En kvinnlig präst skvätter dopvatten på en liten flickas panna. Föräldrarna står bakom.
Foto: Jesper Wahlström /Ikon

Dop

Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. I dopet får vi ett löfte om att Gud alltid har omsorg om oss. Det är en vacker och glad tradition, som bjuder in till gemenskap.

Boka dop online

För att underlätta för er som vill boka dop erbjuder vi möjligheten att boka tid för dop på webben.

Dop och vigsel på nationaldagen, den 6 juni, 2024

Dopet är för alla oavsett ålder, kanske blir det livets första fest. Varit nyfiken på dopet själv? Drömt om att gifta er? På nationaldagen den 6 juni öppnar Torslanda kyrka sina vackra, gamla kyrkdörrar för drop-in dop och drop-in vigsel.

 

Boka tid för ert dop
Om du vill låta döpa ditt barn eller dig själv i någon av våra kyrkor kan du boka doptid här på webben eller så ringer du till församlingsexpeditionen. Tel 731 90 00 

Dopet är för alla
Dopet är öppet för alla oavsett ålder -barn, ungdom eller vuxen. Vanligast är dock att man döps som spädbarn. För att ett barn ska kunna döpas måste båda dess vårdnadshavare vara överens om det.

Dopbarnet behöver inte vara bebis. Ibland räcker inte tiden till när barnen är små. Då är det bra att veta att ett dop är lika fint om barnet har hunnit bli äldre. Alla kan döpas, oavsett ålder. Och syskon kan döpas i samma gudstjänst. 

Foto: Johannes Frandsen /Ikon

En ungdom eller vuxen får döpas när han eller hon begär att bli döpt till kyrkans tro. Som vuxen eller tonåring får man som förberedelse för dopet undervisning i Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.

Dopsamtal
Innan själva dopet kontaktar prästen er för dopsamtal. Vid dopsamtalet talar ni om dopets innebörd och går igenom dopgudstjänsten så att den kan utformas utifrån era önskemål. Det här är även ett tillfälle för prästen att träffa och lära känna er och ert barn lite närmare.

Dopgudstjänst
Dopgudstjänsten består av psalmer, bön, bibelläsning, dophandling och välsignelse. Under dopet får föräldrarna frågan, Vilket namn har ni gett ert barn? Men även syskon och faddrar kan hjälpa till under dopet. Vanligt är att vattnet i dopfunten hälls upp av ett äldre syskon och att dopljuset tändas av en fadder. Då barnet är döpt lyfter prästen upp barnet så att hela församlingen kan se och hälsa det välkommet.

Faddrar
Att bli fadder är ett hedersuppdrag, det handlar om ett moraliskt och personligt åtagande. Ett barn kan ha en eller flera faddrar. Enligt kyrkoordningen ska en fadder vara döpt och villig att dela barnets kristna fostran. Det handlar om att engagera sig i barnet och stötta föräldrarna. Fadder är man hela livet vilket innebär att kontakten och ansvaret fortsätter även efter gudbarnets barn- och ungdomsår. Efter dopet får faddrarna ett fadderbrev som påminnelse om deras hedervärda uppdrag och ansvar.

Låna lokal för dopkalas
Om du vill bjuda till kaffe eller kalas i samband med dopet kan du låna någon av församlingens lokaler, som finns i anslutning till våra kyrkor.

Vill ni låna lokal?

Vill du läsa mer om dopet klicka här >>

I dag är dopet den vanligaste vägen in i Svenska kyrkan. Men föräldrar kan även begära att barn ska tillhöra Svenska kyrkan. Då kommer barnet att få erbjudande om dop vid ett senare tillfälle. Dopet ska inte förväxlas med namngivning. Barnets namn nämns då dopet är bundet till individen. 

Hyra dopklänning / dopdräkt

Vi har fem dopklänningar/dopdräkter för utlåning i samband med dop i någon av våra kyrkor. Här kan du se bilder på dräkterna.

För mer information eller boka en dopklänning kontakta församlingsexpeditionen.
Tfn: 031- 731 90 00.

Bebisfot och hand

Psalmer vid dop

På denna sida har vi samlat några av de vanligast förekommande psalmerna vid dop.

Bebishand, dopfunt

Checklista för dopet

Några tips som kan vara en hjälp för er att förbereda dopet.