Stor kreativitet runt om i stiftet under fasteaktionen

Just nu pågår Svenska kyrkans fasteaktion med temat “Dela lika under samma himmel”. I Skara stift samlas pengar in med massor av kreativitet och god vilja. Efter två år av coronarestriktioner kan församlingar och pastorat återigen anordna allt från barn som målar naglarna fina mot en slant till musikgudstjänster och soppluncher.

Alla församlingar och pastorat arbetar på olika sätt för att samla in pengar under fastetiden. Ett axplock följer här:

● I Tidaholm är Svenska kyrkan med på torgdagen den 6 april och säljer hantverk, bakverk och lotter till förmån för fasteinsamlingen. En dag senare, den 7 april, blir det uppesittarkväll på pastoratets Youtubekanal med prästerna Peter Håkansson och Richard Mellgren som berättar och interagerar med tittarna om Act Svenska kyrkan och samarbetet med partners över hela världen för att främja en hållbar och rättvis matförsörjning och en hållbar fred.

● I Habo har de som har sin arbetsplats i kommunhuset, som ligger granne med kyrkan mitt i samhället, återigen fått möjlighet att njuta av kakbuffé med 14 sorters hembakade kakor samt bullar. Detta efter två års uppehåll. En av de engagerade i internationella gruppen, Märta Bodin, berättar att det var ett mycket uppskattat återupptagandet av kakbuffétraditionen som gav drygt 6000 kronor till Act Svenska kyrkan, öronmärkta till Ukraina. Bakat alla kakorna hade ideella krafter i församlingen gjort.

I Habo brukar Svenska kyrkan också anordna en stor loppis under fasteinsamlingen. I år fick det bli en minivariant som tillsammans med brödförsäljning och fika inbringade omkring 9 000 kronor.

Återupptagandet av kakbuffétraditionen på kommunhuset gav drygt 6000 kronor till Act Svenska kyrkan, öronmärkta till Ukraina, och var mycket uppskattad.

Märta Bodin, Habo

Den 23 mars anordnas våffelcafé där överskottet går till Act Svenska kyrkan. Vidare anordnas ett lotteri med lotter som säljs både fysiskt och digitalt. Vinsterna är skänkta och som mest kan lotteriet inbringa 8 000 kronor. På palmsöndagen bjuds lite extra mat eller fika efter gudstjänsterna i pastoratets kyrkor där överskottet går till fasteinsamlingen.
-    Sedan hoppas vi kunna sälja Prästost på ICA, något vi gjort tidigare år och där butiken skänker en del av överskottet från försäljningen till fastekampanjen, säger diakon Susanne Svanberg.

●  Skövde pastorat kraftsamlar den 26 mars och anordnar en dag med temat “Härlig är jorden, en dag för skapelsen”. I Skövde kommer bland annat olika körer att sjunga, våfflor att serveras och klockan 17 inbjuds alla till musikgudstjänst i S:ta Helena kyrka. Under dagen gör alla konfirmander i pastoratet någon typ av dagsverke. 
I Skultorp innebär det bland annat brödbak och försäljning, femkamp, fiskdamm, våffelcafé, levande jukebox med kantor och korvgrillning. I Skövde centrum anordnar konfirmanderna bland annat chokladhjul och tipspromenad.

En tradition som delvis kan återupptas i Skövde efter coronarestriktioner är “Kaffe med hopp”. Denna tradition inleddes med bjudningar i hem där människor lagade mat och biljetter såldes till de som ville komma. Förra året omvandlades detta till digital fika och i år är varianten digitala träffar och träffar i kyrkans lokaler med olika teman.

● I församlingshemmet i Forshem, som ligger i Götene pastorat, blir det vårsoaré till förmån för Act Svenska kyrkan med temat “Från kyrksal till melodifestival” den 24 mars. Medverkar gör Kinnekullekören med flera.

