Två personer står bredvid varandra vid ett lågt altare på en sandstrand. En av dem har prästkläder.
Foto: Magnus Aronson, Ikon

Svenska kyrkan i utlandet – för dig i alla världsdelar

Svenska kyrkan i utlandet finns för dig som är turist, utbytesstudent eller au-pair, arbetar utomlands eller av någon annan anledning vistas i ett annat land.

Möjligheten att vara med i gudstjänster på svenska, samtala, äta en kanelbulle med andra och delta i olika aktiviteter betyder mycket för många.

Uppdraget för Svenska kyrkans församlingar utomlands är detsamma som för en församling i Sverige. I utlandsförsamlingarna firar vi gudstjänst, vi förrättar dop och vigsel, vi erbjuder samtal och bjuder in till kör och till barn- och ungdomsverksamheter. 

Svenska kyrkan i utlandet har församlingar i ungefär 40 städer. Svenska präster reser också regelbundet till ytterligare ett hundratal platser runtom i världen för att möta svenskar där.

Här i Växjö stift stöttar församlingarna Svenska kyrkan i utlandet genom kollekter och då och då genom försäljning till förmån för arbetet. Ideella ombud och ambassadörer och anställda medarbetare hjälps åt att berätta om vad som händer. Många konfirmandgrupper och ungdomsgrupper har hälsat på i någon av utlandsförsamlingarna när de har varit på resa, till exempel i London och i Berlin.

Vill du vara med och stötta arbetet? Ge en gåva, eller bli månadsgivare!
Vill du engagera dig för Svenska kyrkan i utlandet här hemifrån som ombud eller ambassadör? Ta kontakt med din församling!
Vill du veta om Svenska kyrkan i utlandet finns på den plats dit du ska åka på semester, arbeta eller studera? Listan med alla församlingar finns här nedanför!

SKUT-rådet i Växjö stift

Vill du komma i kontakt med SKUT-rådet i Växjö stift är du varmt välkommen att kontakta ordförande Magnus Jonsson magnus.u.jonsson@svenskakyrkan.se

 

Här finns Svenska kyrkan i utlandet

Vill du fira gudstjänst på svenska, hitta gemenskap eller prata med en präst? Här hittar du Svenska kyrkans församlingar och verksamhetsplatser utomlands.

En kvinna står utomhus och spelar gitarr för en grupp barn.

Engagera dig

I Sverige kan du ställa upp som ombud eller på andra sätt engagera dig för Svenska kyrkan i utlandet. Du gör då ett viktigt arbete när du sprider kunskap om utlandsförsamlingarnas arbete. Det är bra att känna till att Svenska kyrkan även finns utomlands; till exempel för församlingsbor som ska ut och resa, de som har åldrande föräldrar som säsongsbor utomlands eller ungdomar som är au-pairer eller på långresa.

Vill ni gifta er utomlands?

Ni kan vigas eller bli välsignade (när ni redan gift er borgerligt) i Svenska kyrkan utomlands. Olika regler gäller i olika länder, här får du praktisk information.

En kvinnlig präst pratar i telefon utanför ett sjukhus.

Arbeta utomlands

Välkommen att söka en tjänst i någon av Svenska kyrkans utlandsförsamlingar!

Engagera dig i en utlandsförsamling

Många som bor utomlands berättar om hur skönt det är att ha ett sammanhang där man kan prata svenska. Som volontär eller förtroendevald gör du en viktig insats och ingår i en meningsfull gemenskap.