Foto: pixabay.com

Profilkurs för barn- och ungdomsledare

Välkommen på kurs, du som är barnledare, fritidsledare eller ungdomsledare! Vi samlas under ett par dagar på Flämslätt och inspireras genom såväl gemensamma föreläsningar som olika workshops.

Det övergripande temat på 2023 års profilkurser i Skara stift är Lärjungaskap: Bön och spiritualitet.

Med denna kurs bjuder vi in till att ta del av och pröva på olika metoder för barn- och ungdomsarbetet. Visst fokus ligger på hur vi i tider av kris som pandemi och energikris kan fortsätta vårt verksamhet även om det innebär att vi behöver flytta ut våra grupper.  

Hur kan vi bedriva verksamhet om församlingshem kallställs? 
Vad kan vi som kyrka erbjuda unga som oroas av det som sker i världen? 
Hur bygger vi delaktighet i ett alltmer individualiserat samhälle? 

Det kommer bland annat att handla om friluftsliv, skapelseteologi och idealitet.

Dag 1

Under förmiddagen kommer vi dels få lyssna på församlingspedagog Billy Joelsson som pratar på temat Varför och hur arbetar vi med friluftsliv i Svenska kyrkan. Det friluftsinriktade arbetet har en lång tradition i Svenska kyrkan, men vilka mervärden ger det oss och hur kan vi arbeta? 

Stiftsteolog Ulrica Fritzson tar vid för att fördjupa våra kunskaper i Skapelseteologi. Hur ser den unika relationen mellan människa och skapelsen ut, vilket ansvar har vi människor och vilka konsekvenser får det för oss som kyrka? 

På eftermiddagen finns olika workshops att välja på med fokus på metoder för olika åldersgrupper, dessa går två gånger så du kan välja två av tre:

1) pilgrimsBarn – fd stiftspedagog Nina Carlsson Garlöv ger oss en introduktion i metoden pilgrimsBarn. För barn 6-12 år. 

2) Skogsbad – Jenny Carlson som lett pilgrimsvandringar och skogsbad inspirerar oss i hur vi kan arbeta med skogsbad med våra ungdomsgrupper.  

3) Nära Marken - församlingsassistent Malin Joelsson introducerar oss i Nära Marken – en metod för en skapelsenära verksamhet med de yngsta barnen 0-5 år.  

Under kvällen får vi lyssna till ordförande Axel Lindgren och fd vice ordförande Anton Bäck som berättar om Svenska Kyrkans Unga och deras arbete med friluftsliv och klimatfrågor. 

Vi får även ta del av enmansföreställningen “Mellan himmel och jord”, Emanuel Blom tolkar lyrik.

Dag 2 

Dag två börjar med en föreläsning av Camilla Norén, universitetsadjunkt i specialpedagogik vid Högskolan för lärande och kommunikation. Temat är “särskilt stöd i allmänna grupper” och ger oss input i hur vi kan få vår ordinarie verksamhet att fungera bra för de barn som är i behov av särskilt stöd. 

Stiftspedagog Lena Linde tar sedan vid för att inspirera oss i hur vi kan arbeta med ideella i arbetet med barn och unga. 

Efter lunch finns nya workshops att välja mellan:

1) Att gestalta från mitten – med församlingspedagog Frauke Kuster. Ett inspirationspass i andaktsmetodik. 

2) Teater som pedagogisk metod– Emanuel Blom ger oss verktyg och inspiration till hur vi kan arbeta med drama. 

3) SKU som metod - stiftskonsulent Lisa Gerenmark leder oss i ett samtal kring hur vi kan arbeta med Svenska Kyrkans Unga i våra församlingar, med våra olika lokala förutsättningarna. Vad är vinningarna och vart finns svårigheterna.  

För vem?

Kursen vänder sig till dig som är barnledare, fritidsledare, ungdomsledare etc och arbetar i en församling eller ett pastorat i Skara stift. (Är du församlingspedagog? Då kommer en kurs för dig i oktober!)

Tid och plats

18-19 april, Flämslätt

Kostnad

Precis som alla tema- och profilkurser är detta en tvådagarskurs med övernattning, eftersom det är värdefullt med de samtal och möten som uppstår under processen. Det finns olika logialternativ till olika pris.
Deltagaravgift för kursen är 800 kronor per person. Mat och logi tillkommer enligt följande: 
Logi i enkelrum hotell med dusch & wc 2650 kr
Dubbelrum med dusch och wc 2255 kr
Enkelrum med handfat 2255 kr
Enkelrum vandarhem 2010 kr

Anmälan

Du anmäler dig här senast 12 mars.

Med reservation för ändringar i innehållet.