Foto: Linda Bjärenstam

Marit Bergman

Många av oss minns Marit Bergman som en av de stora pop-profilerna på tidiga 2000-talet – nu är den grammisbelönade artisten aktuell med en ny skiva: ”Här kommer vargen” och Marit är en av artisterna på Härlig är jorden.

När natten faller, när larmen tjuter, när bomberna mullrar och ensamhet förlamar, när mänskligheten har huvudet mot bilan, hur bär man då sig åt för att inte gräva ner sig i ett svart hål? Hur hittar vi varandra, hur hittar vi ljuset, hur hittar vi hoppet, hur hittar vi tron på att framtid finns, och hur ger man ljus, hopp och framtid till de som ska fortsätta leva när du och jag är borta? Det är frågorna som Marit Bergman ställer sig på sitt senaste album.

Sångerskan från Rättvik slog igenom redan i mitten av 90-talet med bandet Candysuck, där hon spelade gitarr. 2002 släppte hon sitt första egna album, 3.00 A.M. serenades på eget skivbolag, och framgångarna med albumet gjorde att hon snart fick skivkontrakt med Sony. Därefter följde en ep, duett med Moneybrother och uppföljaralbumet Baby, dry your eye – det sistnämnda vann Marit Bergman två Grammisar 2004 i kategorierna Årets kompositör samt Årets kvinnliga artist.

Marit Bergman fortsatte släppa musik under 00-talet, innan hon flyttade till New York och bodde där i flera år. Under tiden i USA och efter det har hon nästan helt valt att avstå från offentliga spelningar men återkom i Kalle Moraeus TV-program med Moraeus med mera hösten 2013 Sedan 2016 har hon varit programledare för musikprogrammet Backstage med Marit Bergman i Sveriges Radio P4. I dag bor hon i Sverige igen och har återvänt till scenen.