Vigselgudstjänst agenda med ringar och blommor
Foto: Kristin Lidell / Ikon

Vigsel

Här berättar vi om hur en vigsel går till, hur man bokar präst och kyrka och lite annat som kan vara bra att veta.

Vigselakten är en symbolhandling där vi som par lovar att vi vill älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet. Med äktenskapet vill vi fästa vår gemenskap i något som är mer hållbart och pålitligt än våra flyktiga känslor. Vi ber att kärleken alltid ska finnas mellan oss i våra liv. Gud är kärleken och all kärlek har ytterst sitt ursprung i Gud. 

vigsel i kärna församling

Vigseltiderna är gemensamma för våra kyrkor, lördagar klockan 12.00, 14.00 och 16.00. För information och bokning är ni välkomna att kontakta församlingsexpeditionen, på telefon 013-23 05 50 eller via %20karna.forsamling@svenskakyrkan.se

Du kan läsa mer om våra tre kyrkor i Kärna, Kaga och Ledberg här.

vigselsamtal

En tid före vigseln kommer varje par att träffa sin präst och musiker i ett enskilt vigselsamtal för att samtala och bestämma mer i detalj om vigseln. Under samtalet planerar ni vilka texter som ska läsas, hur löftena ska låta, vem som gör vad och när. För prästen blir samtalet dessutom ett sätt att lära känna er, och en bra grund för hens vigseltal till er.

Samtalet kan ni ha i kyrkan eller hemma hos er. Om ni väljer att ha det hemma, kan ni sedan ha ett möte i kyrkan. Då går ni igenom ceremonin på plats för att ni ska känna er bekväma under vigseln. För sommarens vigselpar har vi också en gemensam vigselgenomgång.

Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av allt är kärleken.

1 Kor 13:13

vigselgudstjänsten

Vigseln är en gudstjänst. Det betyder att vi litar på att Gud är med oss i det som sker. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och finnas med er i både glädje och sorg.

Vigseln följer en fast ordning, men det finns också möjlighet att sätta en personlig prägel, inte minst med sång och musik. En kyrklig vigsel behöver dock inte vara stor och påkostad. Vigseln är lika giltig, oavsett om man väljer en mycket enkel vigsel i enskildhet eller ett påkostat bröllop. Förutom vigselparet behövs egentligen bara prästen och två vittnen för att vigseln ska bli juridiskt giltig.

intyg om hindersprövning

I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning från Skatteverket . Intyget gäller i fyra månader. Syftet är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er, till exempel att någon av er är under 18 år.

att välja plats för vigsel

Vigseln sker ofta i kyrkan och själva kyrkorummet förstärker stämningen av högtid och allvar. Att vigas i kyrkan med bön och Guds välsignelse ger en känsla av gemenskap och samhörighet. 

Det enklaste är att välja en kyrka i den församling där ni bor och att den präst som är i tjänst viger er. Men det finns också möjlighet att gifta sig i en annan kyrka och ni kan önska att en speciell präst ska viga er. Vigseln måste inte heller ske i en kyrka, utan kan i princip förrättas var som helst. Kontakta den församling där ni vill gifta er och tala med prästen om era önskemål.

mer information

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men som regel behöver minst en av er vara eller bli medlem i Svenska kyrkan . Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion. De som gift sig borgerligt kan be om en kyrklig välsignelse över sitt äktenskap. 

Vigselgudstjänstens ordning och inspiration till musik, psalmer och texter. 

Att gifta sig utomlands.