Klockornas klang i Allerums kyrka

Uruppförande av kantaten "Klockornas klang" skriven av Kerstin Hesslefors Persson och Ilze Stala Stegö, söndagen den 23 oktober kl 17.

Kyrkklockorna i Allerum har inspirerat till en kantat som nu ska uruppföras. Stora klockan fyllde femhundra år under pandemin, och nu uppmärksammas detta under musikgudstjänsten den 23 oktober.

Textförfattare Kerstin Hesslefors Persson berättar att hon under våren gått med en idé, skrivit fragment på stranden och som under sommaren resulterade i en kantat med berättande text kring kyrkklockorna i Allerums kyrka.

– Inskriptionerna på stora och lilla kyrkklockan har inspirerat, men också pastoratets vision, skörstarka tillsammans. Klockorna och visionen berättar om en vilja till genklang om hopp även i svåra tider, säger kyrkoherde Kerstin Hesslefors Persson.

– På stora klockan finns munken Egidius som relief. Han var bland annat skyddshelgon för ammande mödrar, bågskyttar och smeder, men också för personer med bröstcancer, vilket jag har fångat upp i kantaten. 

Kerstin Hesslefors Persson har tillsammans med kyrkomusiker Ilze Stala Stegö skrivit kantaten och de berättar om ett ett lekfullt samarbete med ord och musik, som har resulterat i några psalmer.

– Det låg nära till hands att fråga Ilze om att tonsätta denna text om hur metaller smälts samman till brons, som gjuts och sedan slipas för att nå sin klang. Som människan slipas tillsammans med andra och får sitt liv.

Ilze Stala Stegö berättar att orden inspirerade henne.

– Det har varit roligt att skriva musik till en text som liksom redan ljuder, jag har lyssnat till klockornas klang i mitt tonsättande. I musikgudstjänsten kommer dessutom fyra nyskrivna psalmer sjungas, säger Ilze Stala Stegö.

Klockorna och visionen berättar om en vilja till genklang om hopp även i svåra tider

Kerstin Hesslefors Persson
Allerums kyrkklockor

Klockornas klang är en kantat för solist, kör, klockor och orgel. Uruppförandet sker söndagen den 23 oktober klockan 17 i Allerums kyrka, under Rosa oktober – internationella bröstcancermånaden. Det går att ge ett bidrag till bröstcancerföreningen Pärlan i Helsingborg.

Förutom textförfattare och tonsättare medverkar Allerums projektkör, Sofie Kowalczyk Thore sopran, Karl Anders Knutsson klockspel och Akiko Watanabe orgel.

Bröstcancerföreningen Pärlan är en stödförening som finns för kvinnor och män som drabbats av bröstcancer.

Bröstcancerföreningen Pärlan bildades 2003 och ingår i Bröstcancerförbundet. I förbundet ingår 33 lokala bröstcancerföreningar med tillsammans ca 11 000 medlemmar.

Pengarna som kommer in till Pärlan går dels till rehabilitering av bröstcancerpatienter för att få upp rörlighet och självförtroendet igen. Men det går även till professor Stina Oredsons bröstcancerforskning utan djurförsök, Lunds universitet.