Vit ängel med huvudet vilande i sina händer och som ligger på en svart grav sten.
Foto: Magnus Aronsson

Riktlinjer för begravning

Begravningspastoral

Svenska kyrkan
Vä-Skepparslövs pastorat

 

Inledning

Denna begravningspastoral avser begravningar enligt Svenska kyrkans ordning och för Svenska kyrkans medlemmar, i viss mån även för icke-medlemmar, i följande församlingar:
Vä-Skepparslöv
Köpinge

Träne-Djurröd

Vä-Skepparslövs pastorat är huvudman för hela begravningsväsendet inom dess territorium.

Pastoratet har ansvar för:
- att begravningsväsendet erbjuder en god service i samband med begravningar
- att det kan erbjudas lokaler för begravningsakt, för kyrkliga- såväl som icke-
- att gravplats kan erbjudas på någon av pastoratets kyrkogårdar
- att det senast den 31 december 2023 kan erbjudas gravplats för muslimer inom ett speciellt nyanlagt gravplatsområde i anslutning till Köpinge kyrkogård

Den som enbart betalar begravningsavgift och inte är medlem får följande:
- gravplats på allmän begravningsplats under en tid av 25 år med möjlighet till förnyelse mot avgift.
- gravsättning inklusive gravöppning, återfyllning och iordningställande av öppnad grav.
- transport från det att huvudmannen övertagit ansvaret för kistlagt stoft till dess att gravsättning skett. Betalning för begravningsprocession ingår inte.
- kremering
- lokal för förvaring och visning av stoftet.
- lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler.

Är man medlem i Svenska kyrkan har man också rätt till begravningsgudstjänst i någon av församlingskyrkorna. Om man inte är medlem, beslutar kyrkoherden om huruvida det finns skäl för en begravningsgudstjänst eller inte. 

Pastoratets kyrkor får inte upplåtas för borgerlig begravningsceremoni. Däremot kan vi bereda plats för sådan i våra församlingshem.
För den som inte tillhör Svenska kyrkan, gäller i princip borgerlig begravningsceremoni. Kyrkoherden kan dock, om det föreligger speciella skäl, ge tillåtelse till begravningsgudstjänst enligt Svenska kyrkans ordning för icke-medlem. Kostnad för begravningsgudstjänst för den som inte till hör Svenska kyrkan debiteras med gällande clearingbelopp.
Kyrkoherden kan också besluta att för ekumeniskt samarbete upplåta pastoratets kyrkor för andra kristna trossamfund att där fira begravnings-gudstjänst enligt deras gällande ordningar.

Det är Svenska kyrkans uppgift att genom det pastorala handlandet i begravningskontexten gestalta kyrkans tro
- i mötet med sorgehuset
- i begravningsgudstjänsten
- i gravskicket
- i uppföljning

Före begravning

Den normala rutinen vid ett dödsfall är att de anhöriga kontaktar en begravningsbyrå, som hjälper till med de praktiska göromålen i samband med ett dödsfall.
Begravningsbyrån kontaktar sedan församlingen om tid och plats för begravning.

I pastoratets kyrkor finns fasta tider att erbjuda:


Vä kyrka:  onsdagar kl. 11.00 samt fredagar kl. 11.00 eller 14.00.

Skepparslövs kyrka: onsdagar kl. 11.00 samt fredagar kl. 11.00 eller 14.00.

Köpinge kyrka: torsdagar kl. 11.00  eller 14.00 samt fredagar kl. 11. 00.

Träne kyrka: torsdagar kl. 11.00  samt fredagar kl. 11.00 eller kl.14.00.

Djurröds kyrka: torsdagar kl . 11.00 samt fredagar kl. 11.00 eller kl. 14.00.

 

Om speciella skäl föreligger, kan kyrkoherden bevilja annan tid i samråd med berörd präst, musiker och vaktmästare.

Så snart aktuell präst för begravningen får kännedom om dödsfallet tas en första kontakt med sorgehuset. Själaringningen sker i aktuell kyrka kl. 10, så snart som möjligt efter det att pastorsexpeditionen fått in en dödsfallsanmälan. Själaringning för kyrkotillhöriga, som vid dödsfallet inte är skrivna i församlingen, kan förekomma om önskemål om detta framställs.
Själaringning görs inte för icke-tillhöriga om inte särskilda skäl föreligger. Ska vi ha begravningsgudstjänst kl. 11 kan vi inte ha själaringning kl. 10. 


Tacksägelse inom ramen för huvudgudstjänsten sker i regel första söndagen efter det att dödsfallet anmälts. Skriftlig inbjudan skickas ut. Tacksägelse kan även göras för kyrkotillhöriga, som inte är skrivna i församlingen.
Tacksägelse görs inte för icke-kyrkotillhöriga, om inte särskilda skäl föreligger.

