Foto: Carola Boqvist

Lediga tjänster

Mariestads församling söker ny kyrkoherde – i en växande stad.

Mariestads församling söker ny kyrkoherde, då vår nuvarande går i pension i höst. Mariestads församling omfattar centralorten samt Torsö. Staden är inne i en snabb förändring eftersom flera företag samt kriminalvården utökar sin verksamhet. Dessutom har Volvo beslutat att bygga en batterifabrik i kommunen, vilket också kommer att innebära att antalet arbetstillfällen ökar markant. Detta innebär både en möjlighet och en utmaning för Mariestads församling och för dess nya kyrkoherde.

Församlingen har idag ca 45 anställda. Vi har en stabil ekonomi med god likviditet. Vårt största byggnadsprojekt är renoveringen av Domkyrkans fönster. Vi har tre kyrkor, förutom Domkyrkan, och ett kapell som mest används sommartid, samt ett begravningskapell, som också kan användas utan religiösa symboler.

I församlingen har vi ett gott samarbete mellan förtroendevalda och församlingens ledning. I ledningsgruppen ingår HR-specialist, ekonom, kyrkogårdsföreståndare och fastighetschef, vilket underlättar kyrkoherdens arbete. Ett stort antal ideella bidrar till att vi kan genomföra en varierad och uppskattad verksamhet. Församlingen har ett mycket rikt musik- och kulturliv. I vår Församlingsinstruktion kan du läsa mera om församlingen och vår verksamhet och våra utvecklingsområden. Vår verksamhetsplan och budget kan skickas digitalt efter kontakt med HR-specialist Helene Stengel.

 Nu söker vi en kyrkoherde som kan leda vår verksamhet i en förändrad och växande stad. Du bör vara en erfaren och lyhörd ledare med stor organisatorisk förmåga. Vi förväntar oss god samarbetsförmåga, både med förtroendevalda och personal samt med övriga kyrkor i Mariestads ekumeniska råd, med vilka vi också driver en Second hand-butik. Vi värdesätter initiativrikedom, men även möjlighet att verkställa föreslagna åtgärder, med hänsyn tagen till vår Församlingsinstruktion och vår ekonomi. Inför framtiden behövs ett strategiskt tänkande om vad vår församling ska vara och hur vi kan gestalta det. Som kyrkoherde ska du vara andlig ledare i församlingen, vilket förutsätter goda teologiska kunskaper.

Du som söker ska ha kyrkoherdeutbildning. För tjänsten krävs körkort.

Till ansökan bifogas:

  • Personligt brev med CV
  • Kopia på vigningsbrev
  • Intyg från relevanta högskoleutbildningar

Intervjuer äger rum onsdagen den 15 maj i Mariestad.

För frågor och mera information kontakta gärna:

Gerd Larsson, kyrkorådets ordförande
gerd.larsson@svenskakyrkan.se
Tel. 0708-105810

Helene Stengel, HR-specialist
helene.stengel@svenskakyrkan.se 
Tel. 0501-39 05 11

Välkommen med din ansökan digitalt till Helene Stengel.
Sista ansökningsdag är den 30 april.

Läs gärna vår församlingsinstruktion!
Länk till församlingsinstuktionen.

 

Mariestads församling söker en

Vikarierande Kyrkvaktmästare/värdinna 100 %

Under perioden 1 juni – 30 september med eventuell förlängning.

Vi söker dig som på ett representativt, hjälpsamt och positivt sätt kan bemöta människor i olika typer av situationer. 

  • Dina arbetsuppgifter: 
    Lokalvård i församlingens byggnader.
  • Iordningsställande av lokal före och efter samt medverkan vid gudstjänster och kyrkliga handlingar så som begravningar, dop, konfirmation och vigsel. Tjänstgöring sker i församlingens kyrkor och kapell.
  • Du kommer att arbeta i team med ordinarie personal och vi ser det därför som ytterst viktigt att du har lätt för att samarbeta i grupp.

Körkort B och medlemskap i Svenska kyrkan är ett krav. Kunskaper om Svenska kyrkans gudstjänst och kyrkans rum ser vi som meriterande.

Frågor besvaras av kyrkvaktmästare Sonny Lövgren, tel. 0501-39 05 58 eller HR-specialist Helene Stengel, tel. 0501-39 05 11.

Fackliga frågor: Kommunals representant är Stefan Hallén, 0501-39 05 61.

Skicka din ansökan till:
helene.stengel@svenskakyrkan.se

Vi beaktar endast ansökningar med relevanta kvalifikationer!
Sista ansökningsdag är den 30 april 2024.