En man sitter på huk i en kyrka och håller i ett dopljus. En liten flicka står framför och ler stort.
Foto: Jesper Wahlström /Ikon

Dop

I dopet berättas om Guds kärlek till varje människa och om en gemenskap över hela världen. Döpas kan man när som helst i livet, som barn, ungdom eller vuxen.

Boka dop

För att boka dop kontaktar du vår reception. Utifrån dina önskemål om datum och plats, och våra lediga tider bokas kyrka, präst och musiker. Ett dop kan hållas i kyrkan, hemma eller på en älskad plats någonstans. Det kostar inget att döpas vare sig det sker i Oscar Fredriks kyrka eller någon annanstans.

I kalendern hittar du lediga tider för dop. Observera att tider som bokats under dagen inte alltid försvinner direkt.

Lediga tider för dop

Tiderna försvinner ur listan allt eftersom de blir bokade. Glöm inte att uppdatera sidan om du har den öppen en längre tid

Visa kalender

Planera med en präst

När dopet är bokat kommer en präst att kontakta er/dig för dopsamtal. Tillsammans går ni igenom hur dopet går till och väljer psalmer och texter. Du får tillfälle att ställa frågor som du kanske funderar över. Dopsamtalet är ett tillfälle att lära känna varandra, samtala om dopet och livet samt gå igenom dopgudstjänsten tillsammans.

Dopkaffe och dopklänning

Lokaler för dopkaffe finns att låna i mån av lediga tider. Tala om det vid bokningen av dopet. Dopklänning finns att låna av församlingen, och bokas också via receptionen.

Medlemskap

Den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan, som består av alla kristna genom alla tider. När dopet sker i Svenska kyrkan blir den döpta också medlem i just Svenska kyrkan.

Du kan döpa ditt barn även om du själv inte är medlem i Svenska kyrkan. Det enda krav som ställs är att barnets vårdnadshavare ger sitt medgivande till att barnet döps. Och vid dopet uttrycker du som vårdnadshavare en vilja att barnet döps.

Dop för vuxna

Döpas kan man när som helst i livet. Funderar du på dop, eller kanske redan har bestämt dig? Du som är vuxen och som vill låta döpa dig är varmt välkommen att kontakta receptionen eller någon av våra präster. Tillsammans kommer ni överens om nästa steg.

Vid dopets vatten viskas hemligheten: du är älskad för din egen skull, för ingen annan är som du.

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

En liten flicka i famnen på sin fadder, en ung man.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

En bebis med nyckelpigor på kläderna ligger på mage på golvet.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

Kontakt i Oscar Fredrik

Kontaktuppgifter till personal i Oscar Fredriks församling och våra öppettider.

Oscar Fredriks kyrka

En samlingspunkt för gemenskap, andlighet, musik, samtal och livets alla skeden.

Rum med många fönster och flera kvadratiska bord med gröna stolar.

Lokaler att hyra

I församlingshemmet vid Oscar Fredriks kyrka finns flera lokaler för uthyrning för den som planerar kalas, årsmöte eller annan sorts sammankomst.

En vigsel mellan två kvinnor i brudklänningar i Masthuggskyrkan. Brudparet står framför prästen.

Vigsel och bröllop

Störst av allt är kärleken!

Abstrakt bild på regnbågsfärgade penseldrag.

Medlemskap

Du är välkommen att bli en del av Svenska kyrkan och vår gemenskap oavsett vem du är. Här finns alltid en plats för dig.