Händer i kyrkan nr 4 2022

Page 1

IHÄNDERKYRKAN Teckenspråkigt arbete i Svenska kyrkan Nr 4 sept-nov 2022 Tema: Biskopsbrev

2 andakt

Tuja, katt eller blomlåda?

hej! välkommen till mig och katten Frasse, i Skellefteå. Jag vill visa utsikten från min balkong - Sara kulturhus. Sara kulturhus är byggt i trä och det är 19 våningar högt. I huset finns olika kulturaktiviteter: teater, utställ ningar, målarrum, dans, sång, olika matkulturer och bibliotek. Många människor samlas där och lär sig nya saker.

att lära sig nya saker är ofta roligt, det är en del av livet. Om vi slutar bygga kunskap blir vi som min tuja. Den syns grön och fint växande, men är helt torr. Den är verkligen död.

jag vill i stället känna mig som mina nyplanterade blommor i blomlådan - friska blommor med vackra färger. Eller som en katt, alltid nyfiken och jagande efter ny kunskap och nya äventyr.

Kom ihåg att meddela din nya adress, så du inte missar något nummer av Händer i kyrkan! handerikyrkan@svenskakyrkan.se händer i kyrkan utges av samtliga svenska kyrkans 13 stifts teckenspråkiga arbete Ansvarig utgivare: Anders Leitzinger anders.leitzinger@svenskakyrkan.se

Omslagsbild: Urban Öqvist med dövblindtolk på guidad tur i Nederluleå kyrka. Foto: Lina Gullbrand Bibeltexter ur Bibel 2000. © Svenska Bibelsällskapet då vi samlas till andakt eller gudstjänst kan vi få en ny upplevelse och en känsla av att Gud är nära på olika sätt. Nyfikna som katter möter vi Gud och hans skapel se. Vi får dela upplevelsen tillsammans och vi får lära av Jesusvarandra.sa; Där två eller tre är samlade i mitt namn där är jag mitt ibland dem. (Matteusevangeliet 18:28)

3 andakt nästa nummer: manusstopp 1/11 2022 Nr 5 utkommer i slutet av november Material skickas handerikyrkan@svenskakyrkan.setill: har du flyttat?

text & foto: annalena norrman Vi Gudber:som haver barnen kär Se till mig som liten är Vart jag mig i världen vänder Står min lycka i Guds händer Lyckan kommer, lyckan går Du förbliver Fader vår Amen. här kan du se en översättning av bönen Gud som haver på teckenspråk - QR-koden till vänster. Vill du se andakten på film istället för att läsa den så kan du följa den högra QR-koden.

I gudstjänsten finns Gud närvarande, när gudstjänsten är slut tar du med dig Herrens frid inom dig ut i vardagen. Sprid den till andra.

Svenska kyrkan har 14 biskopar. När biskoparna samlas till biskopsmöte tar de beslut i frågor som är viktiga för kyrkan. ibland skriver de även brev som handlar om något aktuellt eller viktigt ämne inom kyrkan. Dessa brev är vardera som en liten bok. Biskopsbreven är främst rik tade till dem som jobbar i svenska kyrkan men kan även läsas av privatpersoner. Här finns en länk till hemsidan där du kan läsa biskopsbreven om du vill https://www. svenskakyrkan.se/biskopsbrev

det är inte alltid ett enkelt uppdrag. Hur ska vi göra? - Vi behöver hjälpas åt eftersom vi är alla bra på olika -saker.Vibehöver prata med varandra och lära oss av varan -dra.Vi behöver förstå att vi alla är olika och lär oss saker på olika sätt. kristen tro är, enligt biskopsbrevet, ett sätt att leva sitt liv med dopet som grund och i relation till Jesus. Därför är det viktigt att vi pratar om uppdraget. Och att vi pratar med varandra om vår egen tro och vad det innebär för mig att vara kristen. Så, genom att prata om och visa för andra hur jag lever som kristen kan jag lära andra. text & foto: malin halvarsson grönlund QR-kod till Svenska kyrkans hemsida där du kan läsa mer om biskopsbreven.

Biskopsbreven ger inspiration

4 tema biskopsbrev

syftet med biskopsbreven är att ge stöd och vara till inspiration. Exempelvis har de skrivit ett brev om nattvarden, ett om diakoni och det senaste biskopsbre vet kommer vi att fokusera lite på i detta nummer av Händer i Kyrkan. Det biskopsbrevet heter ”…och lär dem” och handlar om Lärande och undervisning inom kyrkan.

men varför tycker biskoparna att lärande och under visning är så viktigt att dom vill skriva ett biskopsbrev om just detta? Jo, därför att det är ett av grunduppdra gen som Jesus gav till sina lärjungar, till kyrkan och till dig och mig. I Matteusevangeliet 28:18-20 står det såhär: jesus sa: ”åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut.” den här texten läser vi på varje dop och konfirmation. Det betyder att alla som är döpta har fått detta uppdrag av Jesus. Uppdraget är: Gå ut och gör folk till lärjungar. Döp dem och lär dem vad det innebär att vara kristen.

glimtar

Avtackning Beata Den 5 juli hölls en avslutande gudstjänst med nattvard för mig, Beata i Lunds domkyrka. Efter åt vi libanesisk buffé och umgicks i Arkaden bredvid stiftskansliets gård. Sen blev det många tal med blommor och pre senter. Tack alla ni som kom och delade detta med mig, tack för tal, blommor och presenter och tack alla ni som tänkte på mig! text: beata sandell, er dövpräst under 15 år & 8 månader foto: anna andersson Avtackning Anita Den 19 juni samlades döva från hela Växjö stift och Hultsfredsområdet till Dövkyrkans dag i Teleborgs kyrka i Växjö. Efter fikat firade vi nattvardsgudstjänst. En kort tipspromenad med frågor om Anita följdes av exotisk planka och ostkaka. Anita avtackades för sina 6,5 år i stiftets teckenspråkiga verksamhet och hon fick ta emot både presenter och tacktal. text: jessica lindberg foto: veronica de reuver & jessica lindberg

