Frösthults kyrka
Foto: Gudmund Frenskar

Frösthults kyrka

Frösthults kyrka i Fjärdhundra församling byggdes omkring år 1300. Trefönstergruppen i korväggen är karakteristisk för ett antal kyrkor i Uppland och Västmanland, uppförda under tidsperioden 1280-1310.

Kyrkan stängd

I väntan på renoveringsarbeten är kyrkan just nu stängd. Här kan du läsa om orsakerna till detta.

Max antal personer som får vistas i lokalen: 50

Om kyrkan

Kyrkorummet och sakristian härrör från tiden omkring år 1300. I korets östra gavel finns en trefönstergrupp som är samtida med ursprungskyrkan. Trefönstergruppen är karakteristisk för ett antal kyrkor i Uppland och Västmanland som är uppförda under tidsperioden 1280-1310. Under 1400-talets andra hälft byggdes ett vapenhus framför södra portalen. Det ursprungliga kyrkorummet lär ha haft ett tunnvalv av trä.

Någon gång omkring tidsperioden 1470-1490 revs tunnvalvet och ersattes med nuvarande stjärnvalv av tegel. Valvens strålar hade skulpterade figurer som senare höggs bort. Två skulpterade så kallade gubbansikten finns dock bevarade i krönet av korfönstret.

Fram till mitten av 1700-talet fanns ett korskrank som skiljde av koret från övriga kyrkorummet. Korskrankets ålder och utseende är okänt. 1760 togs ett fönster upp i norra väggen som tidigare var fönsterlöst. Kyrktornet i nyklassicistisk stil uppfördes 1839-1843. Torntaket kröntes med en lanternin. Kyrkklockorna flyttades upp till tornet från att tidigare ha hängt i en fristående klockstapel som var byggd 1615.

I tornets västra vägg togs en ny huvudingång upp och tornets bottenvåning inreddes till vapenhus. Medeltida vapenhuset i söder revs och långhusets södra ingång sattes igen. Fönstren förstorades till sin nuvarande form och ytterväggarna vitkalkades.

I koret till höger om altaret är kyrkoherde Johannes Campanius begravd. Åren 1642-1648 verkade han som indianmissionär i Nya Sverige, Nordamerika.

Frösthults kyrka invändigt vid jultid Foto: Gudmund Frenskar