Kyrkans Jourtjänst

Kyrkans Jourtjänst

Vill du bli volontär?

Vill du investera en del av din tid och utveckla din förmåga att lyssna? Sök till volontäruppdraget hos oss!

Om du kan svara ja på nedanstående frågor är kanske vårt volontäruppdrag något för dig:

• Vill du investera en del av din tid och göra en insats för andra?
  • Kan du lyssna mer än du pratar själv?
  • Kan du stå emot frestelsen att ge goda råd och föreslå lösningar på andras problem?
  • Kan du möta människor med respekt och öppenhet oavsett exempelvis sexuell läggning eller etnisk bakgrund?
  • Har du en tro på att samtal hjälper och gör skillnad?
  • Vill du utvecklas som människa, samtalspartner och lära känna dig själv bättre?

Uppgiften som frivillig medarbetare på Kyrkans Jourtjänst handlar om att finnas till och lyssna på den som behöver någon att dela det svåra med – att lyssna, ge stöd och orka stanna kvar i det som gör ont utan att följa egna behov av att ”trösta bort” eller tvinga på egna råd eller lösningar. Det viktiga är vad den som ringer/skriver har behov av att prata eller skriva om, inte vad vi själva tycker och tänker. Den som kontaktar Kyrkans Jourtjänst har rätt att bli mött med förståelse, respekt och acceptans, oavsett vem man är, hur man har det, och oavsett exempelvis sexuell läggning eller trosuppfattning.

Den som hör av sig till Jourtelefonen eller SOS-brevlådan kan vara så anonym den vill. Vi som svarar är alltid anonyma och har tystnadsplikt. Många som kontaktar oss lider av ensamhet, nedstämdhet, oro, ångest, dålig självkänsla, självmordstankar och/eller att relationerna till andra människor är komplicerade.

Jourarbetet pågår vardagar kl 13-21 och lör-sön-helgdag16-21, varje dag, året om. Som volontär på Kyrkans Jourtjänst gör man tre jourpass per månad i Jourtelefonen och/eller SOS-brevlådan, om vardera 3 timmar. Även regelbunden handledning ingår i uppdraget.

Att vara volontär på Kyrkans Jourtjänst handlar om att göra en insats för människor som just nu behöver någon som stannar upp och lyssnar fokuserat och empatiskt till deras berättelse. Du som volontär får samtidigt en handgriplig praktisk erfarenhet av att samtala med människor i svåra situationer. En erfarenhet och förmåga du också bär med till livet i övrigt.

Är du intresserad av att bli volontär hos oss? Anmäl dig till en informationskväll, inför våren 2017 har vi en den 26 jan och en den 6 feb
Därefter följer en personlig intervju. Inför intervjun fyller du i en ansökan där du berättar om dej själv.
Om vi bedömer dig passa för uppgiften, blir du antagen till vår grundutbildning i samtalsmetodik och förhållningssätt som omfattar drygt 40 timmar. Utbildningen genomförs varje höst och vår. Efter genomförd och godkänd grundutbildning är du redo att börja svara i Jourtelefonen och SOS-brevlådan.

Vi har inga formella krav på den som ska svara i Jourtelefonen/SOS-brevlådan. Alla som är intresserade av att möta människor i den här formen och som vi bedömer vara lämpliga för uppgiften är välkomna. Av praktiska skäl behöver du vara bosatt i Göteborgsområdet.

Slutligen, vår utgångspunkt är att Gud är med oss i allt vi gör, även om vi kan ha olika bilder av hur. Vi förväntar oss därför att du bejakar vad den kristna tron står för. Du bör också känna dig bekväm i att samtala om frågor kring tro/livsåskådning, om den som ringer skulle vilja det.

Den som hör av sig till Jourtelefonen eller SOS-brevlådan kan vara så anonym den vill. Vi som svarar är alltid anonyma och har tystnadsplikt. Många som kontaktar oss lider av ensamhet, nedstämdhet, oro, ångest, dålig självkänsla, självmordstankar och/eller att relationerna till andra människor är komplicerade.

ÄR DU INTRESSERAD? VILL DU VETA MER?

HÖR GÄRNA AV DIG TILL OSS på tel 031-739 10 50 eller
gbg.kyrkansjourtjanst@svenskakyrkan.se