6 intervju bengt wernesjö, älvsbyn: Jag träffar Bengt Wernesjö en vacker sommar dag på Mjölkuddsgården i Luleå. Vi har avslutat terminens sista Torsdagsträff och slår oss ner i varsin soffa för en pratstund. bengt berättar att han föddes i värmland och växte upp där. 1982 flyttade han till Älvsbyn där han fort farande bor. Han trivs bra och tycker att det är fint i Norrbotten. Att det är mycket snö är härligt, säger han. Nu är han pensionär men han har arbetat på Älvsby hus som målare. Det var ett bra jobb. Han trivdes med sina arbetskamrater och hade en bra chef. Det var god gemenskap på arbetet och det var roligt att umgås. Alla var trevliga. Men ingen på hans arbetsplats kan teck enspråk. Han var tvungen att avläsa talad svenska och prata. I början var det svårt att förstå, men efter ett tag blev han van. Det fungerade att samarbeta och umgås på jobbet. när bengt växte upp gick han i skolan tillsammans med hörande. Det var så hela skoltiden. När han slutade skolan började han direkt arbeta som målare. Tiden gick. På arbetet och fritiden pratade jag, säger Bengt. Tack vare min mamma lärde jag mig läppavläsa och tala svenska. något viktigt hände när han var 30 år. Vad? Jo, då träffade Bengt för första gången en döv person som tecknade. Den personen ringde på dörren och ville att jag skulle komma till dövföreningen, säger Bengt. bengt blir intresserad och nyfiken. Finns det en döv förening? Han går dit och ser alla teckna med varandra. Men själv kan han inte teckenspråk. Hur kan jag lära mig? undrar han. Allt eftersom snappar han upp tecken och börjar använda det han lärt sig. efter en tid bestämmer bengt sig för att gå en ut bildning i Uppsala. Men det är inte undervisning på teckenspråk. Nej. Oralismen är rådande. Bengt berättar att han inte har svårt att lära sig saker, men språket gör att det blir besvärligt, ja, omöjligt. Han är intresserad av samhällskunskap, psykologi och svensk grammatik men undervisningen är enbart på talad svenska och han bestämmer sig för att hoppa av efter ett år. bengt vill lära sig teckenspråk. Han åker till Leksand och blir elev på Västanviks folkhögskola 1978-79. Där utvecklas hans teckenspråk snabbt. Han lär sig mycket, både teckenspråk men också skolämnen. Det är stor skillnad. På Västanvik är det bra lärare som tecknar och hans intresse för samhällskunskap, psykologi och svensk grammatik fördjupas och han lär sig väldigt mycket. -

mitt

Teckenspråk är språk!

intervju idag kan bengt se tillbaka och tänka att allt han har lärt sig är bra. Det han såg och snappade upp på dövför eningen tillsammans med allt han lärde sig på Västanvik gör att han nu säger att teckenspråk är bäst. Det är hans eget språk, hans kommunikation. Och på TV, Nyhets tecken till exempel, ser han nya tecken och märker att teckenspråket förändras.

bengt är aktiv i arbetsgruppen för verksamhet på teckenspråk i Piteå församling. Det är bra, tycker han, att ha en grupp där vi tillsammans diskuterar vad vi ska göra under en termin. Vi har förslag och olika idéer och bestämmer gemensamt vilken verksamhet som vi ska genomföra. innan vårt samtal är slut pratar vi om tro. Bengt säger att han vill lära sig mer om kristen tro. Självklart. Han tänker på Gud och om det gudomliga finns. Han fortsätter: ”Jesu tid, det vi kan läsa om i Bibeln, och tiden framåt, det historiska som fortsatt ända till idag, där kan vi se att vi människor misslyckas men Gud hjälper oss. Jag tänker också på min frus situation. Det hjälper för mig att tänka att Gud finns där för henne också.” text: återberättat av anna yttergren foto: malin halvarsson grönlund Bengt och Margit Wernesjö. Scanna QR-koden och se Bengt berätta om att han lärde sig teckenspråk och fick sitt eget språk.

Sommarcafé i Örebro Nikolai församling i Örebro har haft sommarcafé i Nik olai prästgård, vardagar mellan den 20 juni och den 2 Härseptember.kunde

man köpa bland annat kaffe, hembakta bul lar, kakor och bakelser. Även pannkakor med sylt och vispgrädde, mackor och pajer.

Tisdagar och torsdagar fanns stiftspedagog Gun och jag på plats och då samlades teckenspråkiga människor för att prata med varandra.

text & foto: lina gullbrand

8 glimtar Fika & gemenskap

Vi har samtalat om Jesus och hans lärjungar och hur vi skulle gå efter hans ord och handlingar i nuet, Helgonet Franciskus av Assisi. Hur ska vi bry oss mer och ta hand om varandra, vara mer medvetna om vad som händer omkring oss men ändå inte bli för oroliga och ta en dag i taget, hur ska vi uppmuntra folk att våga fördjupa och utveckla sig på områden som de är nyfiken på, speciellt inom kyrkan och tro. Jag är tacksam för alla fina fikasamtal hittills och ser fram emot flera framöver. Nikolai Café öppnar 12 sep tember - måndagar, tisdagar, torsdagar kl 12.00-16.00 och fredagar kl 10.00-14.00. Teckenspråkig personal närvarar på torsdagar. Ha en fin och skön höst.

text & foto: agneta wisser, stiftsdiakon Sommarresa till Mickelbogård och Vindeln 20 juni åkte Umeå Pastorat på sin årliga sommarresa som denna gång gick till Mickelbogård och sedan vidare till Vindeln.

Det är en viktig träffpunkt för många, på varje fikaträff blir det ofta både roliga, allvarliga, intressanta och vik tiga samtalsämnen såsom klimatförändringar, ekonomi, hemester och utlandsresor. Eller politik och val till hösten, vad som händer i världen, kriget i Ukraina, tra gedier. Vi har pratat om matlagning och bakning, mång fald, Prideparad och vad det innebär, bördor, om hälsa, om utbrändhet och återhämtning, relationer, människo syn, utanförskap i samhället.

glimtar Pingstdagen firades gemensamt i Luleå På pingstdagen samlades teckenspråkiga från hela Luleå stift. Tillsammans firade vi pingstdagen med att äta lunch, ha en gudstjänstpromenad och gå en kort guidad tur i Gammelstads kyrkstad. En trevlig dag med god gemenskap och vackert väder. text & foto: lina gullbrand ÖverstBildtexter:&mitten: Bilder från pingsdagen i Luleå. Underst: Bild från Umeås sommarresa.

