Du är efterlängtad

Gud längtar efter oss! Gud längtar efter en närmare relation till varje människa. Gud längtar alltid efter oss, också när vi håller oss på avstånd, så som en förälder kan längta efter sitt barn.

Ungdomar 

Bäve församlings vision bygger på att all längtan börjar hos Gud. Han längtade efter människor att älska innan han skapade oss. Ibland känner alla någon form av längtan inombords och som leder oss att söka vidare efter något utanför oss själva. Detta är typiskt för oss människor. Ibland framställs det som en mänsklig svaghet, men i djupare mening är det detta som gör oss till just människor! När vi berörs av denna känsla inombords är det Gud som vill möta oss med sin längtan efter en närmare relation till varje människa.

På gång i Bäve 

På gång i Bäve november 2015
 Vi satt i ring i trädgården och samtalade, de äldre grabbarna, föreståndaren och vi som besökte verksamheten. Det låg en frustration i luften. Pojkarna hade som vanligt mycket på hjärtat, särskilt när de eggade upp varandra före mötet.

Nu fick de tala, en och en, och framföra vad som helst. En del kom med besk kritik, andra bara med tacksamhet, några med besvikelser över uteblivet stöd. När rundan var klar och alla hade haft möjlighet att lätta hjärtat fick ledningen svara. Sedan fick också vi chansen att säga vad vi tänkte. En del missuppfattningar reddes ut, ett annat perspektiv lades på vissa frågor och stämningen blev ljusare.

Så fick vi tillfälle att uttrycka vår tacksamhet, vårt stöd och att vi faktiskt gjorde allt detta tillsammans, pojkarna, ledarna för Agape och vi som representerade sponsorerna. De har gjort en lång resa från att ha varit gatubarn, till att gå på internatskola och vidare till yrkesutbildning.  

Några kämpar fortfarande med dragning till droger, andra för att slutföra en utbildning där de missat bitar som måste tas igen. Alla står inför ett okänt yrkesliv, är lite nervösa och spända, men också förhoppningsfulla. Det är svårt att hitta jobb, men inte omöjligt. Framtiden är osäker, men responsen var ändå en spontan applåd.

Någon uttryckte att han förut hade ljugit och stulit, men att han nu hade slutat med det. Tron på Jesus, mognaden och stödet från Agape och skola ser jag som viktiga faktorer i den processen.

Här är vi med i Agape World Ministries, med våra peppande ord, våra förböner och våra gåvor. Vi är privilegierade i att vi får användas för att ge en chans till dem som varit utslagna ur samhället redan som barn! Men nu fattas det mycket pengar för att få året att gå ihop. Du kan sätta in pengar på bg 428-1630 (Uddevalla pastorat), eller som regelbunden givare via Uddevalla pastorats bankkonto på Swedbank 83683 344068221-3. Det går att Swisha på nr 123 240 32 44 till Agape Bäve.

Så till månadens begivenheter:
31/10 Alla helgons dag blir det minnesgudstjänst i Bleketkyrkan kl 17 då vi i tacksamhet får minnas dem som gått före oss och som har betytt så mycket.

1/11 blir det samtal om vår Mässa med lovsång i samband med kyrkkaffet. Kom med dina synpunkter till förbättringar!

4/11 kl 12 middagsbön med sopplunch och program av pastor Lars Widell

7/11 kl 15 Scrapbooking. Gör dina egna julkort!!

7/11  kl 18 blir det konsert med Be Voice, vår ungdomskör på temat Ett annorlunda Requiem, för en värld i nöd.

11/11 blir det lovsångs- och förbönsstund i samband med kvällsmässan kl 18.30.

18/11 kl 12 middagsbön med sopplunch och program av Lilla Marsh och Lasse Forsberg om gamla skillingatryck.

22/11 blir det information i samband med kyrkkaffet om det treåriga församlingsutvecklingsprojekt Fokus församling, som vi är med i. Hur blev resultatet av sommarens intervjuer och enkäter?

25/11 blir det fritidarfest med Agape som tema. Börjar med mässa kl 18.30.

29/11 firar vi Första advent med extra festlig mässa.

Vad som händer ute i världen kommer allt tydligare till oss i Sverige. Globaliseringen får ständigt nya ansikten. Människor som tigger för sina barn och sin framtid på våra gator, ett flöde av flyktingar, mord på skolor och mellan kriminella gäng på våra gator. Många blir oroliga. Min förhoppning är att vi skall kunna gå med Jesus och frimodigt möta vår tids utmaningar, utan panik eller avskärmande. Vi kan bli samhällsguider för nyanlända, det finns broschyrer i kyrkan, vi kan engagera oss i vårt språkcafé onsdagar kl 10-12 (diakon Kaarina leder det) och på en mängd olika sätt. Vi får be om ledning och klarsyn om hur vi bäst skall kunna möta dagens utmaningar.

Varma hösthälsningar nu när kylan tränger på önskar Göran Starke

 Relation
Bäve vill vara en varmt uppmuntrande plats för varje människas nära gudsrelation. Vi vill att alla som kommer hit skall få hjälp att bättre handskas med de utmaningar som vår tid ställer. Tillsammans med andra vill vi brottas med livets situationer och frågor. Vi blir aldrig färdiga, men vi har möjlighet att utvecklas i vår relation till Gud. Denna relation av tillit och samhörighet kallar vi tro.

