Bildspel Skara domkyrka
Foto: Skara pastorat

Beskows fönster renoveras

Bo Beskows unika glasmosaikfönster i Skara domkyrka kom på plats under åren 1945-1976. Efter den undersökning som gjorts av fönstrens status ska de nu renoveras och rengöras. Projektet är långsiktigt och kommer att pågå i omgångar under flera år. Arbetet utförs av glaskonservatorer från Uppsala Domkyrkas Glasmålningsateljé. Byggställningar kommer att monteras i och utanför domkyrkan under de perioder arbetet utförs. Under den tid man plockat ut glasfönstren för att renovera glas och blyinfattningar sätter man in provisoriska plexiglasskivor.

Arbetet påbörjades under våren 2023 och det första året börjar man med Mariafönstret högt över södra läktaren och delar av Evangeliefönstret i sydöstra sidoskeppet. Mariafönstret var åter på plats vid Midsommar, medan delarna ur Evangeliefönstret monterades tillbaka i augusti.

Blyinfattningen i Mariafönstret var svag, vilket gjorde att det buktade. Blyinfattningen hade deformerats och sjunkit ihop så mycket att det bildats glipor i fönstret. Alla paneler har demonterats och har rengjorts, lagats och stärkts upp i ateljén.

Evangeliefönstret hade helt andra problem än Mariafönstret. Bo Beskow var inte helt nöjd med slutresultatet så han bättrade på med kallfärg, dvs vanlig påmålad färg som inte bränns fast på glaset. Kallfärgen är väldigt instabil och kan bara rengöras ytterst försiktigt med mjuk pensel.