1. Pilgrimskransens bekymmerlöshetspärla är grön

gott & blandat

2. Anna-Greta Ris bodde på en bondgård som 3.barn.Svenska kyrkans jourtelefon är öppen som vanligt hela sommaren.

10

Svenska kyrkans jourtelefon på teckenspråk Svenska kyrkan erbjuder dig som är döv, samtal med en teckenspråkig präst eller diakon. Du kan ringa jourtelefonen om du har det svårt och behöver stöd, om du har existentiella frågor eller känner oro och sorg. Linjen är öppen för alla oavsett livsåskådning och tros uppfattning. De präster och diakoner som svarar i bildtele fonen är fullt teckenspråkiga och har svenskakyrkan@ectalk.setystnadsplikt. rätt svar i frågesporten nr 3/22 grattis till vinnarna:

10. Pilgrimsresan i Franciskus fotspår gick till Italien Maria Österberg, Umeå Eva-Karin Klint, Örebro Petra Finnman, Helsingborg Ove Wallster, Solna Monica Gustavsson, Örebro DAM:s Swishnummer42postgironummer:6653–2tillDAM:1231485614

4. Det finns ungefär 1300 församlingar i 5.Sverige.Kyrkoordningen är Svenska kyrkans regel 6.verk.Vart fjärde år är det kyrkoval.

8. Statyn av Jesus i Önsta kyrka är gjord av lego

7. En grupp döva gick en pilgrimsvandring i stadsparken i Lund.

9. Det var fyra döva ungdomar som konfirmerades i Åkersbergs stiftsgård.

1. Uppsala x. Härnösand 2. Lund 7. Vilken grönsak ser vi på bilden på sid 22?

1. Kristina Åkerman x. Johan S Wisser 2. Sofie Strid

11 frågesport Frågesport!

10. I vilken kyrka hade döva från Karlstad sin sommaravslutning?

Ringa in rätt svar, klipp ur talongen eller skriv av den eller ta ett foto på den och skicka in. Lycka till! 1. 1 x 2 2. 1 x 2 3. 1 x 2 4. 1 x 2 5. 1 x 2 6. 1 x 2 7. 1 x 2 8. 1 x 2 9. 1 x 2 10. 1 x 2 Adress:Namn: du hittar svaren på alla frågor i det här numret av Händer i kyrkan. Vi drar fem vinnare bland de som skickar in rätt svar. Vinnarna får varsin liten vinst med posten. Vinnarna presenteras i nästa nummer av Händer i kyrkan. Skicka in dina svar senast den 1/11 2022 till: Åsa Grönberg, Västerås stift, Box 7, 72103 Västerås, eller skicka via SMS: 070-378 61 80 eller e-post: asa.gronberg@svenskakyrkan.se

8. Biskoparna ger gemensamt ut en skrift som berör viktiga ämnen. Vad kallas den skriften?

5. I Sverige finns det 13 stift. Hur många biskopar finns det? 1. 12 st x. 13 st 2. 14 st 6. I vilken stad är Dövas dag i september?

1. Johannesevangeliet x. Lukasevangeliet 2. Matteusevangeliet 4. Vem var prästen som förrättade de tre vigslarna som finns med i tidningen?

Frågesport nr 4 2022!

1. Spenat x. Sparris 2. Färnkål

1. I intervjun berättar Bengt Wernesjö att han lärde sig teckenspråk som vuxen. Var lärde han sig det? 1. Älsvbyn x. Leksand 2. Uppsala 2. Döva från Luleå stift firande Pingsdagen tillsammans. Var? 1. Gammelstads kyrkby x. Boden 2. Piteå 3. Ett citat av Jesus är: ”Där två eller tre är samlade i mitt namn, där är jag mitt ibland dem” . Var kan vi hitta det?

1. Beata & Anna x. Anita & Barbro 2. Beata & Anita

1. Alsters kyrka x. Kroppa kyrka 2. Värmskogs kyrka

1. Biskopsboken x. Biskopsbrevet 2. Biskopstexten 9. Vilka två personer från den teckenspråkiga verksamheten avtackades under sommaren?

12 glimtar Natur, skapelse & gemenskap

på 1600-talet var finnåker ett järnbruk och genom området rinner Finnåkersån, som förr i tiden försåg järnbruket med kraft, till kvarnar, hamrar och sågverk. Men på slutet av 1800-talet lades järnbruket ned och Svenska kyrkan fick ansvaret för Finnåker. En kursgård bildades, och sedan 1960-talet har många ungdomar, konfirmander och andra grupper haft möjlighet att vara där på läger. Och nu var det alltså dags för en grupp döva att få njuta av den härliga miljön. Döva från flera olika stift deltog i lägret, som varade i fem dagar. Det var fem innehållsrika dagar med pilgrimsvandring, sam tal om pilgrimskransens pärlor, översättning av psalmer och bibeltexter, bad, grillning och andakter både i kapellet och vid utealtaret. under lägret gjorde vi även två utflykter. En utflykt gick till Örebro där vi först besökte Wadköping med sina välbevarade hus - det äldsta huset var från 1400-talet! Efter det åt vi lunch i Svampen med vacker utsikt över hela staden och firade sedan mässa i S:t Nicolai kyrka tillsammans med döva från Strängnäs stift. Präst Johan S Wisser och diakon Agneta Wisser ledde mässan. Efteråt bjöds vi på kaffe och tårta innan resan gick tillbaka till Finnåker. den andra utflykten vi gjorde var till museet ”Nostal gibyn” i Fellingsbro. Ett spännande museum med cirka 10 000 saker från 1930-1970-talet. Där fanns kläder, porslin, udda prylar, en telefonkiosk, antika butiksskyltar, möbler, en gammal bensinmack… och tusen tals andra saker som många av oss kände igen från vår barndom. lägret avslutades på fredagen med en gudstjänst i Finnåkers kapell. En gudstjänst där alla deltog genom att teckna en psalm, bibeltext eller en egenskriven bön. Med sin underbara natur var Finnåkers kursgård en fantastisk plats för vårt läger. text: åsa grönberg, västerås stift foto: åsa grönberg & johan s wisser Grillning och genomgång av tipspromenaden. Mässa i S:t Nicolai kyrka, Örebro Ett glatt lägergäng samlat.

