Orange Day 22 november

Vi uppmärksammar den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor på Stationsvägen. Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor.

Onsdag 22 november kl 18.00 på Stationsvägen 2 i Dalsjöfors

Vi får besök av Kvinnojouren i Borås som kommer att berätta hur deras vardag ser ut och vad vi kan göra om vi misstänker att någon utsätts för våld. Har du frågor eller funderingar? Kontakta Inger nedan.

 

Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. 25 november – Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999. Orange Day kampanjen startades år 2008 av FN:s dåvarande generalsekreterare. Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet

Ofta tänker vi våld som enbart fysiskt men våld kan också vara psykiskt, sexuellt och ekonomiskt. Några varningstecken på att allt inte står rätt till kan vara följande:

  • Får sms eller samtal konstant när hen är hemifrån
  • Har stenhård koll på klockan och rapporterar hela tiden om var hen befinner sig
  • Får utstå förnedrande, förminskande eller våldsamma hot och tillmälen
  • Undviker sociala kontakter, särskilt med det motsatta könet eller hålls separerad från familj och vänner
  • Måste förklara eller ursäkta partners beteende och be om lov att få göra saker
  • Blir tillbakadragen när partnern kommer in i ett rum
  • Har inte tillgång till egna bankkonton, bankkort eller sin egen ekonomi
  • Rutinmässigt låter partnern ta beslut

Per Isdal, en norsk psykolog, psykoterapeut och föreläsare som har lång erfarenhet av att arbeta med våld ger följande beskrivning av våld:

Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från något som den vill”. 

Per Isdal

Till dig som blir utsatt för våld vill jag säga att det ALDRIG är ditt fel!

Våld mot kvinnor och flickor är ett samhällsproblem och ett folkhälsoproblem. För mig är Orange Day en viktig dag att uppmärksamma! I mitt arbete som diakon har jag alltför många gånger träffat kvinnor och flickor som varit utsatta för olika sorters våld. Flera av dem har varit tvungna att fly från sina hem och fått bo i olika slags skyddade boenden.

Jag har mött både kvinnor med barn och ensamma kvinnor. Det jag slagits av är ögonen hos de jag mött och den ensamhet som omger dem. Ögon som sett alldeles för mycket, ögon som är rädda och trötta, ögon som ständigt ser över axeln för att scanna av omgivningen efter hotfulla situationer.

 

 

Det är svårt att orka ta beslutet att lämna en våldsam relation, tyvärr är det inte alltid kvinnan eller flickan får det stöd och den hjälp som behövs. Ofta blir kvinnan hårt ekonomiskt drabbad och innan systemen som ska ge stöd kommit i gång har jag fått frågor om vi som kyrka kan hjälpa till med bl.a. inköp av underkläder, mat, skor och hygienartiklar.

Det vi som kyrka också har kunnat bidra med är att få bli en ställföreträdande familj och en gemenskap dit kvinnor vågat komma oavsett religiös tro och etnicitet. Det är svårt att tappa sitt sammanhang och att barnen måste ryckas upp från sin vardag.

Det är också mycket svårt att tvingas leva med en hotbild och att ha skyddade personuppgifter. Känslan av utanförskap är stor och det är svårt att få en fungerande vardag.

Ett möte som berört mig starkt är med en kvinna med tre barn som tvingades fly från sitt hem därför att det hade blivit för otryggt. Det var inte första gången barnen hade tvingats bryta upp och börja i nya skolor. Barnen reagerade olika, någon slöt sig och verkade nästan likgiltig, ett annat barn var förtvivlad och bara grät och det tredje barnet reagerade med ilska mot sin mamma.

”Varför måste vi flytta? Jag har min kompis här och jag tycker om min fröken!”

Är du som läser texten utsatt för våld? Eller är du orolig över att någon du känner kanske är utsatt för våld?

 Jag vill uppmuntra dig som är utsatt för våld att våga söka hjälp!

Till dig och oss alla som är oroliga över att människor vi möter kanske är utsatta för våld vill jag uppmuntra att våga fråga! Hur har du det hemma? Är du ok? Visa att du bryr dig och vill hjälpa!

Här kommer kontaktuppgifter till några olika ställen:

Polisen 112
Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 www.kvinnofridslinjen.se
Kvinno & tjejjouren i Borås 010-45 50 365, e-post infokj@ktjboras.se
Borås Stads Relationsvåldsenhet telefon vardagar: 033-35 31 31
Kvällar, veckoslut och helger Sociala jouren ring 112
Du är också välkommen att kontakta mig, Inger, för samtal.
inger.awenlof-ehrstedt@svenskakyrkan.se
0761 04 81 18