Vuxendop

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

Alla är lika välkomna att döpas. Den som döps behöver inte prestera något eller ens förstå allting. Det finns olika skäl till att man döps senare i livet. Kanske har det inte blivit av, kanske har du just upptäckt den kristna tron. 

Inför dopet får du undervisning om du vill

Om du vill döpas som vuxen erbjuder vi dig undervisning om kristen tro om du vill. Det finns särskild undervisning för vuxna. Det är dock inte ett krav för att få döpas. 

Var med och utforma gudstjänsten 

Du är själv med och utformar dopgudstjänsten. Det finns böner och bibeltexter att välja mellan. Tillsammans med präst och musiker väljer du psalmer och annan musik. Vid dopet öser prästen dopvattnet på ditt huvud och håller ett doptal. Talet handlar förstås om dopet, men det handlar också om just dig.  

Dopet kan ske inomhus eller utomhus

Dopet kan ske i en vanlig gudstjänst eller i det lilla formatet där bara du, prästen och några till är närvarande. Dopet kan också firas utomhus vid en sjö eller vid havet och då kan den som döps sänkas ned i vattnet.  

Den som vill kan bli döpt i påsknattsmässan efter gammal tradition. Ända sedan de första århundradena efter Jesus födelse undervisades de som skulle döpas före påsk och sedan döptes de i påskgudstjänsten. Kontakta oss för mer informaion. 

Välj mellan egna kläder och en vit kåpa

Du får själv välja vad du vill ha på dig på ditt dop. Du kan få låna en vit kåpa som du bär över dina kläder om du vill. 

En fadder får en särskild relation till dig 

Du kan ha en dopfadder. Det är en person som får en särskild relation till dig när du döps. Det kan vara någon som du kan tala med om ditt liv och din tro. En fadder ska själv vara döpt.