Finnåkers kursgård ligger vackert på gränsen mellan Västmanland och Örebro län, i hjärtat av Bergslagen. En perfekt plats att ha ett som marläger, där fokus var på natur, skapelse och gemenskap.

Daniel Carreno, Malmö, avled 27 juni. Daniel blev 50 år. Roland Ask, Karlstad, avled den 30 juni 2022. Roland blev 81 år.

Jan Olof Hansson, Trollhättan, avled den 11 juli 2022.

Vigda

Sofia Nilsson, Öjebyn, avled den 12 augusti 2022. Sofia blev 44 år.

Lördagen den 25 juni 2022 vigdes Nanette Slättman och Rozh Najar i Fässbergs kyrka, Göteborg. De tog efter namnet Slättman. Vigselpräst var Sofie Strid. PrivatFoto: PrivatFoto: PrivatFoto:

Vi ber: Gud, vi ber för dem som har vigts. Tack för att du omsluter dem med din kärlek. Gud, vi ber för alla som sörjer. Ge dem tröst och hopp. Gud, tack för fina minnen. Ta hand om de svåra minnena. Gud, hjälp oss ta hand om varandra. Amen.

Sigeman/ikonJennyFoto:

Jan Olof blev 93 år. Siv Lindgren, Falkenberg, avled den 30 juli 2022. Siv blev 80 år. Arthur Andersson, Hedekas, avled den 31 juli 2022. Arthur blev 82 år.

Avlidna

13 familjesidan

Lördagen den 7 maj 2022 vigdes Lisa Nyman och Fredrik Andersson i Hunnebostrands kyrka. Vigselpräst var Sofie LördagenStrid.den6 augusti 2022 vigdes Jenny Karlsson och Paal Peterson, under den öppna skånska himlen på Weinbergs Hotell utanför Trelleborg. Vigselpräst var Sofie Strid.

14 kalender

Behöver du någon att prata med?

Svenska kyrkans teckenspråkiga jourtelefon har öppet måndagar kl 10-16, onsdagar kl 10-19 & fredagar kl 10-16. Bildtelefon: svenskakyrkan@ectalk.se

Välkommen till kyrkans gudstjänster

Med reservation för ändringar

AndaktGöteborg:&gemenskapsträff

På Facebooksidan "Teckenspråk i Svenska kyrkan" hittar du andakter och gudstjänster från olika platser i Sverige.

och aktiviteter september - november

För aktuell information för ditt stift - se sociala medier eller kontakta de teckenspråkiga medarbetarna i ditt område - se sid 20-21

Foto: Kristin Lidell/IKON Göteborgs stift i Sjömanskyrkan Tisdagar kl 11.00-14.00: 20/9, 27/9, 4/10, 11/10, 18/10, 25/10, 8/11, 15/11, 22/11, 29/11 Sjömanskyrkan Adress: Amerikagatan 2, Göteborg Spårvagn 3, 9 och 11. Hållplats: Stigbergstorget. Andakt & gemenskapsträff på Åkerhus Äldreboende Onsdagar kl 14.00-15.30. (jämna v) 21/9, 5/10, 19/10, 2/11, 16/11, 30/11 Adress: Juteskärsgatan 2, Busshållplats: Juteskärsgatan.

Läger på Styrsö Fr-sö 23-25/9 med temat ”Här och nu”, kostnad 500 kr. Anmälan görs till Sofie eller Camilla Meddela även allergier Sista anmälningsdatum 12/9 Gudstjänst med mässa Sö 25/9 Styrsö kyrka kl 13.00 Anmäl dig gärna till Sofie Strid eller Camilla Lans Sö 16/10 Kaverös Kyrka kl 11.00 Adress: Orkestergatan 4, Västra Frö lunda Hållplats: Nymilsgatan Sö 16/10 Gunnareds kyrka kl 16.00 Adress: Gunnareds kyrkväg 1, Angered Hållplats: Angereds Centrum eller Angeredsvinkeln (Buss).

To 1/12 Kärlekens kyrka kl 11.30 Andakt och julbord

Härnösands stift Se facebooksidan: Teckenspråk i Svenska kyrkan, Härnösands stift Karlstads stift Se facebooksidan: Teckenspråk i Svenska kyrkan, Karlstads stift

Sö 9/10 Linköping Ansgarskyrkan kl 11.00 Teckenspråkstolkad gudstjänst

15 kalender Kärra Kyrka: tag gärna kontakt med oss för information samt kolla på vår Facebooksida för information. Uddevalla:

To 17/11 Bäve kyrka kl 11.00 Andakt och gemenskapsträff Sö 27/11 Bäve kyrka kl 13.00 Gudstjänst med mässa Halland: To 8/9 Kärlekens kyrka kl 11.30 Andakt och gemenskapsträff Adress:  Göteborgsvägen 43, Halmstad

Föreläsning av Ulf Hansson som ska berätta om sitt liv på Vänerskolan Anmälan(taltolkas).senast fre 23/9 till sara.BeranPeterson@svenskakyrkan.sediakonen

Sö 27/11 Linköping Ansgarskyrkan kl 11.00 Teckenspråkstolkad gudstjänst Luleå stift Luleå To 15/9 Mjölkuddsgården kl 13.00-14.30 Fika Umgås To 29/9 Mjölkuddsgården kl 13.00-14.30 Fika Umgås To 13/10 Mjölkuddsgården kl 13.00-14.30 Fika Umgås To 27/10 Mjölkuddsgården kl 13.00-14.30 Fika Umgås Lö 5/11 Mjölkuddsgården kl 12.00-16.00  Lunch Allhelgonagudstjänst Fika Anmälan till Malin eller Anna senast 28/10  To 10/11 Mjölkuddsgården kl 13.00-14.30 Fika