Vårgårda bjuder in till möjligheternas marknad den 19 mars och detta för tolfte gången. Det blir en förmiddag i Kyrkans hus med brödbak och försäljning, café, lotterier, verksamhet för barn och en hel del mer.
-    Vi är så glada att vi kan anordna detta evenemang igen. Kreativiteten är stor och vi jobbar tillsammans i pastoratet, säger Birgit Kullingsjö, en av de engagerade i det internationella arbetet.

● I Alingsås kommer soppa att serveras i Christinae kyrkpark under tre lördagar. Soppa, kaffe och smörgås är gratis samtidigt som pengar samlas in till Ukraina genom fastekampanjen.

Catharina Sundqvist

Hjälp på både kort och lång sikt viktigt

Årets fasteaktion har temat Dela lika under samma himmel. Den pågår fram till den den 10 april. 

Syftet är att samla in pengar till de 45 miljoner människor som lever i akut hungersnöd och till de över 80 miljoner människor som är på flykt. I år finns ett naturligt fokus på alla som är på flykt från kriget i Ukraina eller som lever i Ukraina under svåra omständigheter.

Urban Jormeus arbetar med internationella frågor vid stiftskansliet i Skara. Foto: Catharina Sundqvist

Alla pengar som samlas in till Act Svenska kyrkan går till akuta katastrofer och mer långsiktiga projekt för att hjälpa människor i olika nödsituationer.

Alla pengar som samlas in under fasteaktionen, öronmärkta för Ukraina eller till något annat angeläget ändamål, räknas in i den.

-  Både de akuta ändamålen som offren för kriget i Ukraina och det mer långsiktiga arbetet som Act, Action by Churches Together, bedriver är viktiga. Det gäller att både ha katastrofarbetet och det långsiktiga arbetet i flyktingläger och uppbyggnaden av raserade samhällen i fokus, säger Urban Jormeus, som arbetar med internationella frågor i Skara stift.

Han vill också framhålla att det är Svenska kyrkans lokala samarbetspartners i Actnätverket som talar om vad som behövs, alltså de människor som finns på plats i olika delar av världen där människor lider.

Act redan etablerade i Ukraina

Just nu samlas stora mängder pengar in till Ukraina. Där pågår Europas största humanitära kris som också är en av de största i världen just nu. Else Berglund, chef för Act Svenska kyrkans humanitära arbete, säger att nu måste Ukraina få ta plats. Samtidigt får vi inte glömma alla andra humanitära katastrofer som finns runt om i världen.

Act finns inne i Ukraina

Else Berglund, chef för Act Svenska kyrkans humanitära arbete. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon

-  Vi är lite unika inom Act. Via den ungerska mellankyrkliga hjälpen har vi funnits i Ukraina sedan början av 1990-talet och vi har arbetat med akut humanitärt arbete sedan invasionen av Krim 2014. Vi samarbetar med kyrkor över hela spektrat, lutherska, baptister, ortodoxa och katolska, berättar hon.

Med andra ord arbetar Act Svenska kyrkan genom sina internationella partners både i och utanför Ukraina. Basala behov som mat, vatten och tak över huvudet står i fokus liksom hygienpaket och första hjälpen kit. 

- Vi finns via våra samarbetspartners även i Polen, Slovakien, Rumänien och Ungern, berättar Else Berglund.

Hon framhåller också att Act ger stöd till de som är särskilt utsatta i kriget i Ukraina, marginaliserade grupper som lätt glöms bort och kvinnor och barn som kan bli offer för trafficking. Act arbetar även med att ge stöd till de som står i frontlinjen och hjälper de utsatta.

Humanitärt stöd behovs på många platser

-  Samtidigt minskar inte behovet av humanitärt stöd på andra platser på grund av kriget i Ukraina. På Afrikas horn pågår just nu en stor svältkatastrof, i Afghanistan råder stor nöd och Filippinerna lider svårt av den orkan som drabbade landet vid juletid. Act Svenska kyrkan är engagerade i alla kriser, både närmare och längre bort. Allt för att hjälpa människor i nöd.