En bra plats att vara på: en antropologisk studie av mångfaldsarbete och identitetsskapande inom Svenska kyrkan

Av Kristina Helgesson Kjellin

Det svenska samhället präglas alltmer av kulturell och religiös mångfald. Svenska kyrkans tidigare position som majoritetskyrka är inte längre given, dels på grund av allt färre medlemmar, dels på grund av ett allt mer föränderligt religiöst landskap. Nätverket Framtiden bor hos oss, ett församlingsnätverk inom Svenska kyrkan, har under många år reflekterat kring Svenska kyrkans förändrade roll. De är församlingar som finns i förortsmiljöer som präglas av kulturell och religiös mångfald, liksom av social utsatthet. Vidare är de församlingar som har relativt få medlemmar, vilket gör att de redan befinner sig i den situation som Svenska kyrkan som helhet kommer befinna sig i framöver.

Baserat på antropologiska fältstudier beskriver och analyserar kulturantropologen Kristina Helgesson Kjellin det praktiska och reflekterande mångfaldsarbete som äger rum bland anställda och ideellt engagerade inom nätverket Framtiden bor hos oss, med ett särskilt fokus på Skärholmens församling. Kyrkan som ett rum för identitets- och meningsskapande, tillhörighet och gemenskap, inkludering och exkludering, öppenhet för mångfald kontra gränsdragningar, hur det lokala och det globala på ett självklart sätt hör ihop, där inte minst nätverksskapande och transnationella gemenskaper spelar en viktig roll, är teman som boken aktualiserar.

Helgesson Kjellin, Kristina, En bra plats att vara på: en antropologisk studie av mångfaldsarbete och identitetsskapande inom Svenska kyrkan, Artos & Norma, Skellefteå, 2016. ISBN: 9789175807812. 

Beställ boken här.