Arkivhantering

Svenska kyrkans arkiv är en del av det svenska kulturarvet. Arkivets roll är att vårda och bevara inkomna och upprättade handlingar.

Att ta hand om ett arkiv innebär dels att redovisa vad som finns i arkivet och dels att skapa fysiska förutsättningar för att kunna bevara handlingar. Från och med 1 januari 2024 ska alla enheter inom Svenska kyrkan redovisa sina arkiv enligt verksamhetsbaserad arkivredovisning. Här nedanför finns en sida med samlad information om verksamhetsbaserad arkivredovisning.

Att skapa fysiska förutsättningar för att kunna bevara handlingar innebär att framställa handlingar med arkivbeständiga materiel och metoder samt att förvara dem i en lokal som är anpassad för arkiv. Läs mer här. 

Verksamhetsbaserad arkivredovisning

Alla verksamheter inom Svenska kyrkan ska senast den 31 december 2023 fatta beslut om att gå över till verksamhetsbaserad arkivredovisning (VBA). Enheterna har sedan ytterligare ett år på sig att ordna och förteckna nuvarande arkiv samt avsluta nuvarande arkivbildare. (SvkB 2017:1, kap 9, § 1, fotnot 3 i bilaga till KO 2020) 

Samlade länkar

Verktyg och webbsidor till stöd för dig som arbetar med arkivhantering.