Foto: Johannes Frandsen

Aktuellt nu

Vad händer på kyrkogårdarna just nu? Följ vårt nyhetsflöde!

Återbrukade glaskupor lyser upp kyrkogården

Vad kan man hitta på med delar från kasserade lyktstolpar? Ja, en vacker ljusinstallation på Innerstadens kyrkogård exempelvis! På samma kyrkogård kan man även njuta av ett vackert blickfång som skapats av återbrukade gravlyktor.

Höst på kyrkogårdarna

Ny belysning, höstblommor och annat fint kan den som besöker Örnäskyrkogården och Innerstadens kyrkogård njuta av nu när mörkret faller.

Sub Rosa tar form

En blomma har gett inspiration till namnet. Samma växt kommer även att pryda stora delar av den nya askgravplatsen. Ann-Sofie Molin, landskapsingenjör i Luleå domkyrkoförsamling, berättar om det påbörjade arbetet med Sub Rosa.

Nu påbörjas renovering och justering av hexagonerna på kvarter 26A, askgravplatserna

Renovering av hexagonerna på kvarter 26A sker under september eller oktober.

"Vi behöver fundera över kris, krig och klimatförändringarnas påverkan"

En fossilfri begravningsverksamhet, barn och ungdomars rätt till begravningsplatsen, amerikansk vattenkremation - ja det var många intressanta ämnen som togs upp under de två dagar som Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund samlade sina medlemmar i Skellefteå. - Beredskap är något vi inte tidigare pratat om i större utsträckning, men det behöver vi göra nu, säger Yvonne Stålnacke, kyrkorådets ordförande, efter rikskonferensen.

Fastighetsdagar om kris, beredskap och miljöpåverkan

Under två dagar, 25-26 april, har Luleå stift tillsammans med Härnösand stift anordnat Fastighetsdagar i Luleå stiftskansli. Föreläsningar och samtal om kris och beredskap, klimat och hållbarhet har varit i fokus - angelägna ämnen inte minst för Fredrik Lundberg, kyrkogårdschef och Peter Vinsa, fastighetschef i Luleå domkyrkoförsamling.

"Prata med dina anhöriga innan det är för sent"

När Kerstin Johansson (tv) och Ingerlis Lyckhagen, förvaltningsassistenter i begravningsverksamheten i Luleå domkyrkoförsamling, mötte åhörarna under Tisdagscafé i Mjölkuddsgården hade de ett tips som de ville att alla skulle "ta med sig" från föreläsningen.

- Att kremeringarna ökar är en tydlig trend

Sveriges radio P4 Norrbotten mötte Luleå domkyrkoförsamlings kyrkogårdchef Fredrik Lundberg för att tala om att allt fler väljer kremering framför kistbegravning.

Kyrkogårdsskötsel som värnar miljön

Eldrivna åkgräsklippare, HVO-bränsle och ledbelysning. Det är bara några av de miljöanpassningar som just nu genomförs inom kyrkogårdsverksamheten i Luleå domkyrkoförsamling. Driftledare Peder Pallin: - En grön omställning är något vi arbetar medvetet för. Läs också om hur du som kyrkogårdsbesökare kan bidra till kloka miljöval till utsmyckning kring graven med mera.

Nya ekonomibyggnaden på Innerstadens kyrkogård invigd

Torsdagen den 8 september invigdes vår nya miljöanpassade ekonomibyggnad på Innerstadens kyrkogård. Maskinhallen gjordes om till festvåning och Yvonne Stålnacke, ordförande i kyrkorådet, höll ett invigningstal.

- Jag kommer att kämpa med gråten

Fredagen den 19 augusti invigs den nya Minneslunden för våra små på Örnäskyrkogården. Luleå domkyrkoförsamlings landskapsingenjör Ann-Sofie Molin har planerat platsen så att den ska passa familjer som vill gå hit och sörja - med fokus på barnen. Anders Stefansson, initiativtagare till minneslunden, ser mycket fram emot att presentera den för Luleåborna. - Det är en stark känsla att få förverkliga det som jag började planera för mer än 10 år sedan, jag kommer att få kämpa med gråten vid invigningen.

- Formen ska ses som en stiliserad bild av tröst

Tre konstnärer från Konstskolan vid Sunderby folkhögskola har i dagarna färdigställt den två meter höga träskulpturen som ska pryda Örnäskyrkogårdens nya Minneslund för våra små som invigs fredagen den 19 augusti. "Att skapa i ett material som ska klara väder och vind många år framöver har varit en utmaning", säger konstnärerna Elisabet Sundelin och Towe Landenius inför invigningen.

Utgrävning på domkyrkoplan

Måndagen den 13 juni startar en arkeologisk förundersökning vid Kyrkoplanen 1 med anledning av att Luleå Domkyrkoförsamling planerar att återställa den historiska utemiljön på kyrkogården kring Luleå domkyrka. - Nu börjar vi resan med att göra domkyrkoplan till en mer tillgänglig plats med exempelvis gångstigar, säger kyrkogårdschef Fredrik Lundberg.