Foto: Martin Bjäringtoft

Halverad elförbrukning med solceller och styrsystem

I Sandhult-Bredared har man länge jobbat med att minska församlingens elförbrukning. Redan för 12 år sedan installerades styrsystem i alla kyrkor och församlingshem. Den senaste satsningen gjordes förra året då tre nya solcellsanläggningar kom på plats. Allt sammantaget gör att församlingen nu har halverat sin elförbrukning.

2019 sattes de första solcellspanelerna, 46 stycken, upp på vaktmästeri och garage i Sandhult. När det gäller solceller pratar man om installerad effekt, kWp, som betyder kilowattpeak och beskriver toppeffekten på en solcellsanläggning. Den här gången blev det 12,5 kWp.

Efter det ville kyrkorådet gå vidare och man tittade efter bra tak på de andra orterna i församlingen. Men det slutade med att de sänkte blicken och fokuserade på en markbit på cirka tusen kvadratmeter bakom Bredareds kyrka, mellan kyrkan och parkeringen.

- Fördelen med att bygga på mark är att du kan placera solcellspanelerna i en optimal lutning och riktning och behöver inte anpassa dig till ett befintligt tak, säger Hans Carlsson, fastighets- och kyrkogårdschef.

Där blev det 105 paneler. Men då ska man veta att bara räkna antalet kan vara missledande eftersom storleken varierar. Det här var två meter höga paneler och här blev det 48 kWp för hela anläggningen. Under första året producerade denna anläggning 46 414 kilowattimmar.

- Det kan ju ha varit särskilt bra förhållanden men jag är ändå lite överraskad eftersom jag trodde att man skulle ta dessa siffror med en nypa salt. Men här blev alltså årsproduktionen nästan exakt vad leverantören beräknat, säger Hans Carlsson.

Satsade på integrerat tak

Nästa solcellssatsning kom i samband med ett planerat takbyte på Hedareds församlingshem, en offert på nya takpannor fanns. Men då började församlingen klura, varför lägga nya pannor och sedan solcellspaneler uppe på det? Det blev ju kaka på kaka.

Istället tog man in en offert på ett integrerat tak, med solcellspaneler som täcker hela ytan.

- Det blev inte dyrare. Så då blev det traditionella takpannor på ena sidan och solcellspaneler, med tätskikt under och plåtar i ytterkanterna, på andra sidan. Det blev riktigt bra. Dessutom är det mycket snyggare än när man sätter paneler ovanpå ett befintligt tak.

Solceller på expeditionen vid Sandareds kyrka Foto: Martin Bjäringtoft

Denna anläggning, med 100 paneler, är på 33 kWp. Men det slutar inte där. Nej, det finns en anläggning till i församlingen och den sitter på Sandareds expedition som även rymmer församlingshem och har ett stort tak. Där gjorde man en lösning där alla paneler inte placeras på samma sida på taket men med huvudparten av panelerna i bästa läget. Det gör att man kan fånga

både förmiddagssol och eftermiddagssol. Det blev 109 paneler totalt och en installerad effekt på 39 kWp.

- Även en mulen dag har elproduktionen vissa dagar i stort sett matchat förbrukningen i denna byggnad.

Elen säljs vidare

Den el som församlingen inte gör av med själva säljs vidare och det har varit en bra affär med de senaste tidens elpriser.

- Vi har fått väldigt bra betalt för elen vilket har gjort att våra kalkyler blivit bättre än beräknat. Faktum är att vi har gått plus delar av året eftersom intäkterna varit större än kostnaderna. Vi trodde att installationerna skulle ha betalat sig på åtta till tio år men fortsätter det så här går det snabbare.

Och inte har det varit några problem heller, inga störningar eller svårigheter vid installationerna.

- Nej, faktiskt inte, men vi lade ner mycket tid innan för att det skulle bli så bra som möjligt och gjorde lite justeringar under resans gång. Så vi är väldigt nöjda. Sammanlagt har anläggningarna producerat 117 000 kWh under första året.

I runda slängar producerar solcellsanläggningarna drygt 40 procent av den el församlingen gör av med. I flera av församlingens fastigheter finns värmepumpar installerade men i kyrkorna är det direktverkande el.

- Det kan ju låta stenålders men jag tycker att det är bra. De flesta kyrkor byggdes inte för konstant uppvärmning och våra kyrkor används kanske en gång i veckan. Vi har bänkvärme i kyrkorna vilket gör att vi snabbt kan göra det behagligt att vistas där utan att byggnaden och föremål hinner värmas upp. Värmepump är en trög värmekälla medan vi snabbt kan gå upp och ner i temperatur.

Ett styrsystem gör dessutom uppvärmningen så kort som möjlig. Det är kopplat till bokningssystemet och ställs in på att det ska vara en viss temperatur vid ett visst klockslag. Då vet systemet när det ska dra igång.

- När vi installerade detta system minskades elförbrukningen med 30 till 40 procent. Vi har haft det i 12 år nu och installationen betalade sig på bara något år. Det var många timmars uppvärmning som försvann. Vi har ett system med daggpunktsstyrning som ser till att det inte blir för höga eller för låga fuktvärden i kyrkorna.

Att mäta är att veta

För Hans Carlsson är att mäta detsamma som att veta. Han har siffror på allt och går utbildningar och läser böcker. Men tar även hjälp av expertis.

- Det är onödigt att uppfinna hjulet två gånger. Vi fick till exempel hjälp att förstå att vi kunde ha nytta av styrsystemet även i en fastighet med fjärrvärme, så att det inte skickades ut någon värme runt i lokalerna när det inte behövdes. Styrsystem är mycket billigare än värmepumpar. Värmepumpar är kanske inte den bästa lösningen för kyrkor som inte värms upp så ofta. Det har vi bara i de byggnader som värms upp hela tiden.

Text: Ellen Forsström

Fakta: Solcellsanläggningar i Skara stift

Solcellsanläggningar finns på flera ställen runtom i Skara stift. Just nu är 27 anläggningar i drift och många fler planeras inom de närmsta åren. Det är framförallt takplacerade anläggningar men det finns även några markanläggningar. Den installerade effekten närmar sig 900 kWp, vilket är en tredubbling mot hur det var år 2019. Dessa anläggningar beräknas producera mellan 800 000-900 000 kWh per år.

Information från kartläggning av solcellsanläggningar i Skara stift 2022

Integrerad solcellsanläggning på Hedareds församlingshem Foto: Martin Bjäringtoft