 

Gemenskap
Vi vill peka på ett av flera möjliga sätt att förstå och bygga kristen gemenskap som är grundade i det Nya testamentet. Vår modell kommer av Jesu liv med sina lärjungar. Precis som de första lärjungarna gjorde sina felsteg och missförstod Jesus, gör vi det också. Lärjungarna fick ändå vara kvar, och det får vi med. Vi är som ett ressällskap av människor som är på väg till samma mål, och som var och en bär på längtan efter att få mening, helhet och en fungerande relation till Gud. Denna gemenskap kallar vi församling.

   

Skapad:2012-11-01 09:50:00

Under flera år har diakon Myrtle Starke, Svenska kyrkan i Uddevalla, handlat in Fairtrademärkta varor som kaffe, choklad och te med mera. Under denna tid har inköpsansvarig personal arbetat på att öka antalet kravmärkta och ekologiska varor. För detta har vi nu blivit diplomerade av Sveriges kristna råd och nu tar Ingegerd Persson över detta uppdrag.

Läs mer om Fairtrade i Uddevalla

Församlingssyn

Församlingen kallas Kristi kropp, för den får vara hans händer och fötter, ögon och öron i mötet med människor. I detta verkar den helige Ande. Hur församlingen kan utformas finns det flera olika exempel på i Bibeln.
Alla kristna församlingar syftar till att dela och sprida evangeliet om Kristus. Bakom varje församling finns en bild av det gemensamma uppdraget, en församlingssyn. Svenska kyrkan är evangelisk-luthersk, men starka influenser från andra församlingstyper påverkar. Så länge det är inspiration är det ofta ett utvecklande tillskott, men när det leder till ändrad församlingssyn lämnar vi den grund vi står på.
Bäve församling betonar att alla människor får ha en direkt kontakt med Gud. Alla döpta har ett gemensamt ansvar och får vara delaktiga i församlingen. Vem som innerst inne längtar och tror på Jesus vet bara Gud. Därför blir det inte vår uppgift att sätta gränser för delaktighet utan att inbjuda och räkna med fler.
Vi inser att vi på samma sätt som de första lärjungarna lätt missbedömer hur Jesus vill möta nya människor. Vi vill uppmuntra var och en att vara öppen för att se Guds längtan, och att låta sin personliga längtan fördjupas. Även i detta vill vi följa de första lärjungarnas exempel. Ju mer de spontant tog miste i en fråga, desto viktigare blev det för dem att hålla sig nära Jesus, som kunde ge ett bättre svar. Därför har Bäve inte betoning på gränserna för vad som är förväntat beteende, utan på att leva nära Jesus.
Vi är öppna för att människor kommer och går, i full respekt för den enskildes val. Samtidigt är det vårt mål att göra våra mötesplatser så betydelsefulla och innehållsrika att de möter den gudslängtan alla bär i någon form.

 

Språk

Vi vill utmanas av Jesu exempel till att ändra vårt sätt att kommunicera i vår tid, på samma sätt som han förnyade uttryckssätten i möten med människor under de första lärjungarnas tid. Risken finns att ”kyrkospråket” idag snarare stänger än öppnar för förståelse och kontakt mellan Gud och människor Vi måste hitta relevanta ord och bilder för 2000-talet. Ord som öppnar sinnen och tankar.
Vi tror att Gud verkar med sin Ande och förstärker vår mänskliga strävan. Anden förser oss med förmågor, hjälper oss i vårt samspel med varandra och leder en positiv utveckling framåt. Det förminskar inte på något sätt vårt ansvar för våra egna liv.

Vår vision har vi samlat i den korta meningen:

Bäve församling vill leva lika nära människor som Jesus

Vi är övertygade om att närhet till Jesus och hans exempel är bästa sättet för oss att komma närmare både andra, varandra och Gud.

(Denna text är ett utdrag ur församlingsinstruktionen) 

 

 

 

 

Kontakta oss

Skapad: 2015-09-01 00:00:00

Församlingsexpeditionen
Ordinarie öppettider:
mån, tis, tor: kl 9.00-15.00
ons, fre: kl 9.00-12.00
lunch: 12.00-13.00

Kyrkogårdsförvaltningen
mån-fre: 8.00-16.00
lunch: 12.00-13.00
Telefontid: 8.00-12.00

Besöksadress: St Nygatan 2
Postadress:
Svenska kyrkan i Uddevalla
Box 262, SE-451 17  UDDEVALLA
Telefon till växel: 0522-642100
e-post: uddevalla.pastorat@svenskakyrkan.se

Dags för julspelsrep!

Skapad: 2015-11-06 08:58:00

Vill du vara med och medverka i årets julspel i Bäve kyrka?

Vill du sjunga, agera eller kanske hjälpa till med dekor?
Ring eller maila Katarina Persson senast den 22 november om du vill vara
med: 0734-30 99 83
katarina.persson@svenskakyrkan.se

Vi övar i Bäve kyrka:
23/11 18.30-20.30
30/11 18.30-20.30
7/12 18.30-20.30
14/12 18.30-20.30
20/12 13.30-17.00 Genrep
21/12 18.30-20.30 Ev. extrarep

 

 

Protokoll Bäve församlingsråd

Skapad: 2010-04-01 00:00:00

​Läs om livet i Bäve pastorat/församling

mellan åren 1974 och 2013!
Ladda upp Vågrörelser här!

//