Akvarell av mobil kyrka på snöklätt torg. Julgran i bakgrunden.
Foto: Akvarell av Gunnar Petersen.

20 år med Knallekyrkan

Första advent 2002 invigdes Knallekyrkan på Stora Torget i Borås. Ett två meter högt adventsljus tändes. Den lilla mobila kyrkan hade kommit med ljus till folket på ett nytt sätt.

Under 20 år har Knallekyrkan fortsatt att dyka upp i olika sammanhang där människor samlas. Alltid lika uppskattad.

– Jag hade en gammal dröm om en kyrka på hjul, förklarar Thomas Elg, prästen som kom på idén till Knallekyrkan. Tanken var att kyrkan skulle finnas där människor finns.

Thomas fick med både kyrkorådet och dåvarande kyrkoherden Jacqueline Björnram på idén. Om kyrkan skulle vara mitt bland människorna, varför inte flytta den dit då?

Knallekyrkan ritades av Erik Williamsson vid kyrkogårdsförvaltningen. Han utgick från en kopia av Håsjö lilla kyrka i Jämtland. Byggvarufirmor i Borås skänkte material till kyrkbygget.

– Vattenverket hade en arbetsbod som stod oanvänd vid Viskan, berättar Thomas. Vi fick lov att ta underredet från den till Knallekyrkan.

Thomas Elg hade han en dröm om en kyrka på hjul. Lars-Åke Falkentorp är den som oftast kör den mobila kyrkan. Foto: David Ottvall

Lars-Åke Falkentorp, maskinförare på S:t Sigfrids griftegård, var med från början och är den som kör Knallekyrkan oftast. Han tvättar den mellan varven också.

– Knallekyrkan är lite speciell att köra, förklarar Lars-Åke. Eftersom den är så hög, gäller det att välja väg noga. En gång vid Hässlefestivalen körde vi på en trädgren.

Lars-Åke konstaterar att Knallekyrkan blivit väldigt populär.

– Sommartorsdagar i Stadsparken. Pride. Så fort det är en dag, förväntar sig folk att Knallekyrkan ska vara där.

– Med Knallekyrkan för vi in det andliga i det offentliga rummet, säger Thomas. Var vi än är med den, kommer det folk som inte är så vana kyrkobesökare. De hittar en andlighet de kanske inte visste om.

Mobil kyrka uppställd i grön park med mycket folk.
Knallekyrkan i Stadsparken sommaren 2011.