En kvinnlig diakon sitter och samtalar med en man och en kvinna.
Foto: Kristin Lidell /Ikon

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

"Omsorg i praktiken" - Behöver du få tala med någon, själavård, bikt, hembesök eller delta i någon gruppverksamhet? Vi finns för att ge stöd när du behöver.

Samtal

Alla behöver vi någon att tala med ibland. Här finns någon som vill och har tid att lyssna. Kostnadsfritt och vi har tystnadsplikt.

Diakon och präst erbjuder samtal som ett stöd i vardagen och i krissituationer. Samtalen sker efter överenskommelse.

Är du i akut behov av att få samtala med någon nattetid, mellan 21.00-06.00, kan du kontakta jourhavande präst via 112. Uppge att du vill prata med jourhavande präst.

 

En kvinnlig diakon och en äldre kvinna sitter utomhus på en bänk och samtalar.

Diakoni - kyrkans sociala omsorg

Diakoni är Svenska kyrkans sociala arbete och betyder omsorg och respekt för varje människa. Utgångspunkten är glädjen och kärleken från Gud.

En grupp människor sitter i en liten ring och samtalar.

Samtalsgrupper om sorg

Du som förlorat en närstående - välkommen till en av våra sorgegrupper. Att delta i en samtalsgrupp kan vara ett sätt att bearbeta sorgen. Här får du möta andra som är i liknande situation, dela din berättelse och lyssna till andras.

Vid en kris

I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd.

Själavård och bikt

Utifrån våra olika livssituationer och livsfaser växer det ofta fram ett behov av att få samtala med någon om det som rör ens eget liv. Ibland behöver vi någon "utomstående", som vi inte har några band till, som samtalspartner.

En lila blomma och ett ljus ligger på en broschyr med texten Ord till avsked.

Första hjälpen vid sorg

Konkreta tips som gör det lättare att finnas där för någon som sörjer.

Bild på händer som tecknar ordet kyrka.

Samtalsjour för döva via bildtelefon

Från och med 7 september, erbjuder Svenska kyrkan en nationell bildtelefonjour på teckenspråk. Där kan döva personer i hela landet samtala direkt med teckenspråkiga präster eller diakoner.

Kontaktpersoner för arbetet mot sexuella övergrepp

Kontaktpersoner i Luleå Stift: