Bli månadsgivare

Ge en gåva för världen – varje månad

Med en gåva varje månad bidrar Act Svenska kyrkans månadsgivare till att fler barn får gå i skolan, att människor som flyr från krig får skydd och att fler familjer kan ta sig bort från fattigdom. Läs exempel på hur månadsgivare är med i kampen för varje människas rätt till ett värdigt liv.

När Thida blir stor vill hon bli lärare

Att få utbilda sig, träffa kompisar och leka är läkande och stärker barns mentala hälsa. Barn som tvingats fly från sina hem, sin trygga plats, behöver stöd för att bearbeta sina upplevelser. I Myanmar arbetar Act Svenska kyrkan för att barn på flykt i landet ska få psykosocialt stöd, utbildning och en trygg uppväxt.

En flicka med blå ryggsäck ler och tittar in i kameran.
Thida på väg till skolan. Foto: Saw Ah Khee Chel/LWF Myanmar/Ikon Foto: Saw Ah Khee Chel/LWF Myanmar/Ikon

Thida är sju år och bor tillsammans med sina föräldrar och sex syskon i ett flyktingläger i Rhakineregionen i Myanmar. Hon går i första klass och kan både läsa och skriva. Hennes favoritämnen är myanmar och engelska.

 – Jag har ett mål att ta examen och att bli lärare, säger Thida.

Thidas familj flydde till lägret 2012 på grund av säkerhetssituationen i deras by. Thidas mamma har inget jobb och familjen är beroende av pappans inkomst som tillfällig arbetare. Act Svenska kyrkans stöd innebär att alla barn i flyktinglägret får skolmaterial och möjlighet till utbildning. Thida är glad att hon och hennes kompisar får gå i skolan och visar lyckligt upp sina böcker och pennor.   

– Att få skolmaterial är kul och motiverande för att vilja lära sig, säger Thida.

200 kronor varje månad under ett år ger sex barn som lever på flykt ett års skolgång. 

Act Svenska kyrkans arbete i flyktinglägret i Rakhineregionen i Myanmar inkluderar förskolor, barnsäkra platser, psykosocialt stöd och grundskola. Utbildningsnivån är låg bland flyktingarna i lägret eftersom tillgången till skolor varit eftersatt under decennier. Rohingyerna har länge varit en av Myanmars mest diskriminerade grupper. Många av barnen är de första i sin familj att gå i skolan.

Lisa satsar på musiken

Lisa Munezoro föddes i Burundi. Hennes pappa tillhörde oppositionen och vid flera tillfällen kom män från regeringspartiet till deras hem och hotade att döda honom. En söndag efter att Lisa varit i kyrkan och sjungit på en gudstjänst fick hon veta att hennes pappa blivit mördad. Då var Lisa 14 år.

En kvinna sjunger i en musikstudio.
Sångerskan Lisa Munezoro ”Queen Lisa” i en musikstudio i Kakuma Foto: Josefin Casteryd/Ikon Foto: Josefin Casteryd /Ikon

Lisa, hennes mamma och syskon tvingades fly och hamnade i flyktinglägret Kakuma i norra Kenya. Efter några månader försvann Lisas mamma spårlöst från flyktinglägret. Lisa och hennes syskon fick då en fosterfamilj genom en insats för föräldralösa barn som stöttas av Act Svenska kyrkan.  

Livet i flyktinglägret är tufft, med små matransoner och ännu mindre möjligheter till egen försörjning. Många ungdomar saknar framtidstro. Men Lisa har hittat meningen i sitt liv: Musiken. I Kakumas musikstudio, som Act Svenska kyrkan varit med och finansierat, spelar hon in egna låtar tillsammans med vänner.

– Musiken betyder så mycket för mig. Den skjuter undan mina problem och frågor och jag glömmer saknaden efter mina föräldrar och min stress, berättar Lisa.

Lisa var med i en talangtävling som årligen arrangeras i Kakuma och vann ett stipendium som har gett henne möjlighet att satsa på musiken. Hon spelar på fester, bröllop och andra tillställningar i lägret. I framtiden hoppas Lisa kunna tjäna mer pengar på sin musik, och hon drömmer också om att göra som sin fostermamma: Ta hand om föräldralösa barn.

290 kronor varje månad under ett år räcker till stipendium för att en ung person i flyktingläger ska kunna satsa på sin talang inom musik och kultur.

Act Svenska kyrkan stödjer fritidsverksamhet för ungdomar i Kakuma flyktingläger. Organiserad fritid förenar flyktingar från olika länder, religioner och kulturer. Genom att samarbeta i exempelvis ett fotbollslag, en kör eller en dansgrupp lär de känna varandra, vilket motverkar konflikter och skapar en tryggare tillvaro utan våld. En aktiv fritid för flickor leder till ett mer jämställt samhälle, där alla människor kan delta i aktiviteter och beslut.

Jayanti har startat cateringfirma

Livet i Kolkatas slum i Indien är hårt. Tusentals familjer kämpar för att hitta försörjning så att de ska kunna äta sig mätta och ha tak över huvudet. Det finns få försörjningsmöjligheter och det vanligaste är att kvinnor arbetar som hushållerskor hemma hos medelklassfamiljer, ett jobb som betalar dåligt och i många fall innebär att tvingas utstå elaka kommentarer och även fysiskt våld på sin arbetsplats.

Kvinnor lagar mat tillsammans i Kolata, Indien.
Jayanti och hennes vänner i kvinnogruppen har startat en cateringfirma som ger ny försörjning. Foto: Christy Jennifer/Ikon

Jayanti Chatterjee lever med sin man och dotter i ett av Kolkatas utsatta bostadsområden. Hon har erfarenheten av att arbeta som hushållerska och att dagligen utsättas för våld. För fyra år sedan blev hon utvald att få delta i en självhjälpsgrupp för kvinnor som lever i utsatthet. Med hjälp av startbidraget från projektet som Act Svenska kyrkan stöttar har kvinnogruppen startat en egen cateringfirma. De har hyrt en lokal och investerat i den utrustning som behövs för att laga mat att frakta ut till sina kunder. Jayanti och de andra elva deltagarna i gruppen samlas i en lokal uppe på taket av en byggnad i deras bostadsområde. Samtalen och skratten klingar glatt över slumområdet när de sätter på sig sina gula förkläden och lagar mat tillsammans.

– Jag älskar att laga mat och pengarna som vi tjänar räcker för att min dotter ska kunna gå i en bra skola, berättar Jayanti. 

Självhjälpsgruppen hjälps åt med alla svårigheter som livet i slummen innebär. Tillsammans kan de spara och låna pengar, samt stötta varandra om någon blir sjuk eller utsätts för våld. När företagarandan brinner och väninnorna går samman kan livet vända.

350 kronor per månad under ett år kan ge tre kvinnor i Indien startbidrag för egen inkomstdrivande verksamhet.

Act Svenska kyrkan stödjer ett omfattande försörjningsprojekt med omkring 260 självhjälpsgrupper för kvinnor som lever i fattigdom i östra Indien. I grupperna får kvinnorna utbildning i ekonomi och samhällsrelaterade frågor samt bidrag för att starta egen inkomstdrivande verksamhet. Tillsammans blir de starka och kan stå upp för sina rättigheter.