Efter att den avlidne kistlagts finns möjlighet att förvara kistan med den avlidne i kylmodul i samtliga bårhus i pastoratet. Endast behöriga vaktmästare har tillgång till bårhusen med kylmodulerna.

Begravningsgudstjänst

Önskar de anhöriga visning av stoftet bör det ske en timme innan begravningsgudstjänsten med representant från begravningsbyrån närvarande. Om visning ska ske, måste det meddelas aktuell vaktmästare i god tid.
Vår personal hanterar inte kistor som saknar någon form av handtag. Detta av arbetsmiljöskäl.

Om sorgehuset inte önskar att ha begravningsvärd från begravningsbyrån närvarande vid begravningsgudstjänsten, kan familjen inte räkna med att pastoratets vaktmästare tar över värdens samtliga uppgifter. Familjen får i sådana fall utse någon inom familjen som t.ex. sköter placering av blommor vid båren, delar ut agendor med mera. Prästerna har ansvar för att informera om detta vid begravningssamtalet. Vaktmästarna bistår naturligtvis med råd och har ansvar för att allt fungerar inför-, under-, och efter akten.

Begravningsgudstjänsten följer ordningen i Svenska kyrkans handbok och är en offentlig gudstjänst. det är viktigt att man så långt som möjligt tar hänsyn till de anhörigas synpunkter och önskemål i samband med planerandet av begravningsgudstjänsten, vilket har tredelat syfte:

- att förstå och acceptera att den döde är död
- att förmedla evangeliet om uppståndelsen och Guds närvaro i sorgen och saknaden
- att ta farväl av den döde och överlämna henne/honom i Guds hand

Diakon eller någon annan medarbetare i församlingen, som haft en särskild kontakt med den avlidne, kan medverka i begravningsgudstjänsten.

Tjänstgörande präst har huvudansvaret för begravningsgudstjänstens utformande och genomförande.
Prästen har också tillsammans med kyrkomusikern det övergripande ansvaret för den musikaliska utformningen – det gäller också användandet av musik för digitala medier i kyrkornas ljudanläggningar.

I musikernas tjänster ingår tre psalmer samt in- och utgångsmusik. Önskas extra solosånger eller andra musikstycken kan avgift debiteras dödsboet. Den präst som förrättar begravningen har ansvar för att informera om kostnaden för dessa tjänster. Gränsen för vad som kan vara lämpligt i musikväg kan vara svår att dra. Dock kan inte musik som motsäger eller förlöjligar kyrkans grundläggande människosyn, etik och gudstro få förekomma.

Numera förekommer allt oftare akt med urna. När det gäller riten följs handboken för begravning. Enda skillnaden i ceremonin är att en urna finns på plats i kyrkan med askan efter den avlidne istället för att stoftet efter den avlidne finns i en kista.

 

Vid begravningsgudstjänst i våra kyrkor finns bårtäcke att tillgå. När bårtäcke används får inte blomsterdekoration läggas på kistan utan skydd för bårtäcket. Skydd i form av plexiglasskivor för blommor och mull finns. Målet är att det ska finnas två bårtäcken att tillgå i pastoratet.
Under begravningsgudstjänsten flaggas på halv stång i anslutning till kyrkan.
Det normala är att tjänstgörande präst medverkar vid minnesstunden om  de anhöriga så önskar. 

 

Uppföljning

Uppföljningen av en begravning är viktig. Den präst som förrättar begravningsgudstjänsten har tillsammans med diakonen ansvar för att en lämplig uppföljning sker. Hur denna ska se ut och gestaltas kan variera från fall till fall.
I dagsläget erbjuds de närmast anhöriga att delta i en Leva-vidare grupp.
De får skriftlig inbjudan till minnesgudstjänst söndagen efter Alla helgons dag.

Ekumenik

Döpta medlemmar som tillhör Borgågemenskapen – en gemenskap av lutherska kyrkor i Norden och Baltikum, samt anglikanska kyrkor på de Brittiska öarna – skall betraktas som våra egna kyrkotillhöriga. Vi bör också upplåta våra kyrkor till andra kristna samfund.

Rutiner för gravöppning och igenläggning

Gravöppning

Grav tillåts att öppnas om gravbok medger att det går att genomföra utan att skada tidigare begravt stoft.

Vid gravöppning tillämpas alternativet att en liten del av den uppgrävda jorden förvaras i nära anslutning till graven och att resterande jord forslas bort för att sedan återbörda vid gravens höljning.

