En äldre kvinna sitter och runt henne är flera yngre samlade.
Foto: Maria Lundsdtröm

Ett dramatiskt kyrkospel

Varje sommar sedan år 1960, då Lunds stifts kyrkospel grundades, framförs ett kyrkospel i Lunds domkyrka. Ett kyrkospel är en speciell genre som blandar konst, musik, dramatik och liturgi. Ofta är kyrkospelet infogat i en mässa.

Det befriande tvånget - ett spel om Nathan Söderblom och freden

Lunds stifts kyrkospel kretsar 2024 kring Nathan Söderblom. Premiär 11 augusti med speltillfällen fram till 7 oktober.

Kvinna fasthållen i ett rep av två personer.

Uppenbarelsebokens dramatik i årets kyrkospel

7 augusti är det premiär för årets version av Lunds stifts kyrkospel, "Uppenbarelse". Spelet som har hämtat inspiration från Uppenbarelsebokens dramatiska texter spelas i Lunds domkyrka fram till 19 september.

Nyskrivet drama som ofta lyfter samhällsaktuella frågor

Ett kyrkospel utgår ofta från ett nyskrivet manus, nykomponerad musik och koreografi. Kyrkospelet lyfter fram existentiella och samhällsaktuella frågor. Under årens lopp har spelet haft ett flyktingtema, utsattheten bland romer, människans förhållande till tid och nu senast klimatet. Men också teman som rör bön och mystika erfarenheter.

Professionella musiker, regissörer, professionella skådespelare och amatörer tillsammans med präster gestaltar spelen.

Kyrkospelet växte fram på 1960-talet

Traditionen med kyrkospel växte fram i Sverige på 1950-talet vid Sigtunastiftelsen. 1960 inrättade Lunds stift en tjänst för en kyrkospelskonsulent. Birgitta Hellerstedt-Thorin, skådespelerska aktiv i kyrkospelsrörelsen, fick tjänsten och fungerade sedan som konstnärlig ledare för Lunds stifts kyrkospel fram till sin död 1990. Lena Sjöstrand, Lars Eidevall, Jens Ulvsand, Lotten Roos och Åsa Egnér är exempel på konstnärliga och liturgiska ledare därefter.

Rötter i medeltida dramatiserade helgonlegender

Kyrkospelet eller det liturgiska dramat har sina rötter mycket längre tillbaka i tiden än 1960-talet. Det har sitt ursprung både i den tidiga kyrkans påskliturgi då man i klostren började gestalta påskens händelser med röst och kropp. Kyrkospelet är en egen genre som väver samman dramatiska och liturgiska moment. Angränsande dramatiska former som inte är del av en gudstjänst är passionspelen i Oberammergau och uppsättningar av Jesus Christ Superstar. 

Tidigare kyrkospel i urval

2020 fyllde Lunds stifts kyrkospel 60 år. Det firades med jubileumsföreställning ”Jordens bön”. Föreställningen spelades under sommaren 2020 för en mycket entusiastisk, om än begränsad publik på grund av pandemin. Spelet sattes åter upp i augusti 2021för att fler skulle få möjlighet att se föreställningen.  

Kyrkospelet ”Jordens bön”  kretsar kring inkarnationen, kroppen, jorden och kampen för att överleva. Sorgen över planeten Tellus tillstånd lyfts, men också glädjen över skapelsens rikedom och tron på att livet kommer att segra. Spelet är en djupdykning i Lunds stifts kyrkospels historia och lånar texter från äldre spel med stark anknytning till tematiken kring själen och jordens överlevnad, ekologi och klimat.

För regi och koncept stod Anette Lindbäck och Åsa Egnér och den nykomponerade musiken skrevs av Hans Nilsson med inspiration från den gregorianska kyrkomusiken. Medverkade i spelet gjorde också  solisterna Ivar Lodén Håkansson och Norea Sandberg, tre amatörskådespelare och Teater Slangbellan, en teatergrupp med skådespelare med funktionsvariationer.

Ett kollage med skiftande scener på temat förebilder. Spelet vänder och vrider på temat. Att ha förebilder, någon man ser upp till, varför behöver vi det?

Musik av Jens Ulvsand och nyskriven dramatik av Liv Elf Karlén. Regissör: Lotten Roos. Koreograf: Karin Nedergaard. Kostym: Åsa Gjerstad. Producent: Kristian Anshelm

Ett kyrkospel om det alltid lika aktuella ämnet tid, hela vägen genom livet från barn, tonår, mitt i livet och åldrande människor.

Text: Liv Elf Karlén
Regi: Lotten Roos
Komposition: Jens Ulvsand, Peter Tegnér och Olof Göthlin
Koreografi: Emma Ribbing
Liturgisk ledare: Josefin G Andersson
Ensemble: Boel Marie Larsson, Gabriella Marmén, Hilde Göthner, Peter Tegnér, Josefin G Andersson Carl Olof Emanuel Olsson och Olof Göthlin
Kostym: Åsa Gjerstad
Medhjälpare: Albin Andersson
Producent: Kristian Jon Anshelm

Brittsommar är ett spel om utsatthet och medkänsla som baseras på dikter och psalmer av Britt G. Hallqvist och texter av dramatikern Gertrud Larson. Kyrkospelet framfördes först 2014 och sen i omarbetad version 2015. Text: Britt G Hallqvist, Gertrud Larsson och Lotten Roos
Dramaturgi: Lotten Roos och Gertrud Larsson
Regi: Lotten Roos
Kompositör och musiker: Jens Ulvsand
Musiker: Inge Petersson-Lindbäck och Olof Göthlin
Skådespelare: Anette Lindbäck
Koreograf och dansare: Emma Ribbing
Ungdomsskådespelare: Hugo Lindbäck och Petra Björkman
Producent: Christel Molin
Liturgisk ledare: Josefin Gustavsson Andersson

Oline Stig och Lena Ekhem

Avsnitt ur Kerstin Ekmans roman ”Skraplotter”, dramatiserade av Lena Sjöstrand

Speltext Sov du lilla barnet mitt av Jon Fosse

Karin Parrot

Britt G Hallqvist

Arne H. Lindgren

Mikis Theodorakis, Marina

Gunnar Edman

Olov Hartman

Ulf Söderlind