To 6/10 Dövföreningens lokal kl 13.00-15.00

To 6/10 Kärlekens kyrka kl 11.30 Andakt och gemenskapsträff To 10/11 Kärlekens kyrka kl 11.30 Andakt och gemenskapsträff

Linköpings stift

Samtalsgrupp om existentiell hälsa Sö 23/10 Öjeby kyrka kl 14.00 Gudstjänst Anna Yttergren Kyrkkaffe

Samtalsgrupp om existentiell hälsa Fr 7/10 Öjeby kyrkstad kl 13.00-15.00 Café träff på Sankt Mary To 20/10 Dövföreningens lokal kl 13.00-15.00

To 13/10 Bäve kyrka kl 11.00 Andakt och gemenskapsträff Adress: Östanvinds gatan 15 Sö 30/10 Bäve kyrka kl 13.00  Minnesgudstjänst

On 28/9 Bäve kyrka (OBS datum!) Middags bön kl 12.30 (teckenspråkstolkas)

To 15/9 Bäve kyrka kl 11.00 Andakt och gemenskapsträff Adress:Östanvindsgatan 15

Umgås To 24/11 Mjölkuddsgården kl 13.00-14.30 Fika Umgås Öjebyn To 22/9 Dövföreningens lokal kl 13.00-15.00 Samtalsgrupp om existentiell hälsa Sö 25/9 Öjeby kyrka kl 14.00 Gudstjänst Anna Yttergren Kyrkkaffe

Lö 24/9 Skara Domkyrkan kl 11.00 Gudstjänst Kaffe

On 2/11 Skara Domkyrkan kl 08.00 Mässa Kaffe

On 28/9 Martasalen kl 13.00Trivselträffen

To 17/11 Dövföreningens lokal kl 13.00-15.00 Samtalsgrupp om existentiell hälsa Skellefteå Kontakta Katarina för information om aktiviteter - se sid 20 Umeå Lö 17/9 Väven kl 13.00 Tsp-café Må 26/9 Församlingsgården kl 18.00 Stickcafé

On 19/10 Umeå stads kyrka kl 18.30 Andakt och körövning Lö 22/10 Väven kl 13.00 Tsp-cafe Må 24/10 Församlingsgården kl 18.00 Stickcafé

Må 7/11 Församlingsgården kl 18.00 Stickcafé Sö 20/11 Församlingsgården kl 11.00 Mässa med lunch Må 21/11 Församlingsgården kl 18.00 Stickcafé

Sö 23/10 Borås Hässleholmens kyrka kl 11.00 Gudstjänst Kaffe

Sö 6/11 Borås Hässleholmens kyrka kl 11.00 Gudstjänst Kaffe

Fr 30/9 Församlingsgården kl 17.00 AW Sö 9/10 Församlingsgården kl 11.00 Mässa med lunch och promenad

To 3/11 Dövföreningens lokal kl 13.00-15.00 Samtalsgrupp om existentiell hälsa Fr 4/11 Öjeby kyrkstad kl 13.00-15.00 Café träff på Sankt Mary Lö 5/11 Träff i Luleå Mjölkudden Lunch kl 12.00 sedan gudstjänst Samåkning ordnas från Öjebyn Anmälan till Malin eller Anna senast 28/10

Sö 18/9 Trollhättan Kyrkans gård Gräsviken kl 11.00 Gudstjänst Lunch 100 kr Anmälan senast 10/9 till Barbro Lilja Brattgård 0709-10 17 66

To 20/10 Kristianstad Heliga Trefaldighetskyrkan kl 18.30 fika, kl 19.00 Sinnesromässa

On 30/11 Umeå stads kyrka kl 18.30 Andakt och körövning Lunds stift To 29/9 Helsingborg Elinebergskyrkan kl 11.30-13.30 Lunchandakt Anmäl till Kerstin senast 23/9

Sö 13/11 Trollhättan Götalundens kyrka kl 13.30 Gudstjänst Kaffe

On 30/11 Martasalen kl 13.00 Trivselträffen

To 1/12 Helsingborg Elinebergskyrkan kl 11.30-13.30 Lunchandakt Anmäl till Kerstin senast 25/11 Andakter för boende på Dalen och DalenGråsparven-Lindängelund torsdagar kl 14.30: 22/9, 20/10, 24/11 Gråsparven - Lund fredagar kl 14.30: 23/9, 21/10, 25/11 Skara stift

Sö 23/10 Lunds domkyrka kl 14.00 Minnes gudstjänst i den Sjuarmade ljusstakens kapell. Gemensam fika på stiftskansliet efteråt. Meddela Kerstin senast 17/10 Sö 20/11 Malmö Limhamns kyrka kl 11.00 Parallell gudstjänst på teckenspråk och svenska Fika

Må 10/10 Församlingsgården kl 18.00 Stickcafé On 19/10 Martasalen kl 13.00 Trivselträffen

16 kalender

On 2/11 Höstlovsaktivitet, mer info kommer

Ti 25/10 Uppsala Tunabergskyrkan kl 13.00 -14.30 Gemenskapsträff

On 5/10 Leksand S:t Persgården kl 18.00 Kyrka på teckenspråk Smörgås kaffe/te To 6/10 Gagnef församlingshem kl 14.00 Gemenskapsträff Smörgås kaffe/te

Fr 4/11 Uppsala Tunabergskyrkan kl 13.00 –14.30 Minnesgudstjänst Fika

Västerås stift Sö 18/9 Insjön Åhls kyrka kl 11.00 Festmässa på svenska och teckenspråk Biskop Mikael Mogren medverkar

Visby stift Sö 2/10 Väskinde Josefs kapell kl 10.00 Visuell mässa Kyrkkaffe

Sö 13/11 Väskinde kyrka kl 10.00 Familjemässa med barnkör Kyrkkaffe

Ti 8/11 Uppsala Tunabergskyrkan kl 13.00 -14.30 Gemenskapsträff

Stockholms stift Se facebooksidan: Teckenspråk i Svenska kyrkan, Stockholms stift

