3D-bild ny körsal och entré vid verksamhetslokalerna
Foto: Arkitektens 3D-bild över nya körsalen och entrén vid Doxa

Ombyggnation vid Åkersberga kyrkliga centrum

Delar av Åkersberga kyrkliga centrum byggs om för att bli bättre anpassade för de verksamheter som bedrivs här och för att lokalerna ska bli mer hållbara ur ett miljöperspektiv.

Ombyggnationen påverkar verksamheter i Åkersberga kyrka och kyrkliga centrum

Här ser du vilka verksamheter som berörs fr.o.m. vecka 6:

- Öppna förskolan byter lokal och vi ses i prästgården vid Österåkers kyrka kl. 9.00–12.00 på måndagar och i Vasagården i Rydbo på fredagar kl. 9.00–12.00.

- Babycaféet är kvar i Åkersberga kyrkliga centrum på tisdagar kl. 9.00

- Fredagsmys är inställt i Åkersberga men har verksamhet som vanligt på Ljusterö och i Roslags-Kulla

- Lunchandakt och efterföljande sopplunch flyttar från tisdagar till måndagar kl. 12.00

- Prata svenska-caféet är kvar i Åkersberga kyrkliga centrum men vi ses i caféterian i stället för församlingssalen

Nya lokaler för samtalsakut och familjerådgivning

Samtalsakuten och familjerådgivningen har äntligen flyttat in i de nya lokalerna med egen gemensam entré mot parkeringen på Skolvägen. I filmen här ovanför, inspelad några veckor innan renoveringen var färdig, berättar Emma från Samtalsakuten och Ewa från familjerådgivningen mer.

Åkersberga kyrkliga centrums historia

Vad fanns på den här tomten innan Åkersberga kyrkliga centrum byggdes? Och varför byggde man här? Kommunikatör Ellinore tog en pratstund med kaplan Lena som vet mycket om mycket när det gäller Svenska kyrkan i Österåker.

Ombyggnationen drar i gång!

Under slutet av oktober 2023 sattes stängsel – innanför dem får enbart byggarbetarna vara – upp runt de delar av Åkersberga kyrkliga centrum som byggs om. Det gäller runt församlingssalen och de lokaler som används för barn- och ungdomsverksamheter, delar av innergården samt ingången intill parkeringen på Skolvägen.

Det här byggs och kommer att byggas om:

Körsal

Det ska byggas till en körsal som kommer att vara bättre anpassad för musikverksamhet än de lokaler som vi har i dag – denna kommer att byggas i anslutning till församlingssalen – vilket ger möjlighet för fler körer att öva samtidigt. Församlingssalen kommer att få nya glaspartier mot gården för bättre energianpassning.

Doxa

Lokalerna där vi har barn- och ungdomsverksamhet kommer att byggas om och bli bättre anpassade för dessa verksamheter. I den delen av lokalen kommer också en ateljé att tillkomma och det kommer att byggas nya toaletter.
Här kommer vi även att flytta och bygga om köket, samt bygga till ett café, vilket leder till öppnare ytor intill de angränsande lokalerna Repet och Arken.

Vid Doxa och den nya körsalen kommer det att byggas till nya entréer.

Innergård

På innergården ska en pergola byggas för att besökare ska kunna gå under tak från receptionen till den del av lokalen där Doxa samt församlingssalen och den nya körsalen finns.

Samtalsakut och familjerådgivning

Alla samtalsrum kommer att byggas om och familjerådgivningen samt samtalsakuten kommer att flyttas till den västra flygeln bortom nuvarande cafékök.

Dessutom kommer fläktsystemet att bytas ut.

Entré och innergård före och efter etapp 1–3, enligt arkitektens vision.
Entré och innergård före och efter etapp 1–3, enligt arkitektens vision.
Helhetsritning över Åkersberga kyrkliga centrum efter ombyggnation, enligt arkitektens vision etapp 1–3.
Helhetsritning över Åkersberga kyrkliga centrum efter ombyggnation, enligt arkitektens vision etapp 1–3.