Uppenbarelsekyrkan

Uppenbarelsekyrkan är en unik kyrka, ritad av Ferdinand Boberg, utsmyckad med skulpturala arbeten av Carl Milles och målningar av Olle Hjortsberg och Filip Månsson. Kyrkan är en donation av K A Wallenberg och Alice Wallenberg, som båda har sin gravplats i kyrkan.

Uppenbarelsekyrkan uppfördes under åren 1910 till 1913. Den är en tidstypisk exponent för jugendstilen och att jämföra med Engelbrektskyrkan i Stockholm och Masthuggskyrkan i Göteborg, alla tre vuxna ur graniten.

Ferdinand Boberg, som på sin 50-årsdag fick uppdraget att rita en kyrka till Saltsjöbaden, samlade kring sig de främsta konstnärerna för att utföra detta verk. Nathan Söderblom ännu ej utnämnd ärkebiskop fick i uppdrag att skriva det religiösa idéprogrammet grundat på sin uppenbarelsetanke. Carl Milles fick det skulpturala uppdraget, Olle Hjortzberg fick i uppdrag att utföra figurmålningarna, Filip Månsson de sammanhängande dekorativa målningarna.

Bakom teckningarna stod Oscar Brandtberg och Ferdinand Boberg själv. För den konsthistoriska rådgivningen ansvarade Jonny Roosval. Till invigningen uppdrogs åt Hugo Alfvén att skapa en kantat som fått det passande namnet: Uppenbarelsekantaen.

I en hyllningsartikel till 25-årsjubileet skriver fil lic Samuel Hedlund: "Som Uppenbarelsekyrkan nu står där på sin klippa, är hon såväl i fråga om arkitektur som inredning och dekorering ett av de nyare svenska kyrkobyggnadskonstens ädlaste och yppersta monument – en syntes av konstnärlighet och gudstjänst."

I gravkoret liksom i slutet av Alfvéns uppenbarelsekantat återkommer ett citat från Romarbrevet: "Ingen av oss lever för sin egen skull. Leva vi så leva vi för Herren, dö vi, så dö vi för Herren. Vare sig vi leva eller dö, gör vi det för Herren."

Sven-Åke Cason guidar dig genom kyrkans kända och okända delar. Hör om hur kyrkan blev till, se Ferdinad Bobergs arkitektur, njut av Carl Milles konstverk.

Skapad: 2010-06-30 00:00:00
Uppenbarelsekyrkan är öppen vardagar 08.00 - 16.30, ons till 19.00. Helger 10.00  -  till sista gudstjänst (tidigast stängning 16.30).

Hitta till Uppenbarelsekyrkan

Skapad: 2010-06-30 00:00:00

Med bil kör du Saltsjöbadsleden mot Saltsjöbadens Centrum. Efter trafikljusen håller du höger och vägen övergår nu i Byvägen. Fortsätt rakt fram. Efter några hundra meter svänger du in vänster på Tattbyvägen där du ser skylten med Uppenbarelsekyrkan på. Kör rakt fram och sväng snart upp till vänster på Kyrkvägen. Med bil tar resan ca 25 min från Slussen.

Åker du kommunalt
tar du Saltsjöbanan från Slussen till Igelboda station, där du byter till tåg mot Solsidan. Gå av vid Tattby station. Gå över spåren och korsa gatan. Håll vänster och vik in till höger på Tattbyvägen. Gå rakt fram några hundra meter och sväng vänster in på Kyrkvägen. Åker du kommunalt tar det ca 35 min.

Skapad: 2012-05-17 10:30:00

Kontakta församlingsexpedition, vi vet vilka du kan samåka med till kyrkans gudstjänster, konserter och annat som händer här hos oss.

Uppenbarelsekyrkan teckning

Skapad: 2010-07-05 21:33:00