Från Ukraina till Holmsund

Nyhet Publicerad Ändrad

I slutet av mars kom Olga Pankova med sina två barn till Holmsund. De hade fått lämna allt och fly från otryggheten i Ukraina. Nu är Holmsund deras nya hem där barnen går i skola och Olga arbetar i Svenska kyrkan.

Att fly från sitt hem är det många av oss som aldrig behövt göra. När kriget kom till Ukraina bestämde sig Olga Pankova och hennes man Alexander Lebid att det bästa var att Olga och de två barnen skulle lämna landet. De har sitt hem i staden Lubny utanför Poltava, ganska mitt emellan Kiev och Charkiv. Där hemma finns nu maken Alexander, som vanligtvis arbetar som maskinförare i jordbruksnäringen, och de tre hundarna Basya, Bonya och Galya. 

Här i Holmsund har Olga och de två barnen Maryam, 8 år, och Mikhael, 10 år, landat. Barnen är jätteduktiga brottare och genom internationella kontakter inom sporten blev det Umeå och Holmsund som blev målet för det nya livet. 

I början av juni fick Olga och barnen en egen lägenhet efter att under nio veckor ha bott hemma hos Gabriella och Mattias Nygren i Holmsund. 

- Jag vill gärna lyfta upp Gabriella och familjen som lät oss bo hos dem, och Gabriellas föräldrar som hjälpt oss så mycket med möbler och saker till lägenheten, säger Olga. I Facebookgruppen ”Vad händer i Holmsund” har Gabriella Nygren gjort några utrop för familjen och bett om hjälp med jobb, boende och nödvändiga saker till familjen. Olga uttrycker stor tacksamhet till alla som hjälpt henne och barnen på olika sätt. 

”Jag visste att vi behövde arbetskraft under sommarsäsongen”

 

En sådan hjälp var att kyrkoherde Carina Wikman nappade på möjligheten att ge Olga ett jobb. 
- Jag visste att vi behövde arbetskraft under sommarsäsongen, säger Carina Wikman. När förfrågan kom på facebook tänkte jag att nu har församlingen chansen att få göra något på nära håll för en familj från Ukraina. Genom att Olga kan jobba här hos oss kan hon få stanna i Holmsund med barnen. 

Vi pratar med varandra genom en översättningsapp. Man talar in det man vill säga och sedan översätts det till skriven text i det språk man valt. Att lära sig svenska snabbt är Olgas nästa mål, nu när hon har kommit till ett land med fred, barnen har skola och en brottningsklubb och hon har ett jobb och en lägenhet. 

- Jag blir så frustrerad och arg över att inte kunna säga allt jag vill, läser jag på Olgas telefon efter att hon läst in det hon vill säga mig. Så nu vill jag verkligen lära mig svenska! fortsätter hon. 

Varje arbetsdag börjar med en halvtimme språkundervisning då Margareta Rehnberg, präst i församlingen, kan ryska och gärna tar tillfället i akt att hjälpa till.    
- Olga lär sig snabbt och på det här sättet får jag också tillfälle att damma av min ryska, säger Margareta.

Barnen Mikhael och Maryam har under våren både kunnat avsluta sina årskurser i den Ukrainska skolan (via Internet) samtidigt som de börjat i skolan här i Holmsund. De tränar brottning i Umeå Brottningsklubb. Barnen satsar stort på idrotten och målet är OS, och förvånad ska man nog inte bli om det blir så en dag. De har vunnit alla tre tävlingar de har deltagit i här i Sverige och Olga visar bilder med barnens medaljer och vinster från hemlandet. 

”Mitt liv är barnen och jag gör allt för dem. ”
 

    - Vi är här för att barnen ska kunna fortsätta träna brottning, säger Olga. Mitt liv är barnen och jag gör allt för dem. 

Jag frågar om familjen har hittat några favoritplatser i Holmsund och Olga visar bilder på fåren i hagen vid Storsjöparken och utegymet vid Bräntevägen. 
    - Vi är en sportfamilj så allt handlar om träning! säger hon och ler. 

 

 

Foto: Olga Pankova

Vi pratar lite om Ukraina och hur läget är i hemstaden Lubny, där maken är. Hon beskriver att bränslepriserna har tiodubblats och att närheten av bomber och stridsflyg ger människorna konstant ångest. Än så länge går det att få tag i förnödenheter men svårigheten att betala för bränslet gör det svårare och svårare. Krigsfronten är inte så långt bort. Maken Alexander hjälper nu till i det humanitära arbetet med familjer som flyttats från landets hotspots.

Olga är född på Krim och har flytt fler gånger tidigare. 2014 flydde familjen från Donetsk när dottern Maryam bara var 7 dagar gammal.  Både Olga och hennes man har fått sadla om och arbeta med olika saker beroende på var de har hittat trygghet. Att hon nu står i köket i Holmsunds kyrka och hjälper husmor Annelie Lejarp med minnesstunder och annat var kanske inget hon planerade men något som hon nu är glad och tacksam för. 

- Jag trivs bra, uppgifterna är bra och alla jag möter är så trevliga och förstår fastän jag inte kan språket, säger Olga. 


Text: Evelina Granberg