Foto: Magnus Aronsson/Ikon

Hemester 2023

Blir du kvar på hemmaplan i sommar? Här tipsar vi om sommarcaféer, utflyktsmål och sevärdheter i din närhet. Vi delar också med oss av några läsvärda reportage inför sommarsemestern.

Utflyktsmål i Burträsk-Lövånger

I Burträsk finns Edelviks trädgård och där kan man strosa fritt. Trädgården ligger runt den stora herrgården från 1817 inne på folkhögskoleområdet. I Lövånger andas Kyrkstaden historia som en lunga mitt i samhället.

Utflyktsmål i Bureå

Hembygdsparken i centrala Bureå med bland annat hembygdsgård och smedja är alltid tillgänglig för besök. Bureå kyrka är också en pigg 100-åring värd ett besök.

Sommaräng med lavendel.

Utflyktsmål i Skellefteå med omnejd

Oavsett om du planerar din hemester eller om du besöker Skellefteområdet för första gången, så hittar du tips på utflyktsmål här!

1. Munkviken 2. Lövångers kyrkstad 3. Bjuröklubbs kapell 4. Bjuröklubbs fyr 5. Komministerparken Burträsk 6. Edelviks trädgård Burträsk 7. Hembygdsparken Bureå 8. Kyrkholmens café 9. Tuvagårdens café 10. Café Mobacken 11. Stiftsgården/Isboden 12. Kalvträsk 13. Sommarstugan, Café Strandudden 14. Bönens trädgård/Café Pärlan, Kusmark 15. Furuögrunds Hamncafé 16. Laxobservatoriet i Fällfors Foto: Illustration: Angelika Jonsson

Välkommen till våra kyrkogårdar!

Historia, prakt och konst finns att uppleva på våra kyrkogårdar. Här tipsar våra medarbetare om lokala sevärdheter. Gör gärna ett besök!

Givande sommarläsning

Ett samtal med Anna-Stina Svedberg.

Tom Randgard har mött Anna-Stina Svedberg som tillsammans med Dan Richardsson arbetar på Själavårdscentrum i Skellefteå. Samtalet kom att handla om sommar, semester och vikten av att bara vara.

Om Gud och skäggvård

Martina Fältskytt funderar fritt kring bilden av Gud som en farbror på ett moln, hur det är att "komma ut" som kristen och varför Gud verkar känna sig lite obekväm med att  sitta på ett moln, dingla med fötterna, och ägna all sin tid åt navelskådning och skäggvård.