Dop i Mariakyrkan

Mariakyrkan är centralt belägen mitt i Skogås centrum.

Mariakyrkan, byggd 1987, ligger mitt i på torget Skogås centrum och är Huddinges största kyrka. 

Mariakyrkan har högt sittande fönster, i form av kluvna spets­bågar och det sluttande taket är belagt med kopparplåt. Klockstapeln, krönt av ett gyllene kors, visar vägen till entrén. Kyrkorummet är spännande i sina svängda former. Det är ett stort, ljust och luftigt rum, inrett i medveten enkelhet.

Taket är gjort av träpanel i rödbok, ett material som återkommer i inredningen. Väggarna är vitputsade. Golv, altare, dopfunt och predikstol är tillverkade  av ljus ekebergsmarmor. Taket på predikstolen har formen av en duva, en symbol för Guds Ande. 

En mångfärgad mosaik har fått en central placering i absiden bakom altaret. Ljuset faller vackert över konstverket från ett insläpp i taket. Formgivare är Fritz Voigt, kyrkans arkitekt. Mosaiken beskriver den kristna tanken om Guds nåd.

Samma tema inspirerade Johannes Schreiter när han komponerade glasmålningarna i de tre höga fönstren i kyrkans norra gavelvägg. 
Under fönstren finns det lilla Mariakapellet med en Mariaikon av Bengt Olof Kälde. Längs den östra väggen finns ett miniatyrlandskap, som illustrerar berättelser ur Bibeln.

Till vänster om koret finns en ljuskrans ritad för Mariakyrkan av Fritz Voigt och utförd i konstsmide vid smedjan i Järna. 

Mariakyrkan tillhör Trångsund Skogås församling.

Titta in i mariakyrkan med panoramabilder

Letar du efter rätt kyrka för dop eller vigseln? Eeller är du intresserad av att studera kyrkorummet närmare? Med panoramabilder kan du se dig omkring i lugn och ro och zooma in detaljer som annars är svåra att se. Klicka här för att titta in i Mariakyrkan med panoramabilder (Nytt fönster).

Fakta om Mariakyrkan

Besöksadress: Skogåstorget 10, Skogås


250 sittplatser, orgel och piano finns. Bårtäcke för begravning finns.

Öppettider 

  • Måndag     9-16
  • Tisdag        9-13
  • Onsdag       9-18
  • Torsdag       9-19
  • Fredag        9-14
  • Lördag        Stängt
  • Söndag        10-14
Avvikande öppettider våren 2024:

Vecka 9 och 14, begränsade öppettider på grund av lov. 

Ändrade öppettider under påsken. Annonseras närmare påsk. 

 

Ändrade öppettider runt vissa lov och helger, se avvikande öppettider under. Ibland kan vi behöva ändra öppettiderna pga sjukdom. Följ oss på Facebook så missar du inget! 

Tillgänglighetsanpassat: Entré, bil till entré, toalett, hörselslinga, högtalare
Församlingssal: Församlingssal A+B 100 platser, går även att dela till två salar som då har 50 platser/st  (handikappanpassad)
Postadress: Svenska kyrkan Trångsund Skogås, Skogåstorget 10, 142 30 Skogås
Telefon: Växel 08-588 697 00 (Växeln har öppet måndag till fredag klockan 9-12 och 13-14. Övrig tid gäller direktnummer eller e-post.)
E-post: trangsund.forsamling@svenskakyrkan.se