Diakon Ann-Charlotte Kubwimana lastar in lekmaterial i bilen.
Foto: Simeon Olander

Skapande och lek för att glömma kriget för en stund

Sedan påsken 2022 bor ett antal ukrainska flyktingfamiljer på Äsperödshemmet i Uddevalla. Tillsammans med kommunen och frivilliga arbetar Svenska kyrkan för att skapa en bra tillvaro för de boende, inte minst barnen.

De ukrainska familjerna på Äsperödshemmet har anvisats till Uddevalla kommun genom Migrationsverket. Några har varit här sedan i påskas, andra har kommit hit senare. Bland familjerna finns flera mammor som kommit ensamma till Sverige med små barn eller tonåringar. Deras respektive finns kvar i Ukraina för att försvara landet. 

Ann-Charlotte Kubwimana arbetar som diakon i Uddevalla församling. Hon och hennes kollegor har varit engagerade i flyktingmottagandet ända sedan de första ukrainarna anlände i våras efter att Ryssland inlett sin invasion. På olika sätt försöker de stötta flyktingarna och underlätta deras tillvaro på boendet.  

– Det handlar mycket om att hitta aktiviteter för barnen, berättar Ann-Charlotte. Vi åker till boendet varje vecka för att leka och pyssla tillsammans med både barn och vuxna, och ibland gör vi utflykter. Att skapa tillsammans gör att man har roligt och kan tänka på något annat än kriget. Tillsammans med kommunen, personalen på boendet och frivilliga försöker vi göra deras tillvaro så bra som möjligt.  

Barnhänder runt ett bord pysslandes med att göra halsband och armband.
Foto: Ann-Charlotte Kubwimana

Just nu pågår ett arbete med att de barn och ungdomar som sysslar med idrott ska kunna fortsätta med sin sport här i Sverige.  
– Flera av ungdomarna har spelat fotboll hemma i Ukraina och någon har tränat simning. Nu hoppas vi att så många som möjligt ska kunna fortsätta med sitt idrottande i våra lokala idrottsföreningar här i Uddevalla.  

Ett återkommande behov hos familjerna är busskort för att ta sig till aktiviteter, utflykter och språkkaféer. Ersättningen från Migrationsverket är 21 kr om dagen för en vuxen, och det är omöjligt att få pengarna att räcka till resor.  
– På Migrationsverkets boende ingår mat och därför får de boende lägre ersättning jämfört med de som bor i till exempel värdfamilj. Vi har sökt och fått statligt bidrag till vissa aktiviteter och resor men när det gäller ungdomars sportande och utrustning så kan vi inte använda de pengarna. 
– Vi stöttar så gott vi kan, men om någon vill ge ett ekonomiskt bidrag till busskort  eller aktiviteter så är det väldigt välkommet, säger Ann-Charlotte. 

Vill du stötta Svenska kyrkans arbete för ukrainska flyktingar? 

Swisha ditt bidrag till 123 524 7069. Skriv flyktinghjälp i meddelandefältet. Mottagare är diakonin i Svenska kyrkan Uddevalla pastorat.