Ti 4/10 Mora Andreasgården kl 12.00 Gemenskapsträff Soppa smörgås kaffe/te

Strängnäs stift

Nikolai prästgård: Nikolaig 8, Örebro To 15/9 Örebro Nikolai prästgård kl 11.1511.45 Andakt Diakon Agneta Wisser och pedagog Gun Carlzon Sö 6/11 Örebro S:t Nicolai kyrka kl 14.00 Gudstjänst/Andakt Kyrkfika 20 kr Diakon Agneta Wisser och pedagog Gun Carlzon Sö 27/11 Örebro S:t Nicolai kyrka kl 14.00 Gudstjänst/Andakt Kyrkfika 20 kr Diakon Agneta Wisser och pedagog Gun Carlzon Café Nikolai Från den 12/9 har caféet öppet mån dag, tisdag och torsdag kl 12.00-16.00, fredag kl 10.00-14.00 Här serveras pannkakor, glass, hembakat fikabröd, pajer m.m. Leksaker finns i lekrummet. Torsdagar oftast teckenspråkig personal närvarande Kyrkråttan-öppna förskolan på teckenspråk i Nikolai prästgård Tisdagar kl 10.00-14.00 Start 13/9 Stängt 8/11 och terminsavslutning 13/12 Kontaktperson Agneta Wisser Uppsala stift Sö 25/9 Uppsala Domkyrkan kl 11.00 -12.00 Gudstjänst i samband med Dövas dag Gudstjänsten har vissa delar direkt på teckenspråk och vissa delar tecken språkstolkas Sö 25/9 Uppsala Domkyrkan kl 12.30 Guidad visning av Domkyrkan Teckenspråks tolkas Ti 27/9 Uppsala Tunabergskyrkan INGEN GEMENSKAPSTRÄFF. Vi vilar oss efter Dövas dag Ti 11/10 Uppsala Tunabergskyrkan kl 13.00 -14.30 Gemenskapsträff Sö 16/10 Uppsala Tunabergskyrkan kl 14.00 Konfirmation på teckenspråk – start Kontakta Kristina Åkerman för mer information om du vill konfirmeras

On 21/9 Leksand S:t Persgården kl 18.00 Kyrka på teckenspråk Smörgås kaffe/te To 22/9 Gagnef församlingshem kl 14.00 Gemenskapsträff Smörgås kaffe/te Fr 23/9 Västerås Domkyrka kl 11.30 Andakt Lunch på Café Malin

Fr 7/10 Köping S:t Olovsgården kl 13.00 Gemenskapsträff Soppa smörgås kaffe Sö 16/10 Leksand Kyrkan kl 11.00 Franciskusmässa på svenska och teckenspråk

17 kalender

Fr 21/10 Uppsala Tunabergskyrkan kl 13.00 –14.30 Gudstjänst Fika

Må 14/11 Nässjö Parkgården kl 12.00 Andakt Lunch till självkostnadspris Anmälan senast 1/11

Tisdagar kl 14.00 via messenger 20/9, 4/10, 18/10, 1/11, 15/11, 29/11

Ti 27/9 Jönköping Äldreboendet Stattutgatan på Dalvik kl 12.00 Andakt Lunch till självkostnadspris Anmälan senast 26/9

Kom och träffa några av oss från Svenska kyrkans teckenspråkiga arbete på utställningen under Dövas dag. På söndagen 25/9 firar vi gudstjänst kl 11.0012.00 i Uppsala Domkyrka tillsammans med hö rande. Gudstjänsten har vissa delar på teckenspråk och vissa delar med teckenspråkstolkning. Efter gudstjänsten finns möjlighet att få en gratis guidad visning av Domkyrkan på teckenspråk. Välkommen! Lö 1/10 Ödestugu Bagarstugan, bredvid kyrkan kl 10.30- ca 15.00 Damernas dag Vi gör ostkaka som vi får ta med oss hem Kostnad: 200kr/person Fika och lättare lunch ingår Anmälan senast 12/9 Begränsat antal platser

To 15/9 Växjö Café Lilla torg Domkyrkocentrum Adress Gymnasiegränd 1, Växjö kl 14.00-15.30 Andakt Fika till självkostnadspris Obs! endast betal ning med kort! Anmälan senast 13/9 Lö 17/9 Jönköping Ekhagskyrkan kl 10.30ca 14.00 Herrarnas dag Erik Dreier visar bilder och berättar om sina flygäventyr. Kostnad: 100kr/person Fika och lunch ingår Anmälan senast 12/9

Lunch på Café Malin Ti 1/11 Mora Andreasgården kl 12.00 Gemenskapsträff Soppa smörgås kaffe /te To 3/11 Gagnef församlingshem kl 14.00 Gemenskapsträff Smörgås kaffe/te Fr 4/11 Köping S:t Olovsgården kl 13.00 Gemenskapsträff Soppa smörgås kaffe/te On 16/11 Leksand S:t Persgården kl 18.00 Kyrka på teckenspråk Smörgås kaffe/te

18 kalender

On 19/10 Leksand S:t Persgården kl 18.00 Kyrka på teckenspråk Smörgås kaffe/te

Digitala Måndagarandakterkl14.00 via bildtelefon: 19/9 kl 13.00 (obs! tiden), 3/10, 17/10, 28/11

On 30/11 Leksand S:t Persgården kl 18.00 Kyrka på teckenspråk Smörgås kaffe/te Växjö stift

Sö 27/11 Jönköping Ekhagskyrkan kl 13.00 Adventsgudstjänst Kyrkkaffe

Sö 9/10 Växjö Teleborgs kyrka kl 13.00 Gudstjänst Kyrkkaffe Må 10/10 Nässjö Parkgården kl 12.00 Andakt Lunch till självkostnadspris Anmälan senast 7/10

Torsdagar kl 14.00 & 19.30 via messenger: 6/10, 20/10, 3/11, 17/11, 1/12

To 20/10 Gagnef församlingshem kl 14.00 Gemenskapsträff Smörgås kaffe/te Fr 21/10 Västerås Domkyrka kl 11.30 Andakt

To 17/11 Gagnef församlingshem kl 14.00 Gemenskapsträff Smörgås kaffe/te Fr 18/11 Västerås Domkyrka kl 11.30 Andakt Lunch på Café Malin Sö 20/11 Leksand Kyrkan Gudstjänst kl 14.00 Kyrkkaffe Ti 29/11 Mora Andreasgården kl 12.00 Gemenskapsträff Soppa smörgås kaffe/te

