Korsstygn möter hårdrock.
Foto: Charlotte Granrot Frenberg

Korsstygn och hårdrock = sant

När festivalen Muskelrock samlar tusentals heavy metal-fans i Blädinge, då är Svenska kyrkan en uppskattad samarbetspartner. Musikgudstjänst, frukostservering och samtal lockar många. Liksom en auktion med handarbeten med hårdrockstema. 

”Ta en bärs till toner av Candlemass”. Orden har broderats av Blädingebon Lena Ahlin, på en i övrigt högst traditionell bonad. Handarbetet är ett av många som gruppen som träffas i församlingshemmet på torsdagar har knåpat ihop. Bonader, grytlappar, dukar, stickade alster och handmålade glas prydda med bandnamn, dödskallar och muskulösa armar kommer att säljas på auktionen under Muskelrock. Intäkterna går till ett brunnsprojekt i Tanzania. Det är ett av inslagen i samarbetet mellan Vislanda-Blädinge församling och Tyrolen under den årliga hårdrocksfestivalen Muskelrock.

– Det är tionde året som vi samarbetar med Tyrolen. Redan första året kom jättemycket folk, vi var inte riktigt beredda på det så det blev nästan lite kaos. Förra året serverade vi frukost till 250 personer, berättar Agneta Andersson, värdinna.

Muskelrock har sedan 2009 varit en succé och en årlig tradition för omkring 1 500 heavy metal-fans från hela världen. Efter två års uppehåll under pandemin återkommer festivalen, som arrangeras den första helgen i juni. Många av deltagarna fortsätter därefter vidare till Sweden Rock Festival. 
– Samarbetet med kyrkan är fantastiskt. Vi har haft många oförglömliga upplevelser och möten tack vare detta. Det har varit fantastiska musikgudstjänster med världsartister, dansbandsgudstjänst på vår dansbana, fina frukostsamtal i församlingshemmet och tacksamma festivalbesökare som känner sig fräscha och pigga efter en skön dusch och en god frukost, säger Jacob Hector på Tyrolen.

Idén med auktionen väcktes för många år sedan och i början var fokus på vanliga hårdrocksprylar med koppling till banden som spelade på festivalen. Pengarna gick först till ett lokalt naturvårdsinitiativ, men skiftade fokus när de lärde känna några lokala konstnärer i Bagamoyo i Tanzania som gjorde afrikanskt hantverk med inslag av hårdrock. De märkte att många där hade det svårt och att de kunde göra stor skillnad för många med små insatser. Nu finns det tre vackert utsmyckade brunnar tack vare auktionerna. Steget från afrikanskt hantverk gick sedan vidare mot stickning och broderi genom församlingens stickcafé. I fjol såldes en av bonaderna för tusen kronor.
– Deras bidrag har genererat fantastiska resultat. Vi vill lyfta det typiskt kvinnliga hantverket, kunskapen och dess betydelse. Samtidigt använder vi oss av återbruk i processen genom att köpa in loppisfynd och göra om dem till hårdrocksmotiv. De broderade hårdrocksbonaderna går åt som smör i solsken, berättar Linn Hector Ljungqvist på Tyrolen.

Utöver frukost serveras det även fika till festivaldeltagarna. Församlingen ordnar även med en duschvagn, som festivaldeltagarna kan använda. Diakonen Yvonne Andersson och andra anställda och ideella finns också på platsen och erbjuder samtal. Något år hade de även en husvagn på festivalområdet, där det fanns möjlighet till enskilda samtal.

På festivalens sista dag medverkar ett av banden i en musikgudstjänst i Blädinge kyrka, som brukar vara välbesökt. 
– Det är verkligen jättehärliga dagar och roligt för bygden också att alla samlas och tycker det är roligt, säger Yvonne Andersson.

Agneta Andersson tycker också att det är positivt för församlingen.
– Vi har väldigt roligt och det blir en fin sammanhållning. Man kan ju tänka sig att de är lite buffliga, de är ju stora och svartklädda och sådär. Men de är verkligen så vänliga och tacksamma, det är aldrig något bråk, säger hon.

Charlotte Granrot Frenberg

Agneta Andersson visar några av handarbetena som skänks till auktionen under Muskelrock. Foto: Charlotte Granrot Frenberg
Agneta Andersson och Lena Ahlin har broderat några av bonaderna.
Agneta Andersson och Lena Ahlin har broderat några av bonaderna. Foto: Charlotte Granrot Frenberg
Några av handarbetena som ska auktioneras ut. Foto: Charlotte Granrot Frenberg