Foto: Cathrine Gustavsson

Svenska kyrkan startar elbilspool i Örebro

Nyhet Publicerad Ändrad

Nu går Svenska kyrkan i Örebro vidare med planerna på "hållbar mobilitet i Svenska kyrkan". Det sker genom att erbjuda örebroarna möjlighet att hyra en elbil, som ett klimatsmart alternativ för att ta sig fram.

Under nästan sju veckor hade örebroarna möjlighet att svara på en enkät om det egna resandet och intresset för att använda en eventuell elfordonspool med bas i Örebro.

Nu går Svenska kyrkan i Örebro ett steg vidare i studien ”Hållbar mobilitet”. Det sker genom att under en försöksperiod vara delaktiv i en mindre elbilspool. Två elbilar av märket Nissan finns i poolen. De används för tjänsteresor inom Svenska kyrkan Örebro och går nu även att hyra av andra intresserade.

- Jag är glad över att Svenska kyrkan kan ligga i framkant med en elbilspool. Det var smidigt att sköta allt runt bilen via en app, säger Lisa Pettersson Härdne, administrativ chef Svenska kyrkan Örebro, efter en elbilstur.

Elbilsföretag står för bilarna

Bilarna tillhör ett bilpoolsföretag. Svenska kyrkans del i satsningen är att stå för parkeringsplatser och laddstolpar vid Kyrkans hus, Storgatan 27, i Örebro.

- Svenska kyrkan Örebro jobbar hårt för att minska vårt klimatavtryck. Vi vill samtidigt bidra till att alla örebroare ställer om och blir mer klimatsmarta. Därför vill vi testa konceptet elbilspool, där vi delar de bilar som vi ibland behöver för våra tjänsteresor med alla örebroare, säger Sara Bronner, hållbarhetsutvecklare i Svenska kyrkan Örebro.

Testen av elbilspoolen kommer i första hand att pågå till i mitten av augusti, kanske längre.

Hyra när behöver

Sara Bronner ser flera fördelar med en elfordonspool. Den skapar möjlighet för fler människor att göra sig av med sin fossildrivna bil och slippa äga en egen bil. Vid de tillfällen när en bil behövs är det enkelt att hyra - och att det då är ett elfordon gör resan fossilfri och innebär lägre klimatavtryck.

- Det är viktigt att vi delar smartare på resurskrävande bilar som annars står stilla en stor del av sin livstid, säger Sara.

Vad händer när försöket är slut? 

- Förhoppningsvis landar försöket i slutsatsen att det är en god idé och fullt möjligt att inrätta ”mobilitetshubbar” med olika typer av elfordon vid en eller flera kyrkor eller fastigheter. Det återstår att se. Förstudien ska vara klar senare i höst, säger Sara Bronner.

Så bokar du elbil hos Svenska kyrkan

Du bokar din elbil i mobilappen ”OKQ8 Bilpool” som du hittar där appar finns. 

Bilen som ingår i poolen är av märket Nissan Leaf 62kWh.

OKQ8 Bilpool tog i mars 2024 över ansvaret för bilpoolen från Move About. Det innebär att du som tidigare använt Move About:s app nu måste ladda ner OKQ8 Bilpool:s app. Den nya appen fungerar med samma uppgifter som du lämnat tidigare.

Så här ser appen för OKQ8 Bilpool ut.

Första gången du öppnar appen behöver du registrera dig genom att ange ditt körkorts utgångsdatum. Därefter får du identifiera dig med Bank-ID. Du kommer att få ett bekräftelsemejl med en klickbar länk. Följ instruktionerna i appen.

För att boka din elbil loggar du in i mobilappen och skapar en reservation. Du lägger till ett betalkort. Inför resan låser du upp bilen med hjälp av mobilappen. Efter resan ser du till att laddsladden är isatt.  

Du hittar elbilspoolen på parkeringen vid Kyrkans hus, på Storgatan 27 i Örebro. Det är här du hämtar och lämnar din elbil.  

125 kronor/timme utan krav på medlemskap

Att hyra elbil från Svenska kyrkans elbilspool kostar 125 kronor i timmen (uppgiften från mars 2024 – vi reserverar oss för eventuella ändringar). Vill du hyra elbil lite längre blir timtaxan lägre. Att hyra elbil i 24 timmar kostar 998 kronor eller för en helg 1 316 kronor.

I hyrpriset ingår laddning för 150 km ressträcka per 24 timmar (därefter 1,50 kr/km). Ingen startkostnad/medlemskostnad tillkommer.

Minsta hyrtid för ett tillfälle är 1 timme. När du startar en resa kan du inte förkorta hyrtiden. 

För den som hyr elbilarna oftare finns möjlighet att teckna olika avtal med en fast månadskostnad. Då minskar timpriset för att hyra.

OKQ8 äger bilen  

Bilarna ägs och tillhandahålls av OKQ8. Det är till supporten på OKQ8 Bilpool du vänder dig med alla frågor som rör hyrbilarna. Telefon 031-799 28 04. E-post: support.bilpool@okq8.se

Här kan du läsa mer:
www.okq8.se/hyrbil/bilpool

    Vill du veta mer?

  • Sara Bronner

    Sara Bronner

    Svenska kyrkan i Örebro

    Miljöstrateg, Enheten för utvecklingsstöd, Kansliet för Örebro pastorat, Örebro pastorat

En landsbygdskyrka i lummig omgivning. I ena hörnet av bilden ligger ett infällt gröngult klot.

Färdplan för klimatet – så arbetar Örebro pastorat med miljö och hållbar utveckling

Klimatförändringarnas effekter är kännbara redan idag. Vill du vara med och engagera dig? Här kan du läsa mer om vad Svenska kyrkan i Örebro har på gång.