Påsk

Påsken är kyrkans största helg. Vi firar att Jesus besegrar döden. Den uppståndne Kristus visar att Gud är en levande Gud. En Gud som kan uppfattas som en främling, och på samma gång en välbekant vän.

Ikon av diakon Mesele, Etiopisk ortodoxa kyrkan, flykten till Egypten med Salome, Maria, Josef och Jesus.

Ikon av diakon Mesele, Etiopisk ortodoxa kyrkan, flykten till Egypten med Salome, Maria, Josef och Jesus.

Skapad:2015-04-06 08:14:00

Lärljungarna flydde Jerusalem med Jesu lidande och död på näthinnan. Mötet med den uppståndne Jesus gav dem ny kraft. Torbjörn Toll tänker på samtidens flyktingar. Till syvende och sist är det bara tron på den levande Herren – Jesus Kristus som ger oss kraft att göra det vi kan för att alla människor ska leva i trygghet.

Läs Torbjörn Tolls tankar om annandag påsk >>

Påskens dagar

Skärtorsdagen
Skärtorsdagen firas till minne av den kväll när Jesus för sista gången äter tillsammans med sina lärjungar och instiftar nattvarden. Senare på natten när Jesus och hans lärjungar samlats i Getsemane trädgård grips Jesus av de romerska soldaterna. Han grips efter att Judas mot en betalning av 30 silvermynt har avslöjat för dem var Jesus finns och gett honom en kyss som tecken för soldaterna på vem som är Jesus.

Långfredagen
Efter att Jesus gripits på natten av de romerska soldaterna förs han till förhör hos Pontius Pilatus som fattar beslutet att han ska dömas till döden för att ha gjort anspråk på att kallas judarnas kung. Han blir dödad genom att hängas på avrättningsredskapet korset, det vi minns på långfredagen.

Påskdagen
På den tredje dagen efter hans dö uppstår Jesus. När en grupp kvinnor kommer till graven är stenen bortrullad och Jesus är inte där. Kristen tro är en tro på uppståndelsen, vändpunkten. Allt det som tynger, som hindrar livet, som stänger till våra hjärtan och stänger ute livet rullas bort.

Annandag påsk
Jesus visar sig för lärjungarna på olika sätt och på annandag påsk hör vi berättelsen om hur två lärjungar är på väg bort från Jerusalem till byn Emmaus. De går och samtalar om det som hänt och plötsligt slår någon följe med dem. De förstår först inte vem han är, men när han stannar hos dem och äter, förstår de att det är Jesus.

Veckan efter påskdagen kallas för påskveckan, till skillnad från veckan före påsk, som kallas stilla veckan.

 

Skapad: 2015-03-31 10:40:00

Sök i vår kalender för att hitta gudstjänster, mässor och andra aktiviteter i kyrkor nära dig under påskhelgen.

Till Svenska kyrkans gemensamma kalender >>

Foto: Gustaf Hellsing /IKON


Från lidande till ljus och jubel

På påskdagen byts den svarta färgen som funnits i kyrkorummet på långfredagen ut mot vitt, som är glädjens färg, och ljus tänds för att visa att mörkret vänts till ljus och långfredagens lidande till jubel.​

Läs mer om påsken under kyrkoåret >>

 

Svenska kyrkan i Linköping har tillsammans med juniorgruppen i Berga församling gjort en film som sammanfattar påskens drama.

Foto: Alex & Martin/IKON

Skapad:2012-02-10 17:20:00

Påskriset har sin bakgrund i berättelsen om tortyren av Jesus. Ägget symboliserar livet och får vid påsken symbolisera nytt liv, både kopplat till Jesu uppståndelse, men också till att vi firar påsken på våren, tiden för nytt liv.

Läs mer om våra påsktraditioner >>

Tv-sända gudstjänster i påsk

Långfredagen - direktsänd gudstjänst från Växjö domkyrka. Gudstjänsten leds av komminister Marita Magnusson Selinder och domprost Thomas Petersson predikar.

Påskafton -helgsmålsringning med ärkebiskop Antje Jackelén från ärkebiskopsgården i Uppsala. SVT1 kl 17.50 

Påskdagen - direktsänd högmässa från Växjö domkyrka. Biskop Jan-Olof Johansson predikar. 

Här hittar du alla tider och kanaler för helgens gudstjänster >>

Under påsken sänds även serien Påskens berättelser från Jerusalem i repris. Det är biskop Jan-Olof Johansson som leder programmen, från de platser där händelserna under Jesu sista dagar en gång ägde rum.

Alla programmen kan ses efteråt på SVT Play. 

 

Den kristna påsken

Skapad: 2015-03-30 14:37:00
  • Vid kyrkomötet i Nicea 325 bestämdes att den kristna påskdagen infaller den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Det är därför påsken infaller på olika datum varje år.
  • På trehundratalet var påskdagen den dag som fick påminna om döden på korset, Jesu begravning och uppståndelsen. Så småningom fick också palmsöndagen och stilla veckan sina olika innehåll och betydelser.
  • Påsken firades som den stora dophögtiden och fick därför en lång förberedelsetid i fastan. Tidigt fick också fastan en förberedelsetid. Det är söndagarna med namnen septuagesima och sexagesima, som betyder sjuttio respektive sextio dagar före påsk.

 

 

//