Michael Rystedt, lokalpolisområdeschef, Johanna All, polisdiakon, Johan Eklund, gruppchef på ingripandepolisen och Lena Fagéus, kyrkoherde.
Foto: Lina Eriksson

Umeå har fått sin första polisdiakon

Nyhet Publicerad

Fredag den 29 april skrev Polisen och Svenska kyrkan i Umeå på en överenskommelse. Den innebär att en diakon finns tillgänglig för enskilda samtal för alla anställda i polishuset, kan fungera som krisstöd vid större olyckor, medverka i utbildning och ge stöd när polisen lämnar dödsbud eller om en polismedarbetare eller anhörig går bort.

- Polisanställda har ett oerhört viktigt arbete. Det känns fint att kunna vara en samtalspartner med utgångspunkt i deras upplevelser och behov, säger Johanna All, Umeås första polisdiakon.

Hon hörde själv av sig till polisen för att se om det fanns intresse av ett samarbete. En sak som hon ser fram emot är att kunna vara en neutral part att prata existentiella frågor med och få ventilera ut det som skaver för att orka med vardagen, familjelivet och sitt yrke.

Johan Eklund, gruppchef på ingripandepolisen tycker att det är värdefullt att poliser kan prata med någon som inte är färgad av deras jobb.

- Vi ser och upplever mycket i vårt jobb, situationer där livet ställs på sin spets. Många polisanställda kanske tvekar att gå till företagshälsovården, för de är ju inte sjuka men känner att de behöver prata med någon. Det är lätt att tänka ”alla andra klarar det ju, det borde jag också göra”, säger Johan Eklund.

I Umeå finns ett långt samarbete mellan polisen, räddningstjänst och Kyrkans stödgrupp. Nu utökas det alltså med en polisdiakon. Stödgruppen finns i första hand där för den som drabbats av en kris eller olycka medan polisdiakonens fokus kommer vara polisanställda.

Det har funnits polispräster och polisdiakoner sedan 1980-talet. Det är i första hand en krisstödsfunktion och inte en religiös funktion som kyrkan erbjuder polisen. I nuläget omfattar överenskommelsen åtta timmar fördelat på två dagar i veckan. Svenska kyrkan står för kostnaderna, ett sätt att finnas där som stöd för myndighetspersonal i deras tjänsteutövning, berättar kyrkoherde Lena Fagéus.

- Att arbeta med svåra och slitsamma situationer under lång tid gör något med oss och hur vi hanterar dem. Präster och diakoner är vana att möta människor som befinner sig där, säger hon.

Lokalpolisområdeschefen Michael Rystedt har tidigare jobbat i Stockholm.

- Jag jobbade 20 år i Stockholm och var van att ha tillgång till en polispräst. När jag kom upp hit fanns ingenting sådant, säger Michael Rystedt. Det är Johanna och Johans förtjänst att vi nu kan teckna den här överenskommelsen.

Det finns ett högt förtroende för Svenska kyrkan i samhället. När en kris sker vänder många sig dit, även om man inte brukar gå dit i vanliga fall. Att kunna möta alla även ateister och personer från andra religioner ser jag som en styrka och tillgång hos kyrkan, fortsätter Michael.

Pandemin har fördröjt samarbetet men nu efter att överenskommelsen och sekretessförbindelsen är påskrivna ska Johanna introduceras och snart börja vara på plats i polishuset varje vecka.

I Umeå finns Svenska kyrkan även regelbundet på plats på Umeå garnison, Norrlands universitetssjukhus, Umeå universitet, anstalten och häktet.