Ett krucifix i trä och en vas med påskblommor står på ett altare utomhus. Suddiga personer i förgrunden.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Varför firar vi påsk?

Påsken är kyrkans största högtid. Då firar vi att Jesus uppstod och besegrade döden, att ljuset alltid segrar över mörkret. Vill du veta mer om varför vi firar påsk? Här beskriver vi vad påskens dagar betyder.

Påsken är väldigt viktig inom kristendomen. På påskdagen firas det att Jesus inte är död. Han lever vidare trots att han uppenbarligen dog på långfredagen, då han blev korsfäst.

När några kvinnor skulle besöka hans grav på påskdagen upptäckte de att graven var tom. Han har uppstått igen. Inom kristendomen ses det som beviset för att Jesus är Guds son. Men också beviset för att det goda vinner över det onda. Att ljuset alltid vinner över mörkret.

Under tiden som Jesus levde berättade han för sin omgivning vem Gud är. Vi kan förstå det gudomliga genom att läsa Bibelns nya testamente. Där har människor skrivit ner vad Jesus berättade och gjorde under sin levnadstid. 

Historisk bakgrund
Jesus var judisk och levde i ett ockuperat land i det som vi idag kallar Israel och Palestina. Den romerska kejsaren sade sig vara Guds son och hade därför rätten till all makt och rikedom. Det fanns också religiösa lärda som predikade om hur man skulle leva. De fick på så sätt den moraliska makten att avgöra om man var en tillräckligt en bra människa eller inte.

Jesus gjorde uppror mot detta. Han menade att de minst värda i samhället var dem som Gud älskade och värnade mest om - de fattiga, barnen, kvinnorna och de utstötta. Han menade att Gud älskar oss oavsett hur vi lever och vad vi gör. I kyrkan kallar vi det Guds nåd. Jesus sa att ”behandla andra som du själv vill bli behandlad" och ”de minsta är de största”.

När Jesus på palmsöndagen rider in i Jerusalem på enkel åsna och folk hälsar honom som en kung, frälsare och Guds son, utmanas den rådande makten. Skulle verkligen Guds son rida på en åsna? Var är prakten, makten och glansen? Detta uppskattades inte av kejsaren och de auktoritära religiösa ledarna.

Här kom en fattig man (tillkommen utanför äktenskapet) och ger en helt annan syn på människovärdet och vem Gud är. Dessutom lyssnar folk på honom. Han blir därför till slut fängslad och dömd till döden genom korsfästelse. Efter Jesus död fortsatte människor följa vad Jesus lärt dem och så bildades de första kristna. 

Se den animerade filmen om varför vi firar påsk

Allt om stilla veckan och påsk

Far och son odlar påskliljor i krukor utomhus.

Stilla veckan

Sista veckan i fastan kallas för stilla veckan. En del kallar den också för passionsveckan.

Ett barn i strumplästen går med palmblad i händerna.

Palmsöndagen inleder stilla veckan

Palmsöndagen är en glädjens dag då vi firar att Jesus tågade in i Jerusalem under människornas hyllningar.

En präst i grön kåpa förbereder nattvarden. En tonårsflicka hjälper till genom att hälla upp vinet i silverbägare.

Skärtorsdagen – Jesus blir förrådd

Jesus äter den sista måltiden tillsammans med sina tolv lärjungar. Senare samma kväll blir han förrådd och grips av romerska soldater.

En törnekrona hänger i några trådar.

Påskafton – mitt emellan sorg och glädje

Påskafton är egentligen ingen helgdag, men före midnatt firar vi påskmässa i många kyrkor.

Påskris med fjädrar i turkos, gult och orange.

Påskdagen – Jesus har uppstått

När en grupp kvinnor kommer till Jesus grav är stenen bortrullad och hans kropp är inte där. Jesus har uppstått från döden.

En törnekrona hänger runt ett krucifix.

Långfredagen – Jesus blir korsfäst

När Jesus har gripits på natten av de romerska soldaterna förs han till förhör hos Pontius Pilatus. Denne fattar beslutet att Jesus ska dömas till döden.

Ett runt kyrkfönster. I mitten syns Jesus som delar ut nattvard.

Annandag påsk – Jesus möter lärjungarna

Jesus visar sig för lärjungarna på olika sätt. De reagerar också olika. Några tvivlar, någon vill se bevis. Men oavsett deras reaktioner stannar Jesus hos dem och delar deras tillvaro.

Oljemålning på duk med motiv från Jesu passionshistoria.

Följ med på en Getsemanevandring

En Getsemanevandring är en meditation där vi i tanken stannar upp på de platser där Jesus var under sina sista dygn, innan han korsfästes.

Påskliljor i skolskenet. I bakgrunden skymtas ett kors.

Tankar inför helgen – i påsk

Läs en prästs funderingar inför påskhelgen.

Be en bön. Låt hoppet växa.

Till bönewebben