Någon häller upp kaffe från en blommig termos till någon som håller fram sin kopp.
Foto: Nadine Minner /Ikon

Mathildas café - Mötesplats i vardagen

Nyhet Publicerad Ändrad

Varje onsdag förmiddag slår Mathildas café upp sina dörrar i Sankt Pauligården, alldeles intill Redbergsplatsen. Här är gemenskapen och samtalet det viktiga.

– Det här är ett öppet café med fokus på gemenskap som vänder sig framför allt till daglediga under 65. Jag månar mycket om människor som fallit mellan stolarna och har upplevt att det saknas mötesplatser för dem, menar Kristina ”Kicki” Bengtsson.

Kicki är diakon i Sankt Pauli församling och driver Mathildas café. Hon säger att det finns mötesplatser för personer med psykisk ohälsa – men det är inte säkert att man definierar sig som psykiskt sjuk om man till exempel går igenom en depression eller är långtidssjukskriven. Därför kan det vara svårt att hitta rätt.

– Här sätter vi inga sådana stämplar – man är välkommen oavsett om man ser sig höra till någon viss kategori, säger Kicki.

Bra start på dagen

Ett svartvitt ovalt foto med en leende kvinna med ett kors.
Mathilda Sällström, första anställda diakonissan i Göteborg. Foto: Örgryte pastorat

Det var mitt under pandemin som caféet startade. När vädret var fint dukades borden då utanför kyrkan. Idag träffas vi inomhus. Fikat är vanligtvis ganska enkelt, det är mötena och samtalen som är det viktiga. 

Hit kommer människor när det passar. Vissa stannar längre, andra en kortare stund. Samtalet kan handla om vädret och livet – och allt däremellan. Idag kommer en del av samtalet att kretsa kring ord och ordens betydelse. Varifrån kommer egentligen ordet ”lumpen”? 

–  Den här mötesplatsen är en bra start på min dag, berättar en besökare. Jag har börjat ställa klockan varje onsdag!

Göteborgs första diakonissa

Mathildas café har fått sitt namn efter Mathilda Sällström. Hon var den första församlingsanställda diakonissan i Göteborg och arbetade här i området, som då tillhörde Gamlestadens församling, under åren 1889-1915.

–  När vi letade efter ett bra namn på caféet kom vi att tänka på henne. Det berättas om henne att hon gjorde ett gediget jobb – och det är häftigt att hon var verksam just här, tycker Kristina.

På den tiden fanns ingen hemsjukvård, och en viktig del av diakonissans arbete var just sjukvård i människors hem. Och omsorg om människor som på olika sätt har det tufft är fortfarande en viktig del i Kickis och andra diakoners arbete idag – även om inte just sjukvårdsbiten är i fokus.

– Det som jag tycker är så roligt med caféet är att många som hittat hit har en internationell koppling. De kommer från Island, Norge, Kroatien – nu senast hade vi besökare från Ukraina som hittade en annan gäst som kunde tala ukrainska. Och många gäster bjuder i sin tur med sig andra. Att besökarna ska få känna sig sedda är ett viktigt mål för mig, avslutar Kicki.

Mathildas café i Sankt Pauli

Mathildas café är en träffpunkt för daglediga i aktiv ålder. Onsdagar kl 10.30-12.00 i Sankt Pauligården vid Redbergsplatsen.