Inspirationsdag för ideella medarbetare

Under 2023 finns flera tillfällen för dig som är ideell att lära mer, inspireras och träffa andra ideella. Bland annat anordnas inspirationsdagar med blandat innehåll. Höstens datum blir 18 november i Borås.

Alla ideella medarbetare från Skara stift är välkomna att delta. Kanske är du engagerad i gudstjänstsammanhang, finns med i det diakonala arbetet eller i barn- och ungdomsarbetet, kanske sjunger du i kör, är aktiv i internationella frågor eller något helt annat. Oavsett uppgift är du varmt välkommen!

Program

09.30 Drop-in-fika
10.00 Kort inledning. Därefter berättar Coleen Hemskerk, Act Svenska kyrkan om hur vi kan veta att arbetet som Act Svenska kyrkan gör ger effekt och att pengarna kommer fram och gör nytta.
10.50 Paus
11.00 Föreläsare om Vad betyder det att vara luthersk kyrka? Carl-Magnus Adrian
12.00 Lunch
13.00 Seminariepass 1 (se nedan)
13.45 Paus och förflyttning
14.00 Seminariepass 2 (se nedan)
14.45 Fika
15.15-15.30 Avslutning och summering.
16.00 Musikgudstjänst i Caroli kyrka, medverkan av Caroli Oratoriekör.

Seminarier

(du väljer tre i anmälan och deltar i två)


1. Att vara förebedjare. Hur gör man när man ber för någon annan? Praktisk övning och handfasta tips med stiftsdiakon Åsa Wikman.  

2. Att leda andakt. Lena Linde, stiftspedagog, leder oss i ett pass om andaktsmetodik. Hur kan jag lägga upp en andakt, vad behöver jag tänka på, vad ”får” jag göra? 

3. Så funkar Svenska kyrkan. Hur är egentligen Svenska kyrkan organiserad? Vad har stiftet för uppgifter? Vad gör nationell nivå? Vad är kyrkoordningen? Är det skillnad på att vara förtroendevald och ideell? Stiftsjurist Andreas Fagrell reder ut begreppen. 

4. Det medmänskliga mötet. Ibland hamnar vi i samtal där vi inte riktigt vet vad vi ska säga. Hur ska vi hantera dem? Och hur vet vi när det är dags att lämna vidare till någon annan - och i så fall till vem? Lise Sögaard, präst och stiftsadjunkt på stiftskansliet talar med oss om själavård i mötet med andra.

5. Inspiration inför julinsamlingen. Helena Frankson finns på plats för att dela inspiration och berätta mer om den stundande julinsamlingen. Det blir också tillfälle att dela erfarenheter med varandra. 

Vad händer mer?

Under dagen kommer ordförande för Internationella rådet att informera om ett förändrat och förenklat arbetssätt för stiftets Internationella råd. Processen har pågått sedan en tid och lyftes på representantskapsstämman i Töreboda tidigare i år. 

Det internationella arbetet är nu organiserat i en egen förening där rådet utgjort styrelse. För att fokusera på uppdraget d.v.s. det internationella engagemanget, så föreslås att upplösa den formella föreningen och i stället arbeta som förut men som en del av stiftets arbete.

Arbetsuppgifterna för rådet blir desamma men onödig administration och dubbelarbete försvinner. Ledamöterna från olika delar av stiftet med erfarenheter, kompetens och engagemang kommer att vara en bärande del i det internationella arbetet. En tydlig arbetsordning håller på att formuleras och föreslås antas av årsstämman och sedan bekräftas av stiftsstyrelsen.

Tid och plats

18 november, Caroli församlingshem, Borås

Kostnad

300 kronor per person inkl förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika.

Anmälan

Du anmäler dig här senast 2 november.

Parkeringskarta

Det finns tyvärr inte mycket parkeringar nära Caroli församlingshem där man får stå en längre tid. Därför finns här en liten karta över större parkeringsområden där man betalar per timma.
Kartan kan du ladda ner och skriva ut här!

Foto: google.se/Emma Johansson