Pensionären Gunnel Wigg-Bergqvist vikarierar via Prästbanken

Gunnel Wigg-Bergquist uppskattar möjligheten att kunna fortsätta arbeta som präst efter pensioneringen, både vid enstaka förrättningar och som vikarierande kyrkoherde för längre eller kortare perioder. Det gör hon bland annat genom kontakter via Prästbanken.

Ljushårig kvinna med prästskjorta står mot en grön häck.
Foto: Privat

-Att hoppa in som präst med kort varsel ställer höga krav på en som vikarie, säger hon. Det gäller att lägga på ett krut för att känna sig till freds med sin insats och om möjligt driva på för att hitta en möjlighet att hinna mötas och planera ihop före exempelvis ett dop. Inte köra något eget race utan lyssna in vad som planerats och tänka igenom den form och det innehåll som församlingen står för.

- Från arbetsgivarens håll handlar mycket om att förbereda vikarien så långt det är möjligt, att inte låta sig nöja med att man lyckat fylla en lucka i ett schema. Inte minst för församlingsborna. Varje förrättning kräver sitt.

- Ett inhopp som vikarierande kyrkoherde innebär en annan form av utmaning, fortsätter Gunnel Wigg-Bergquist, som själv har erfarenhet av detta från fyra olika församlingar.  Du förväntas utföra alla uppgifter som hör till rollen, och leva med i församlingens liv på ett annat sätt än vid enstaka inhopp. Förutom lyhördhet krävs även ödmjukhet inför vad församlingen arbetar med och står i för frågor sedan tidigare.

Intervju: Lotta Person

Annat som kan intressera!

Präst och kanske pensionär - anmäl intresse till Prästbanken här!

Genom att fylla i formuläret nedan anmäler du ditt intresse som vikarie till Prästbanken.

Gammal lagbok och ny lagbok i hög. Kyrkoordningen lutar sig emot högen.

Vad arbetsgivaren behöver veta

Som arbetsgivare i Svenska kyrkan har du ett viktigt uppdrag. Här kan du läsa mer om de frågor du behöver känna till.

Hitta snabbt

Kvinna med glasögon och hörlurar syns bakom en ljuddämpande skärm.

Kontakt

Varmt välkommen att kontakta Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i arbetsgivarfrågor såsom arbetsrätt, lön, arbetsmiljö och alla kollektivavtalsfrågor.

Fyra foton i collage. Uppe till vänster fötter och väskor i utbildningslokal, uppe till höger person i rutig kavaj som lutar sig mot person med ljusblå skjorta, nere till vänster händer som håller i penna, nere till höger man som håller i padda.

Utbildningar och medlemsaktiviteter

På plats, på distans, online! Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder en mängd olika medlemsaktiviteter och utbildningar för att främja kunskap, förståelse och sammanhang för arbetsgivare och arbetsgivarföreträdare inom Svenska kyrkan.

Datosrskärm som visa en sida ur webbhandboken Vera.

Ansök om inloggning i webbhandboken Vera

Vera - en unik webbhandbok om arbetsrätt, arbetsmiljörätt, lön, kollektivavtal med mera för Svenska kyrkan. Inloggning ingår i medlemsavgiften till Skao.