Foto: Øyvind Lund

Livets stora frågor tar plats genom teater

Nyhet Publicerad

Under helgen hade teaterföreställningen I lodjurets timma premiär i Kroppkärrskyrkan. I det fullsatta rummet satt publiken som förtrollade i närmare två timmar och tog in det som hände på scenen. P.O Enquists poetiska och suggestiva drama tar upp frågor som skuld, försoning och förlåtelse.

På scenen fick publiken följa mötet mellan en psykiskt störd pojke, en forskare och en präst i ett besöksrum på en rättspsykiatrisk anstalt. Samspelet mellan skådespelarna var nästan magiskt, det kändes som vara inne i det verkliga besöksrummet med de tre personerna. Publiken blev fängslad av dramat och många kom ut berörda, nästan tårögda av vad de just hade sett.

– Vi ville ha en lokal där publiken kommer nära det som händer på scenen. Det ska känns nära och intimt, säger Mattias Walan, regissör.  

Kroppkärrskyrkan är ett kyrkorum där bibelberättelser ofta gestaltats i teaterform. Inne i kyrksalen, där frågor gärna får bränna till, är ett scenrum uppbyggt och det finns 60 platser för publik. Flera i publiken frågade om alla föreställningar är fullsatta, de ville tipsa vänner och bekanta. Föreställningen spelas fram till den 22 oktober, och det finns platser kvar att boka.

Teater är ett av kyrkans berättande språk

Föreställningen, som hade premiär 8 oktober sätts upp i ett samarbete mellan Karlstads stift och Walan Edutainment. Att samarbeta kring en teaterföreställning är en naturlig del i kyrkans berättande gemenskap.

– Jag tycker det är viktigt och värdefullt att använda olika berättande språk i kyrkan och teater är ett av de språken. Det är ett annat sätt att sprida de kristna budskapen och ett sätt att nå personer som inte skulle komma på exempelvis en gudstjänst, säger Kristina Stolare, stiftspedagog på Karlstads stiftskansli.

Samtala om din upplevelse

Som kyrka är viktigt att skapa utrymme för livets stora och svåra frågor och om människans inre, det som inte går att förklara. Den här teaterföreställningen tar upp just den typen av frågor; skuld, försoning och förlåtelse. Frågor om livet, om tro och om Gud. Vad är Gud egentligen? Hur är Gud egentligen?

I samband med att teaterföreställningen spelas arrangeras en samtalskväll, där tankar som uppsättningen väckt kan lyftas. Alla är välkomna, ingen föranmälan krävs. Det är en fördel att ha sett föreställningen innan men inte nödvändigt. Ett par föreställningar sker även efter samtalskvällen.

Samtalskvällen hålls måndagen 17 oktober kl. 19.00 i Kroppkärrskyrkan.

Experimentet som gick fel, eller?

Kasper Walan spelar pojken spelar en psykiskt störd pojke, inlagd på rättspsykiatrisk anstalt för dubbelmord.

Teaterföreställningen är ett drama med tre karaktärer: pojken, Lisbeth och prästen. Pojken är intagen efter att ha begått ett dubbelmord. Han har dödat de nya ägarna till sin morfars hus, huset han växte upp i och som är väldigt viktigt för honom. Lisbeth, forskaren, har startat ett experiment som bland annat gick ut på att pojken fick en katt att ta hand om. Hon hade inte kunnat ana var det skulle sluta. Experimentet spårade ur helt enkelt, det gick inte längre att kontrollera. Prästen kallas in för att reda i vad som egentligen har hänt. Kan Gud vara en röd katt och vad har det med grodorna och morfars hus att göra?

Fakta

Teaterföreställningen spelas 10 gånger i Kroppkärrskyrkan 8–22 oktober och arrangeras av Karlstads stift och Walan Edutainment med stöd av Sensus studieförbund, Karlstads pastorat, Karlstad kommun samt Kulturrådet.

Författare: Per Olov Enquist

Regi: Mattias Walan 

I rollerna:

  • Iréne Blank som Lisbeth
  • Kasper Walan som pojken
  • Lena Wallman Alster som prästen

Regiassistent: Anna Bohlin

Musik: Janne Johansson

Boka biljetter nedan!