Träffa oss på Dövas dag i Uppsala 24-25/9

Sö 16/10 Jönköping Ekhagskyrkan kl 13.00 Gudstjänst Kyrkkaffe Må 31/10 Jönköping Äldreboendet Stattutgatan på Dalvik kl 12.00 Andakt Lunch till självkostnadspris Anmälan senast 26/9 To 10/11 Växjö Teleborgs kyrka kl 14.00-15.30 Träff Andakt Fika Anmälan senast 8/11

det blev populärt att göra armband med pärlor. Allt viktigt klistrades in i varsin anteckningsbok. En förmid dag paddlade vi kanot och en kväll avslutade vi med att grilla korv och marshmallows. Ett fantastiskt läger med mycket värme och roliga akti viteter såväl som djupa samtal. text: beata sandell, en av ledarna foto: beata sandell & kerstin dahl Ungdomsläger

Frälsarkransvandring med Wilma, Astrid, Alice, Ellen och Kerstin.

Astrid och Wilma paddlar kanot.

äntligen var det dags för ett ungdomsläger igen!

Ljusstake gjord av gipsmodeller av deltagarnas egna händer.

Vi skulle haft ett nationellt läger utanför Uppsala, men det fick läggas ner på grund av brist på intresserade ungdomar i resten av Sverige. Istället gjorde vi ett gemensamt läger i Åsjunga med en hörande församling, Lackalänga-Stävie. Där finns nämligen en församlings pedagog som kan teckenspråk. våra fyra döva/hörapparatsbärande ungdomar, möt te två hörande ungdomar som skulle konfirmeras sena re. Vi var fem ledare och två tolkar. Det blev ett härligt läger med många samtal, värderingsövningar, pyssel, film, frälsarkransvandring och mys. Till exempel gjorde vi gipshänder som sammanfogades till en stor ljusstake som vi tände vid våra andakter morgon och kväll.

Göteborgs stift

Härnösands stift Besöksadress: Universitetsbacken 1, Härnösand Postadress: Box 94, 871 22 Härnösand FB: Teckenspråk i Svenska kyrkan, Härnösands www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift/teckensprakigtstift Akar Holmgren, stiftsdiakon Tal/SMS: 0763-97 59 akar.holmgren@svenskakyrkan.se35

Sofie Strid, präst 100% SMS: 073-773 85 sofie.strid@svenskakyrkan.se94

Margareta Ridderborger, Präst i Finspång Mobil: 073-154 06 margareta.ridderborger@svenskakyrkan.se20

Linköpings stift

Malin Halvarsson Grönlund, Assistent Luleå DomkyrkoTelefon:församling0920-26 49 39, 070-190 15 malin.halvarsson.gronlund@svenskakyrkan.se25

Johan Rudin, Kommunikatör 20% SMS: 073-508 09 johan.rudin@svenskakyrkan.se01

Välkommen att kontakta oss!

Luleå stift FB: Teckenspråk Luleå stift Annalena Norrman, Stiftsdiakon SMS/video: 070-190 25 annalena.norrman@svenskakyrkan.se17

Teckenspråkigt arbete i Göteborgs stift, Carl Johans pastorat, Carl Johans kyrkoplan 1, 414 55 Göteborg Besök på kontor: Sjömanskyrkan, Amerikagatan 2 FB: Teckenspråk i Svenska kyrkan, Göteborgs stift Camilla Lans, Diakon 100% SMS: 073-773 89 camilla.lans@svenskakyrkan.se25

kontakt

20

Carina Sehlström, Diakoniass 50%, Umeå pastorat Videosamtal/sms: 072-539 10 carina.sehlstrom@svenskakyrkan.se68

www.svenskakyrkan.se/finspang/dovkyrkan

Lina Gullbrand, Präst, Umeå Pastorat Videosamtal/sms: lina.gullbrand@svenskakyrkan.se073-1436772

F.v. Ing-Marie, Kristina, Gun, Agneta, Emmy, Margareta, Åsa, Johan SW, Jessica, Camilla, Sofie, Johan R, Akar, Kerstin, Martina, Barbro, Johanna, Annelie, Anna, Annalena, Katarina, Carina, Lina, Malin.

Karlstad stift FB: Teckenspråk i Svenska kyrkan, Karlstads stift Emmy Lindgren, präst Residenstorget 1, 65225 Karlstad Mobil/sms: 076-184 47 emmy.lindgren@svenskakyrkan.se54

Katarina Häggmark, Diakon, Skellefteå pastorat SMS: 072-722 40 25 Videosamtal: via imo och katarina.haggmark@svenskakyrkan.semessenger Anna Yttergren, Präst i Piteå 50% & Luleå 50% Videosamtal/sms: 070-169 67 anna.yttergren@svenskakyrkan.se01

Skara stift Box 173, 532 23 Skara FB: Teckenspråk i Svenska kyrkan, Skara stift

Stockholms stift FB:www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift/teckensprakTeckenspråkiSvenskakyrkan,Stockholmsstift Johanna Linder, handläggare för mångfaldsfrågor Mobil: 072-450 33 johanna.linder@svenskakyrkan.se71

Gun Carlzon, Stiftspedagog 100% SMS/Whatsapp: 070-644 68 69 & Tel: 0152-234 91 Skype: gun.carlsson@svenskakyrkan.secid.1cac42958ca244b6

Strängnäs stift Teckenspråkigt arbete, Nikolaig 8, 702 10 Örebro FB: Teckenspråk i Svenska kyrkan, Strängnäs Prästtjänstwww.svenskakyrkan.se/strangnasstift/teckensprakstiftvakant