Graven grävs maskinellt. Först till ett djup av cirka 80 cm och därefter monteras den godkända stämpen och grävningen fortsätter till dess att det slutgiltiga djupet på 180 cm nåtts. 
Totalt sätts tio plyfaskivor vid varje långsida och tre vid varje gavel. 

Stämpen är av plyfa 20 mm och överst förstärkt med smidat plattjärn och försedd med krokar för att underlätta borttagning vid höljning. 

Stämpen hålls på plats av en hängande ram, som är gjord av 50 mm galvat rör. 
Graven kläs sedan med gravklädsel och jordkullen täcks med presenning.
Detta arbete får ingen vaktmästare göra ensam, utan minst två personer ska genomföra det.
Eventuella ben- och kistrester som påträffas ska hanteras på ett pietetsfullt sätt och nedgrävas i graven. Ramper monteras direkt efter slutförd grävning

Igenläggning

Kistan täcks med jord 15-20 cm ovanför kistlocket innan ram och stämp tas bort. Först lossas ramen och därmed släpper stämpen, som tas bort. 
Jorden i kullen föses sedan ner maskinellt.
Detta arbete får ingen vaktmästare göra ensam, utan minst två personer ska genomföra det. För att underlätta arbetet används en liten minilastare.
Önskar anhöriga vara med vid återfyllnad av graven, är de naturligtvis välkomna att övervaka inom säkerhetsavstånd.
Efter 3 - 6 månader sås gräs på graven om det gäller en gräsgrav och det lägges singel på graven om det är en singelgrav.

Rutiner vid urnsättning

Vaktmästaren i Vä hämtar urnorna på krematoriet och mailar övriga vaktmästare när de kan avhämtas i bårhuset i Vä. Urnsättning sker i samråd med anhöriga och personal. Marschaller tänds vid urnsättningen enbart om vädret tillåter detta. Kyrkklockorna ringe enbart om de anhöriga önskar detta. Präst medverkar också vid urnsättning om önskemål finns från de anhörigas sida.
När urnan kommit till Vä kontaktar pastorsexpeditionen de anhöriga för att avtala tid om nedsättning av urnan.
Fasta rutiner för urnsättning finns i pastoratet:

- Torsdagar kl. 15 eller kl. 16.
- Söndagar direkt efter avslutad gudstjänst.
- Kyrkoherden kan i samråd med berörd personal bevilja annan tidpunkt.

Förberedelser:

Graven grävs till urnan på ett djup av 70 – 80 cm. Graven kläs och en eller två marschaller tänds strax innan urnsättningen. De anhöriga möts utanför kyrkan vid avtalad tid. Vaktmästaren eller prästen informerar om hur akten går till.  I kyrkan står urnan på ett litet bord med två tända ljus intill. Kyrkklockorna ringer när de anhöriga går ut till graven.
Direkt efter urnsättningen fylls graven igen av vaktmästaren.

Miljöhänsyn

Pastoratets mål med sitt miljöarbete är att bringa de miljöskadliga effekterna av sin verksamhet till ett minimum. Användning av material och arbetsmetoder ska ske med tanke på att orsaka så liten miljöpåverkan som möjligt. Giftiga ämnen ska i möjligaste mån undvikas.

Etiska riktlinjer

När de sörjande lämnar kistan, i kyrkan eller sänkt i jord, ska de kunna känna fullt förtroende för det sätt på vilket Svenska kyrkans anställda i Vä-Skepparslövs pastorat utför sitt uppdrag, att på ett värdigt sätt och med respekt handha kista och ombesörja gravsättning, gravfyllning och vård av begravningsplatsen på ett etiskt genomtänkt sätt.

Utbildningsplan

Församlingens personal deltar i relevant fortbildning i begravningsfrågor när den erbjuds. Kontinuerligt förs samtal i personalgruppen om begravningsverksamheten varvid utbildningsbehoven identifieras.

Kommunikationsplan

Information till pastoratets kyrkotillhöriga sker via församlingsbladet, hemsidan och vid behov genom annonsering i pressen.

Uppföljning

Denna begravningspastoral bör utvärderas och ses över kontinuerligt varvid eventuella brister och önskemål som framkommit bör beaktas. Kyrkoherden ansvarar för att detta sker.

Godkänd av Kyrkonämnden i Vä –Skepparslövs pastorat

 
                                                                                             Kyrkoherde Bengt-Åke Månsson
 

Kontakta oss på pastorsexpeditionen:

Pastorsexpeditionen i Vä
Snårarpsvägen 1
291 65 Kristianstad
tele: 044-24 64 30

Besök- och telefontid
onsdag - fredag kl. 10-12
tisdagar kl. 16-18

Preliminärboka doptid via webbformulär

E-post: va.pastorat@svenskakyrkan.se

Webbadress: www.svenskakyrkan.se/va-skepparslov