Foto: Andreas Juhl

En glänsande värld av unika kyrkliga metaller  

Om en knapp månad invigs utställningen Mästerliga metaller på Kalmar läns museum. Utställningen grundar sig på en bok om metallföremål  i Växjö stifts kyrkor.

Oblatjärn, brudkronor, dopfat, ljusbärare, reliker som sägs vara från Heliga Birgitta och många andra ting av metall kommer att visas på utställningen. Omkring 30 unika, kyrkliga metallföremål från museets samlingar, men också inlånade föremål från kyrkor, kommer att ingå. Flera av dem har aldrig visats tidigare.

Utställningen är en samproduktion mellan Växjö stift och Kalmar läns museum. Den invigs den 15 februari av biskop Fredrik Modéus och pågår året ut. Möjligheten finns att boka församlingsresor med guidning. Tanken är också att veporna från utställningen ska kunna bokas från och med nästa år. På så vis kan utställningen vandra runt i stiftet och lokalanpassas, med den egna kyrkans metallföremål i fokus.

Utställningen bygger på boken Metaller i helig tjänst, som i sin tur är ett resultat av en inventering av alla kulturhistoriskt värdefulla metallföremål i Växjö stift. Under året kommer det även att bjudas in till föreläsningar kopplade till utställningen.

Det är Maria Kanje, producent på Kalmar läns museum, tillsammans med stiftsantikvarie Maria Brynielsson som tagit fram utställningen. De har jobbat tillsammans med formgivaren Ann-Karin Myklebostad.
– Vi vill att det ska vara som att komma in en glänsande värld av metaller. Ann-Karin har bland annat arbetat med silverfärg och bronsfärg på väggarna. Det ska vara en lustfylld upplevelse för alla sinnen och passa för alla åldrar, berättar Maria Kanje.

Förutom föremål, bilder och texter så innehåller utställningen filmer om hur metallföremål ska vårdas och rengöras, en lekkyrka för barn och en hörna där man kan utmana sitt sällskap i att gissa vad olika föremål har använts till. Det finns också en bildkavalkad över brudkronor och filmade berättelser om kyrkklockor.

Maria Brynielsson berättar att det finns många olika ingångar till utställningen. Lokalhistoria, symbolik, hantverk och konsthistoria, allt detta ryms i utställningen.
– De här föremålen har så mycket att berätta för oss. Om kristen tro, liturgi, symboler, traditioner och tillverkare och är en viktig del av vårt gemensamma, levande kulturarv. Jag hoppas att den som besöker utställningen ska bli nyfiken på att utforska sin egen kyrka och vad den har att berätta, säger hon.

Ett av föremålen som visas är en oblatask från 1781 med ett lamm med segerfana. Oblatasken har lånats från Kalmar domkyrka. Kalmar pastorat har hakat på utställningen och kommer bland annat att bjuda in till en föreläsningskväll i maj tillsammans med länsmuseet och stiftet. Pastoratet var aktivt även under textilutställningen 2017, då det visade sig att intresset för de kyrkliga föremålen var stort. 
– Det finns ett jättestort intresse, det är roligt att se. Det finns så mycket historia bakom de här små föremålen. Det är ett bra sätt att tillgängliggöra kulturarvet och fördjupa oss kring detta, säger Anke Decker, som är förvaltningsassistent i Kalmar pastorat.

Charlotte Granrot Frenberg

Metaller i helig tjänst

Ny bok om oblatjärn, hemliga skatter och brukade ting av metall.