Påsk

Har du satt fram påskriset och köpt godis till påskägget? Påsken är kyrkans största helg. Vi firar att Jesus besegrar döden.

 

Påsken som du aldrig har sett den tidigare. Juniorgruppen i Berga församling i Linköping har gjort påskens berättelse i Lego. Här är filmen, en minut lång. 

Stilla veckan är veckan före påsk

Dagarna före påsk har olika namn och olika traditioner. Veckan före påsk kallas för stilla veckan.  Det är den sista veckan i fastan och dagarna innan Jesus korsfästs. 

2016 börjar stilla veckan den 20 mars. 

Onsdagen i stilla veckan kallas dymmelonsdag. Då bytte man ut förr i världen ut kyrkklockans metallkläpp mot en kläpp av trä, en dymmel. Då lät klockklangen dovare. Läs mer om stilla veckan hos Nordiska muséet >> 

Skärtorsdagen: Den första nattvarden  

Torsdagen före påskhelgen äter Jesus för sista gången tillsammans med sina lärjungar. Medan de äter säger Jesus till de tolv lärjungarna att de ska fortsätta att bryta bröd och dricka vin tillsammans. Gör det till minne av mig, säger Jesus.

Detta är den allra första nattvarden. Kyrkor i hela världen firar nattvard med bröd och vin med denna kväll som förebild.

Senare på natten när Jesus och hans lärjungar har samlats i Getsemane trädgård grips Jesus av de romerska soldaterna.

Det är en av lärjungarna, Judas, som förrått Jesus. Han får 30 silvermynt för att avslöja vem Jesus är. Judas visar soldaterna vem Jesus är genom att ge honom en kyss. 

Långfredagen: Jesus avrättas

De romerska soldaterna för Jesus till förhör hos Pontius Pilatus som var ståthållare, det vill säga förvaltare. Pontius Pilatus bestämmer att Jesus ska dömas till döden för att han kallat sig "judarnas kung". 

Jesus dödas genom att korsfästas, han hängs på avrättningsredskapet korset. Sedan begravs han. 

Påskafton: Dagen innan Jesus uppstår

I Sverige börjar vi påskfirandet redan på påskafton. Det beror på att helgen börjar klockan sex kvällen före helgdagen enligt  gammal tideräkning. 

Påskdagen: Jesus uppstår

När en grupp kvinnor kommer till Jesus grav är stenen bortrullad och hans kropp är inte där. Jesus har uppstått från döden. Han har dött för människorna. Genom att han dog får människorna nu evigt liv. 

Annandag påsk: Jesus visar sig för lärjungarna

Efter att Jesus har blivit levande igen visar han sig för lärjungarna på olika sätt.

I en av berättelserna vandrar två lärjungar tillsammans från Jerusalem till byn Emmaus. De går och pratar om vad som hänt.

Plötsligt kommer en man och gör dem sällskap. De känner först inte igenom honom. Men när Jesus stannar hos dem och äter tillsammans med dem ser de plötsligt att det är Jesus. 

Påskveckan är veckan efter påsk

Veckan efter påskdagen kallas för påskveckan, till skillnad från veckan före påsk, som kallas stilla veckan. 

Skapad: 2015-03-31 10:40:00

Sök i vår kalender för att hitta gudstjänster, mässor och andra aktiviteter i kyrkor nära dig under påskhelgen.

Till Svenska kyrkans gemensamma kalender >>

Foto: Gustaf Hellsing /IKON


Från lidande till ljus och jubel

På påskdagen byts den svarta färgen som funnits i kyrkorummet på långfredagen ut mot vitt, som är glädjens färg, och ljus tänds för att visa att mörkret vänts till ljus och långfredagens lidande till jubel.​

Läs mer om påsken under kyrkoåret >>

Foto: Alex & Martin/IKON

Skapad:2012-02-10 17:20:00

Påskkärringar, påskris och påskägg är delvis kristna traditioner. De har att göra med att vi minns Jesus lidande, död och uppståndelse.

Läs mer om våra påsktraditioner >>

Tv-sända gudstjänster i påsk

Långfredagen - direktsänd gudstjänst från Växjö domkyrka. Gudstjänsten leds av komminister Marita Magnusson Selinder och domprost Thomas Petersson predikar.

Påskafton -helgsmålsringning med ärkebiskop Antje Jackelén från ärkebiskopsgården i Uppsala. SVT1 kl 17.50 

Påskdagen - direktsänd högmässa från Växjö domkyrka. Biskop Jan-Olof Johansson predikar. 

Här hittar du alla tider och kanaler för helgens gudstjänster >>

Under påsken sänds även serien Påskens berättelser från Jerusalem i repris. Det är biskop Jan-Olof Johansson som leder programmen, från de platser där händelserna under Jesu sista dagar en gång ägde rum.

Alla programmen kan ses efteråt på SVT Play. 

 

Den kristna påsken

Skapad: 2015-03-30 14:37:00
  • Vid kyrkomötet i Nicea 325 bestämdes att den kristna påskdagen infaller den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Det är därför påsken infaller på olika datum varje år.
  • På trehundratalet var påskdagen den dag som fick påminna om döden på korset, Jesu begravning och uppståndelsen. Så småningom fick också palmsöndagen och stilla veckan sina olika innehåll och betydelser.
  • Påsken firades som den stora dophögtiden och fick därför en lång förberedelsetid i fastan. Tidigt fick också fastan en förberedelsetid. Det är söndagarna med namnen septuagesima och sexagesima, som betyder sjuttio respektive sextio dagar före påsk.

 

 

//