Foto: Åmåls församling

Lurad! Bluff! Skojeri! Bedrägeri!

Kalla det vad du vill, men det som en gång var oskyldiga skämt är inte längre roliga. Förtroenden ruckas ständigt och ibland vet man inte riktigt vem man kan lita på. Vi i Svenska kyrkan drabbas lika mycket som många kommuner, företag och privatpersoner av människor som missbrukar det förtroende allmänheten har för oss.

Därför vill vi vara tydliga med att:

·         Vi knackar aldrig dörr och ber om pengar till de ändamål vi stödjer.

·         Vi ringer aldrig och ber om pengar till vår verksamhet eller de ändamål vi stödjer.

·         Vi skickar aldrig sms eller e-post och ber om pengar, inte ens till varandra som medarbetare skickar vi sådana meddelande.

·         Vi finansierar vår verksamhet i huvudsak genom medlemsavgifter.

·         Vi tar upp kollekter i våra gudstjänster och då meddelar vi tydligt och klart vilket ändamål det rör sig om. Församlingens kollekter går antingen till Diakonifonden vilken stöder människor lokalt som hamnat i tillfällig ekonomisk knipa, eller till Act – Svenska kyrkans Internationella arbete som stöder hjälpverksamhet i andra länder. Act samarbetar med kyrkor och kyrknära organisationer engagerade i utvecklings-, katastrof-, och påverkansarbete. Alla kollektändamål annonseras tydligt i början av gudstjänsten.

·         Vi samlar in medel i samband med vissa av våra aktiviteter som t.ex. 11-kaffe på tisdagar eller vid orgelsoppan. Men då är det främst för den som har råd att ge en slant. Vi ”kollar” inte vem som har betalat.

·         Vi möter dig öga mot öga när vi samlar in medel som t.ex. till Diakonifonden eller Act – Svenska kyrkans internationella arbete och då är det vid något av ovanstående tillfälle. Präster och diakoner har ofta svart eller grön skjorta på sig. Andra medarbetare har T-shirt eller tröja som det står Svenska kyrkan på. Om det råder någon tvekan så fråga eller be att en präst eller diakon kommer och identifierar personen du pratat med.  

För Åmåls församling,

Lotta Cohén, kyrkoherde