Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, 753 10 Uppsala Telefon: 018-169600 E-post till Svenska kyrkan

Bröllopet rymmer många symboler

Vid livets stora förändringar använder vi ofta riter och symboler. De har en känslomässig funktion och de hjälper oss att lämna det gamla och kliva in i det nya. Er vigsel och bröllopsfest – om ni väljer att ha en sådan – kommer också att rymma riter och symboler.

En del symboler kan kännas otidsenliga, men många håller ändå fast vid dem. Det enda ni egentligen behöver tänka på är att ha en ring, eftersom den har en roll i vigselgudstjänsten.

Ringen

Vigselringen, eller ringarna, är en sluten cirkel och det är en urgammal symbol för evighet och eviga förbund. Prästen läser en bön över ringen, eller ringarna, och brudparet håller gemensamt i den medan de uttalar sina löften till varandra.
En ring kan vara av vilket material som helst.

Brudklänningen

Den vita brudklänningen slog igenom på bred front i början av 1900-talet och symboliserade oskulden. Dessförinnan bar bruden oftast en svart klänning, som även fungerade vid andra högtider. Vilka kläder ni vill bära bestämmer ni själva.

Brudkrona

Många kyrkor har en brudkrona som ett brudpar kan låna. Traditionen att bära brudkrona går tillbaka till medeltiden. Den var en symbol för jungfru Maria, både som himmelsdrottning och som den kyska kvinnan.

Brudslöja

Brudslöjan var en tidigare en symbol för brudens oskuld.

Brudens far överlämnar bruden

I Sverige har det aldrig varit en tradition att brudens far överlämnar bruden till brudgummen, men det händer att brudpar önskar ha det så. Det är ett önskemål som kyrkan accepterar, men med invändningen att brudöverlämning symboliserar att kvinnan inte själv är myndig, utan att pappan lämnar över hennes myndighet till hennes blivande man.

Riskorn

I slutet av 1800-talet infördes seden att kasta ris eller sädeskorn över brudparet för att bringa fruktsamhet och rikedom till paret. Då och då hör man att småfåglarna blir sjuka av att picka i sig riskornen. Vissa kyrkor har därför förbud mot riskastning. Vill man kan man ersätta riset med konfetti, såpbubblor eller blomsterblad. Se bara till att någon sopar rent på kyrktrappan efteråt!