Dop

Boka dop online | Vad innebär dopet och hur går det till? | Bra att tänka på

Dop i Katarina kyrka och Allhelgonakyrkan på Södermalm

Dopet visar att vi – långt innan vi kan prestera någonting – är älskade av Gud. Dopet är också ett högtidligt mottagande av en ny familjemedlem både i barnets egen familj och i kyrkans gemenskap. Det finns ingen åldersgräns för att bli döpt. Dopet kan ske när som helst i livet och genom det blir du också medlem i Svenska kyrkan.
 
 
Dopkalas. Sal för dopkalas (12.00–17.00) kan hyras, om dopet sker 13.00. För dop i Katarina kyrka finns Högbergssalen, som har resurser och sittplatser för 70 gäster, och för dop i Allhelgonakyrkan finns Café Helga, som har resurser och sittplatser för 48 gäster. Hyresavgiften, som faktureras i efterskott, är 1 500 kronor. I Katarina församling är samtliga tillställningar i våra lokaler alkoholfria.

Så bokar du dop online

  • Välj kyrka och/eller datum och få upp lediga tider i kalendern. Hittar du ingen tid som passar eller undrar över något? Kontakta bokningen på katarina.bokning@svenskakyrkan.se eller 08-743 68 16. Telefontider till bokningen: mån–fre, kl 9.00–12.00.
  • Det finns även möjlighet att hyra lokal för dopkalas. Om ledig lokal finns syns det i respektive doptid i kalendern.
  • Välj en tid och fyll i uppgifter i formuläret som öppnas. Om ni önskar döpa fler på samma tid så fyller ni i namn och personnummer i rutan ”Övriga önskemål”.
  • När bokningen skickats till oss, gör vi en avstämning innan vi skickar ut en definitiv bekräftelse.
  • Det finns möjlighet att låna dopklänning. Kontakta bokningen på katarina.bokning@svenskakyrkan.se eller 08-743 68 16. Telefontider till bokningen: mån–fre, kl 9.00–12.00.
  • Alla personuppgifter behandlas enligt GDPR.

Frågor och svar om dopet

OM DOPET

Varje människa är unik och oändligt värdefull. För många är dopet ett sätt att visa sin tacksamhet över det nya livet. Dopet är också den naturliga vägen in i kyrkan och församlingen. Genom dopet blir den döpte en del av en världsvid gemenskap. Här finns en större "familj" att vila i och återvända till. Här finns erbjudandet om att Gud är med oss alla dagar. 

DOPSAMTAL

I god tid före dopet kommer du eller ni att träffa den präst som ska döpa dig eller ditt barn. Då planerar ni dopgudstjänsten tillsammans och samtalar om vad dopet betyder för dig eller er. Kanske finns det syskon eller andra barn som vill hjälpa till att tända dopljuset eller hälla upp dopvattnet? En förälder behöver inte vara döpt för att barnet ska döpas, men om önskemål finns kan det vara ett fint tillfälle att göra det i samband med barnets dop.

MEDLEM I SVENSKA KYRKAN?

Du som förälder behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan för att döpa ditt barn. Men den som döps blir medlem i Svenska kyrkan. Om ni önskar att barnet ska bli medlem i Svenska kyrkan utan att döpas går det bra att ansöka om medlemskap. Läs mer om medlemskapet här. Möjligheten att döpas finns även senare i livet.

VAD KOSTAR DOPET?

Själva dopet – inklusive kyrka, präst, musiker och vaktmästare – kostar ingenting. Däremot tas en avgift ut om ni vill hyra salen för dopkalas.

LÅN AV DOPKLÄNNING

Dopklänning finns att låna utan kostnad på församlingsexpeditionen. Dopklänningen passar barn upp till sju månader. Medtag 500 kr i depositionsavgift, som återfås vid återlämnandet. Dopklänningen lämnas tillbaka rentvättad och struken.

MUSIK UNDER DOPET

Levande musik i ett vackert kyrkorum skapar en stämningsfull och minnesvärd stund. I dopgudstjänsten sjunger vi psalmer tillsammans, men det finns också plats för soloframträdande om ni vill. Tänk på att det av rättighetsskäl inte är tillåtet att spela upp musik från streamingtjänster som t ex Spotify vid dopgudstjänsten. Musik som ska spelas upp behöver ni därför köpa själva, t ex på cd-skiva eller nedladdad från Itunes.

FADDER

Att vara fadder är ett hedersuppdrag. Vid barndop är faddrarnas uppgift dels att vara en viktig vuxen person vid sidan av föräldrarna, dels att hjälpa barnet att utforska den kristna tron. Det kan innebära att komma ihåg barnets dopdag, be för barnet och på annat sätt påminna sitt fadderbarn om att det är döpt och informera om konfirmationen. Vid själva dopakten kan faddern ibland delta i textläsning och böner. Om det är ett barn som döps, kan faddern bära barnet. Vuxna som döper sig kan givetvis också ha faddrar om så önskas. En fadder ska själv vara döpt.

VILL DU VETA MER OM DOPET?

Läs mer på Svenska kyrkans temasida om dop.