Detalj av nattvardskalk i förgyllt silver.
Foto: Mark Harris & Georg Lulich

Kulturarv

Svenska kyrkan förvaltar ett rikt kulturarv som räknas som en viktig del av det nationella, svenska kulturarvet. I Göteborgs stift finns ??? kyrkobyggnader, varav ??? är skyddade enligt kulturmiljölagen. På stiftskansliet finns antikvarier som kan hjälpa församlingar och pastorat med frågor som rör det kyrkliga kulturarvet.

Dokument Kulturarv

Här finns färdigt material, mallar och dokument för församlingar och pastorat som kan användas fritt. Fråga gärna om frågor uppstår.

Kurser och arrangemang Kulturarv

Göteborgs stift släpper nya kurser och arrangemang terminsvis. Anmäl dig nu! Inspireras, utveckla din kompetens och skapa nätverk genom att gå kurser tillsammans med andra deltagare.

En gammal kyrkorgel.

Göteborgs stifts orgelinventering

Mellan 2020 och 2022 gjordes en orgelinventering i Göteborgs stift. Projektet ingår i God förvaltning, som är ett av stiftets viktiga uppdrag, och syftar till att bevara och använda det kyrkliga kulturarvet. Resultatet finns beskrivet i en projektrapport samt i en databas som är tillgänglig för alla.

Inventarieförteckning i Sacer

Behöver kyrkans inventarieförteckning förbättras? Stiftskansliet kan hjälpa dig att göra en ny digital förteckning i Sacer, som är ett register med många fördelar. Tjänsten kan delvis finansieras av kyrkoantikvarisk ersättning.

Kyrkoantikvarisk ersättning (KAE)

Kyrkoantikvarisk ersättning gör det möjligt för er som församling eller pastorat att ta hand om det kyrkliga kulturarv som ni förvaltar. Det är en statlig ersättning som är till för att förvalta kyrkobyggnader, kyrkotomter och kyrkliga inventarier som skyddas enligt kulturmiljölagen.

Detalj från ett altarskåp i förgyllt trä.

Kyrkounderhållsbidrag (KUB)

Kyrkounderhållsbidraget (KUB) är ett stiftsbidrag för kyrkounderhåll. Välkommen med din ansökan!

Pelarvalv i en kyrka.

Vad finns ovan valven i våra kyrkor?

Efter inventeringen av historiska takstolskonstruktioner i Göteborgs stift så finns nu hela resultatet av projektet samlat i boken Ovan valven.