Foto: GettyImages

Krisberedskap

Tsunamin, Backabranden, stormen Gudrun. Såväl vid vardagshändelser, allvarliga händelser, extraordinära händelser i fredstid som vid höjd beredskap skall Svenska kyrkan vara beredd. Goda kontakter i samhället förbättrar krisberedskapen.

Svenska kyrkan har en beredskap att agera vid kriser, såväl enskilt som i samarbete med andra trossamfund, organisationer och kommuner. Huvudmålet är att kunna genomföra de uppgifter som Svenska kyrkan åtagit sig i samhället i olika krissituationer, exempelvis själavård, diakoni och begravningsverksamhet.

Svenska kyrkans beredskap är alltså inte uteslutande en intern fråga utan handlar om kyrkans förmåga att stötta samhällets drabbade, samt att kunna utgöra en organiserad samarbetspartner.

Svenska kyrkan på nationell nivå har pekat ut krisberedskapen som ett prioriterat område. Bakgrunden är den viktiga roll som Svenska kyrkan fått och tagit på sig när enskilda, grupper och det samhälle vi verkar i hamnar i kris. Ett positivt exempel är insatserna efter tsunamin. Förväntningarna är höga och positiva, men samtidigt förpliktande.

Stiftsstyrelsen ska enligt kyrkoordningen verka för att beredskapsförberedelser inom stiftet genomförs på ett ändamålsenligt sätt och med en enhetlig inriktning. Därför har stiftsstyrelsen utfärdat rekommendationer avseende Svenska kyrkans inom Göteborgs stift medverkan i samhällets krisberedskap.

En handbok har tagits fram i samarbete mellan kyrkokansliet och Svenska kyrkans kriscentrum, Vårsta. Svenska kyrkan på nationell nivå har hösten 2007 skickat ut handboken till församlingarna.

Att tänka källkritiskt

I tider av kris är källkritik extra viktigt. Krisinformation.se ger flera råd om hur man bör tänka angående sociala medier vid en kris samt om källkritik.

Kriget i Ukraina

Här hittar du information om Göteborgs stifts stöd till församlingarna, med anledning av kriget i Ukraina, samt länkar till myndigheter och organisationers information.

Beredskapsplan

Här kommer information om hur ni i er församling eller i ert pastorat kan förbereda er för att så bra som möjligt kunna genomföra er verksamhet under kris och höjd beredskap. 

Kanske har ni redan ett väl utvecklat krisberedskapsarbete i er församling eller ert pastorat, kanske har ni påbörjat ett sådant arbete eller inte ännu inte riktigt kommit i gång. I vart fall delar vi erfarenheter från arbetet under covid-19-pandemin, där vi i många olika situationer har behövt ställa om utifrån de resurser och kompetenser vi har haft för att möta människors behov och fortsätta vara kyrka. 

Svenska kyrkans krisberedskapsarbete bygger på principerna om ansvar, närhet och likhet. Det innebär att en kris, så långt det är möjligt, hanteras utifrån ordinarie ansvarsförhållanden, där den uppstått och i ordinarie arbetsformer. Församlingen och stiftet har sina respektive ansvarsområden med ansvar för sin beredskapsplanering och övning. Stiftets roll gentemot församlingarna är samordnande, stödjande och främjande. 

Samverkan med ansvariga myndigheter och andra aktörer finns på alla nivåer - lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Lokalt kan samverkan se olika ut mellan församling och samhälle. Svenska kyrkan bör vid en eventuell kris ge människor tillgång till ett öppet kyrkorum, riter, själavård och diakoni samt ta ansvar för begravningsverksamheten och det kyrkliga kulturarvet. 

För att göra det enklare att komma i gång med lokala beredskapsplaner har stiftskansliet sammanställt några dokument: 

1. Introduktion till arbete med beredskapsplan i församling/pastorat

2. Beredskapsplan (mall) som kan fyllas i utifrån er lokala situation för att antas av kyrkorådet

3. Bilagor till beredskapsplan som kan fyllas i utifrån er lokala situation för att färdigställas under ledning av kyrkoherden.

Dokumenten skickas med e-post till församling/pastorat efter förfrågan till utredningssekreterare Magnus Birkhorst, se kontaktuppgifter nedan.

Krigsplacering

Här kommer information om hur ni i er församling eller i ert pastorat kan förbereda er för att genomföra krigsplacering. 

Utifrån säkerhetsläget i Sverige har myndigheterna begärt att Svenska kyrkan som organisation meddelar vilka anställda som behövs för att fortsätta driva verksamheten i ett förändrat säkerhetsläge. Tanken är att personen ska vara krigsplacerad i den verksamhet där personen gör störst nytta för totalförsvaret.

För att göra det enklare att komma i gång med lokala beredskapsplaner har stiftskansliet sammanställt några dokument: 

1. Fråga till Plikt- och prövningsverket om disponibilitetskontroll 

2. Fråga till Plikt- och prövningsverket om krigsplacering

3. Brev om krigsplacering till krigsplacerad medarbetare

4. Brev om krigsplacering till ej krigsplacerad medarbetare

5. Vägledning för krigsplacering

Dokumenten skickas med e-post till församling/pastorat efter förfrågan till utredningssekreterare Magnus Birkhorst, se kontaktuppgifter nedan.