Svenska kyrkan i Paris

Svenska kyrkan i Paris Besöksadress: 9 Rue Médéric, FR-75017 Paris Telefon: +33(1)44297000 E-post till Svenska kyrkan i Paris Webbplats

Gudstjänster

Välkommen att fira gudstjänst i Svenska kyrkan i Paris. Vi firar huvudgudstjänst varje söndag kl.10.30.

Vi firar huvudgudstjänst varje söndag kl.10.30.

Alla är välkomna! Vi är i olika åldrar, med olika bakgrund och olika klädstil. Gudstjänsten är en plats där alla får och ska känna sig välkomna och det är något som vi alla hjälps åt med.

Till nattvarden i högmässan som vi firar nästan varje söndag är alla som vill välkomna att ta emot glutenfritt bröd och vin. Vill du inte ta emot nattvarden får du gärna komma fram och ta emot välsignelsen istället. Många av oss vill gärna tända ljus i ljusbäraren i samband med nattvardsfirandet för någon eller något som vi just då tänker på.

Tionde söndagen efter trefaldighet

Nådens gåvor

Liturgisk färg

Grön

Altardekoration

På altaret ställer vi blommor i blandade färger och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Andra Moseboken kapitel 19, vers 3 - 8

Mose gick upp till Gud, och Herren talade till honom från berget: ”Så skall du säga till Jakobs släkt och förkunna för Israels folk: Ni har sett vad jag gjorde med egypterna och hur jag har burit er på örnvingar och fört er hit till mig. Om ni nu lyssnar till mig och håller mitt förbund skall ni vara min dyrbara egendom framför alla andra folk — ty hela jorden är min — och ni skall vara ett rike av präster och ett heligt folk som tillhör mig. Detta är vad du skall säga till Israels folk.” När Mose kom tillbaka kallade han samman folkets äldste och förelade dem det som Herren hade befallt honom att säga. Folket svarade med en mun: ”Allt vad Herren har sagt vill vi göra.” Och Mose gick tillbaka till Herren med folkets svar.

Till de kristna i Rom kapitel 12, vers 3 - 8

I kraft av den nåd jag har fått säger jag till var och en av er: ha inte för höga tankar om er själva utan tänk som man bör tänka, med självbesinning, så att var och en rättar sig efter det mått av tro som Gud har tilldelat honom. Ty liksom vi har en enda kropp men många lemmar, alla med olika uppgifter, så utgör vi, fast många, en enda kropp i Kristus, men var för sig är vi lemmar som är till för varandra. Vi har olika gåvor allt efter den nåd vi har fått: profetisk gåva i förhållande till vår tro, tjänandets gåva hos den som tjänar, undervisningens gåva hos den som undervisar, tröstens gåva hos den som tröstar och förmanar, gåvan att frikostigt dela med sig, att vara nitisk som ledare och att med glatt hjärta visa barmhärtighet.

Evangeliet enligt Matteus kapitel 18, vers 18 - 22

Sannerligen, allt ni binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt ni löser på jorden skall vara löst i himlen. Vidare säger jag er: allt vad två av er kommer överens om att be om här på jorden, det skall de få av min himmelske fader. Ty där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt ibland dem.” Då kom Petrus fram till honom och sade: ”Herre, hur många gånger skall min broder kunna göra orätt mot mig och ändå få förlåtelse av mig? Så mycket som sju gånger?” Jesus svarade: ”Jag säger dig: inte sju gånger utan sjuttiosju gånger.

Psaltaren

Psaltaren kapitel 28, vers 6 - 9

Lovad vare Herren, ty han har hört min bön. Herren är min styrka, min sköld, på honom förtröstar jag. Jag fick hjälp och mitt hjärta jublar, hela min varelse tackar honom. Herren är sitt folks styrka, sin smordes tillflykt och räddning. Rädda ditt folk och välsigna din egendom. Var deras herde, bär dem för evigt.