Dop

Dop är för alla! Det finns ingen åldersgräns på dop. Det är aldrig för sent”. Man kan döpas oavsett ålder. Dopet är alltså till för både barn och vuxna. Jesus säger: ”Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: Döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag gett er”. Dopet är ingen prestation. Dopet får man ta emot gratis av nåd. Innan dopet sker ett samtal kring des innebörd. Genom dopet blir man medlem i Svenska kyrkan. Vi döper på Jesu uppdrag. Dopet sker alltid med vatten i Faderns, Sonens och den helige Andes namn.

Det finns knappast något större än att bli förälder. Känslan är oförklarlig, omtumlande, skrämmande och härlig på samma gång. I en bön i dopgudstjänsten formuleras detta så här: ”barnen är vår framtid, vår oro och vår glädje”.

I Skallsjö församling välkomnar vi alla nyfödda barn till dopet. Vi vill som församling fira ditt barns födelse och välkomna barnet in i församlingens gemenskap. Dopet innebär att barnet blir upptaget i Guds stora familj och medlem i Svenska kyrkan.

Vi erbjuder dop i separata dopgudstjänster och i gudstjänsten. Från och med 2 juli 2023 så kan det bli så att vi döper två barn under en gudstjänst.
Föräldrar och faddrar har möjlighet att läsa text, be en bön, sjunga en sång eller på annat sätt vara delaktiga i gudstjänsten. 

Innan dopet tar prästen kontakt för dopsamtal och går igenom gudstjänsten, psalmer, val av faddrar och andra önskemål.

Två gånger om året ordnar församlingen en dopåterträff dit alla familjer som döpt sitt barn under det senaste året är välkomna.  Vi börjar med en familjegudstjänst och fortsätter sedan i barnlokalen.

Har ni frågor kring dopet eller funderar på att döpa ert barn, är ni välkomna att höra av er till expeditionen eller till någon av prästerna. Församlingen har tre dopklänningar för utlåning, och det går att hyra lokal för mat/dopkaffe.

Boka tid för dop? Kontakta expeditionen må-fre kl. 10-12 tel 0302-374 30.
 

Boka lokal i samband med kyrklig handling, dop & begravning

I samband med - dopgudstjänst eller begravningsgudstjänst - finns det möjlighet att boka lokal hos oss för eftersittning med släkt och vänner.

Kyrkstugan
Ligger i anslutning till kyrkan och tar upp till 45 sittande matgäster.

Församlingshemmets stora sal
Ligger på Uddaredsv. 1 och tar upp till 130 sittande matgäster.

Bokning av lokalerna sker på församlingens expedition, tel 0302-374 30. Expeditionens öppettider är må-fr kl 10-12.

Observera att vi har pälsdjursförbud i samtliga av våra lokaler.

Psalmer vid dop

Provlyssna på psalmer du kan använda vid dop.

Förslag på ingångsmusik att använda:

  • Det gåtfulla folket
  • Du käre lille snickerbo
  • Här kommer Pippi Långstrump
  • Idas sommarvisa
  • Mitt lilla barn
  • Nu är våren kommen
  • Piluttavisan
  • Sommarsången
  • Astrid Lindgren-medley

Digitalt dopkort

Titta gärna på vårt digitala dopkort här nedan.