Västerås stift Box 7, 721 03 Västerås FB: Teckenspråk i Svenska kyrkan, Västerås stift Johan S Wisser, präst 100% SMS: 0735-08 40 71 Bildtelefon: johan.wisser@ectalk.se Skype: Kyrkallénjohan.wisser@svenskakyrkan.sejohanfs23,79331Leksand Åsa Grönberg, Stiftskonsulent 100% Mobil: asa.gronberg@svenskakyrkan.se0703-786 180 Växjö stift FB: Teckenspråk i Svenska kyrkan, Växjö stift Jessica Lindberg, stiftskonsulent 100% Telefon: 0470-773 889 & SMS: 0709-190 151 Bildtelefon: dovkyrkanvaxjostift@t-meeting.se Skype: jessica.lindberg@svenskakyrkan.sejessica.lindberg5 Nationell nivå FB:www.svenskakyrkan.se/teckensprakTeckenspråkiSvenskakyrkan Jan Sjögerud, tematisk jan.sjogerud@svenskakyrkan.sehandläggare/programledare

21 kontakt Lunds stift Box 32, 221 00 Lund FB: Teckenspråk i Svenska kyrkan, Lunds stift Kerstin Dahl, diakonal verksamhet 25% Mobil: 0761-884 kerstin.dahl@live.se242

Agneta Wisser, Stiftsdiakon 100% Tillsvidareanställd fr o m 1/7 2022 SMS/Whatsapp: 073-039 88 04 Instagram: agneta.wisser@svenskakyrkan.sediakonneta

Uppsala stift FB: Teckenspråk i Svenska kyrkan i Torsåker och Uppsala Ing-Marie Lundberg, Präst Mobil & SMS: 070-416 70 74 Bildtelefon: torsakersforsamling@t-meeting.se Torsåkers församling, Solbergaleden 15, 813 40 Torsåker ing-marie.lundberg@svenskakyrkan.se Kristina Åkerman, Präst 40% Mobil: 0733-212 108 & Telefon: 018-430 37 74 skype: Tunabergskyrkan,kristinaakerman3Tunag 29, 753 37 kristina.akerman@svenskakyrkan.seUppsala

Annelie Seideland Darwich, pedagog Huddinge förs. Mobil/sms: 070-162 97 annelie.darwich@svenskakyrkan.se74

Barbro Lilja Brattgård, Präst 30% Mobil: 0709-101 766 Bildtelefon: skara.stift@ectalk.se Skype: barbro.l.brattgard@svenskakyrkan.sebarlilja

Sanna Moberg, Stiftskonsulent för mångfaldsfrågor SMS: 0730-83 88 05 & Telefon: 018-68 07 23 sanna.moberg@svenskakyrkan.se Visby stift

Väskinde prästgård 622 75 www.svenskakyrkan.se/visbystiftVisby Martina Åkeson Wollbo, Präst 10% Telefon: 0498-270 003 & Mobil: 0727-122 martina.akeson.wollbo@svenskakyrkan.se702

Jourtelefon på teckenspråk Bildtelefon: svenskakyrkan@ectalk.se Öppettider: mån 10-16, ons 10-19, fre 10-16

Via QR-länken nedan kan du se hur vi tecknar att ta det lugnt och långsam.

Andra året så får man skörda en sparris. Tredje året får man skörda alla utom en.

22 kyrkskola - pilgrimskransen Andlighet och långsamhet

Tankar kring andlighet: Andlighet för mig är att vara tillsammans med Gud. Ibland när livet är svårt känner jag att Gud är långt bor ta. Jag känner mig ensam. Då brukar jag gå ut. Utomhus känner jag vinden och ser Guds fantastiska skapelse och då kommer jag ihåg att jag är en del av den. Jag står still och väntar, då känner jag hur Guds ande rör vid mig och då vet jag, jag är aldrig ensam.

text & foto: lina gullbrand

Att låta saker ta tid En söndag efter att vi firat gudstjänst sitter vi i Umeå och fikar tillsammans. Vi diskuterar orden långsamhet och andlighet. Vad är tecknet för långsamhet? Vad bety der det egentligen? Vi pratar om att göra saker långsamt och om saker som får ta tid, som att laga mat eller sticka.

Tankar kring långsamhet: Visste ni att första året man planterar en sparris så får man inte skörda något?

Tack Gud för att du ger mig tålamod att vänta. text & foto: carina sehlström Via QR-koden till vänster kan du se Pia, Stefan och Katarina dela sina tankar om långsamhet och andlighet

orangeAndlighetgulaLångsamhetPilgrimskransen.-denpärlan.-denpärlan.

Pilgrimsvandring

på Björkö Vi samlades på Björkö Solhem en fantastisk söndag för att göra en pilgrimsvandring för stora och små. Vi visste att det skulle bli hett denna dag och var glada över att den slinga vi skulle gå var i skogen där det fanns skugga, havsglimtar, björnbär, bänkar och grönska. Vi var sju vuxna och ett barn. Vi hade Frälsarkransen som tema och barnet fick i uppgift att leta efter pärlorna som fanns längs leden. Vi uppmuntrade varandra att ta det lugnt och att dricka vatten. Lite björnbär fick vi också plocka. Några hade aldrig pilgrimsvandrat och andra hade gått flera gånger. Efter avslutad vandring åt vi vår medhavda matlådan och några badade i havet. Det blir fler pilgrimsvandringar för oss i Göteborgs stift. Ta kontakt med oss om ni vill hänga med nästa gång. text & foto: camilla lans & sofie strid Sommaravslutning i Karlstads stift På bilden syns vi som var på sommaravslutningen vid Värmskogs kyrka. Vi träffades för en andakt i kyrkan och sen åt vi räksmörgås och umgicks. Glad sommar från oss i Karlstads stift! /text: emmy lindgren

glimtar

- När jag börjar skolklass ska jag få ett enhörningshalsband.

Hur vill Jesus att vi ska vara? - Människor. Vad vill Jesus mer? - Hjälpa dem. Jesus är snäll och hjälper alla.

PrivatFoto: PrivatFoto:

Avsändare

oliver, umeå: nora, elodie,umeå:4år

från umeå, berättar:

Vad kan Jesus lära oss?

- Jesus kan lära oss allt. Han kan sprida kärlek.

Jesus har lärt oss att cykla på en stor cykel. Sova är bra.

Ikon/MickelssonLindaFoto:

- Jesus kan lära oss fred och vänskap och harmoni med -alla.Jesus

hjälper oss att bli friska. Vad kan vi lära oss av Jesus?

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.