En pojke bär vattendunkar i ett torrt landskap.
Foto: Xinhua/Dong Jianghui.

Utökade humanitära insatser till Afrikas horn

Nyhet Publicerad

Afrikas horn lider av den värsta torrperioden på decennier och över 20 miljoner människor står just nu i akut behov av mat och denna siffra beräknas öka till 26 miljoner människor i februari 2023. Act Svenska kyrkan vädjar om gåvor för att kunna stötta människor med bland annat mat, vatten och försörjning. 

Somalia är hårdast drabbat av den akuta torkan som kontinuerligt förvärrats sedan början av året, men även i många delar av Kenya är följderna nu katastrofala. Bland grupper som lever som nomader med boskap syns en trend att männen känner sig tvungna att ge sig av med djuren i jakt på vatten och betesmark i andra trakter medan kvinnor, barn, äldre och individer med funktionsnedsättning lämnas kvar i extra stor utsatthet. Att boskap rör sig mot nya områden leder i sin tur till ökande motsättningar och risk för konflikter i den rådande situationen där bristen på resurser är omfattande.

Följderna av kriget i Ukraina – inte minst stigande priser på mat och bränsle – har förvärrat situationen på Afrikas horn ytterligare. Mycket tyder nu också på att den korta regnsäsong som vanligtvis infaller i regionen under oktober till december kommer resultera i mindre nederbörd än vanligt i år. Detta är särskilt oroande med tanke på den regnbrist som rått hittills.

Matransoner, rent vatten och utbildning

Situationen är så pass allvarlig att Act Svenska kyrkan genom ACT-alliansen nu går in med utökade katastrofinsatser till de tre värst drabbade länderna – Somalia, Etiopien och Kenya. Stödet går ut på att akut dela ut matransoner för att minska dödligheten i drabbade områden. Vi ser också till att människorna ska ha möjlighet att själva producera egen mat och trygga sina inkomster samt att de ska ha pålitlig och stabil tillgång till rent vatten. Samtidigt arbetar vi för att stärka människors långsiktiga motståndskraft mot klimatrelaterade katastrofer genom att använda motståndskraftiga grödor, gemensamt finansiellt sparande samt varningssystem för att tidigt upptäcka tecken på annalkande kriser och kunna ta förebyggande åtgärder. 

Act Svenska kyrkan tar Agenda 2030:s löfte om att ingen ska lämnas utanför på allvar. Därför arbetar vi särskilt för att barn och vuxna med funktionshinder som lever i flyktingläger i östra Afrika ska få samma möjligheter till utbildning, försörjning och deltagande i samhället på lika villkor med andra människor i lägren. Vi arbetar holistiskt för att uppnå detta: det handlar dels om materiellt stöd i form av rullstolar, kryckor och ramper till skolbyggnader, men även kapacitetsbyggande för lärare att arbeta med barn med särskilda behov, samt normativt arbete för att öka förståelsen för människor med funktionshinder och motverka stigmatisering. 

- Behovet av gåvor till våra humanitära insatser är nu väldigt stort. Situationen på Afrikas horn är mycket allvarlig och förvärras ytterligare av det rådande världsläget. Samtidigt har vi fler svåra katastrofer i världen där vårt stöd behövs, säger Else Berglund, humanitär chef för Act Svenska kyrkan.

Våra humanitära insatser pågår på flera platser i världen och anpassas efter de behov som uppstår. Din gåva används där den behövs mest. För allas rätt till ett värdigt liv.

Exempel på hur din gåva gör skillnad:

  • 190 kr räcker till en veckas matranson för en familj på sex personer.
  • 590 kr räcker till att utbilda två personer i att odla sin egen mat för att försörja sin familj.
  • 1 200 kr räcker till att säkra årlig vattentillgång för en familj.