Foto: Matej Kastelic /Getty Images

Presidiekonferens

Vi samlas till konferens kring temat ”En kyrka mitt i samhället”. Med hjälp av inbjudna föreläsare och möten och samtal mellan oss som är där tar vi oss an temat. Välkommen till Göteborgs stifts fjärde presidiekonferens, ett dygn för samtal om hur vi tillsammans skapar inspiration, lärande och delande. 3–4 maj 2024, Uddevalla

Stiftsstyrelsens presidium bjuder in till presidiedygn, en konferens för kyrkorådsordförande, vice ordförande i kyrkoråd och kyrkoherdar i Göteborgs stift, ett dygn fylld av inspiration, nya insikter och mycket samverkan. Föreläsningar varvas med goda samtal med varandra under ett dygn som engagerar hjärna och hjärta och samtidigt ser till att fylla anteckningsblocket med konkreta idéer om hur vi kan utveckla vårt gemensamma arbete.

Vi träffas lunch till lunch, från kl.12.00 fredag den 3 maj till ca kl.13.30 lördag den 4 maj

Registrering från kl.11.00 

Föreläsare under konferensen är Susanna Alexius och Hans Abrahamsson.

Susanna Alexius är docent i företagsekonomi och forskningsledare vid Score (Stockholms centrum för forskning om offentlig sektor) vid Stockholms universitet och Handelshögskolan i Stockholm. 2021 skrev hon boken ”Att leda komplexa uppdrag” och det är med detta tema som Susanna medverkar i presidiekonferensen.

Hans Abrahamsson är docent i freds- och utvecklingsforskning, Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet och han är gästprofessor i Globala politiska studier, Malmö Högskola. Hans kommer att ge oss en omvärldsspaning och hjälpa oss att få perspektiv på vilken omvärld som Svenska kyrkan måste förhålla sig till.

1600kr
Kost och logi ingår

3–4 maj 2024, Bohusgården i Uddevalla
Anmäl dig här senast den 25 mars 2024

    Vill du veta mer? Kontakta mig gärna om innehållet på dagarna!

  • Alexandra Cimbritz

    Alexandra Cimbritz

    Stiftsadjunkt för ledning och organisation, Församlingsutvecklingsenheten, Teamledare

Att leda komplexa uppdrag

Foto: Juliana Wiklund

Styrideal sköljer in över verksamheter som vågor. Kontroll följs av Tillit. Regler följs av Värdegrund. Utmaningen i komplexa uppdrag är att allt tycks lika angeläget och många förbättringsförslag trängs om uppmärksamheten. Så skriver Susanna Alexius i sin bok ”Att leda komplexa uppdrag”. Det är blir både svårt att prioritera och ”bli klar” med de ibland många och diffusa uppgifterna. En viktig utgångspunkt för Susanna Alexius är att ledare bör hedra sitt komplexa uppdrag: allt går inte ihop och allt kan inte genomsyra allt. Detta är något vi måste acceptera och förhålla oss till.

Susanna Alexius kommer i sin workshop att leda oss igenom processen att sortera bland allt det vi har att göra, undvika fallgropar och hjälpa oss att ställa rimliga krav på oss själva och vår organisation.

Kyrkans roll i vår tids Stora Samhällsomdaning - Existentiell hållbarhet - en nödvändig kompass för att Sverige skall undvika att köra i diket?

Hans Abrahamsson
Hans Abrahamsson Foto: Privat

Omvärldsspaningen tar sin utgångspunkt i vår tids samhällsomdaning och det sätt på vilket globalisering, migration och urbanisering flätat samman det lokala med det globala. Många människor känner inte längre igen sig i sin omgivning och samhällsmiljö. Krav ställs på handlingskraftiga politiska ledare och ett mer auktoritärt politiskt styre. Föreläsningen diskuterar ur ett freds- och utvecklingsperspektiv Kyrkans roll för att värna Demokrati och Social Hållbarhet. Frågan om det lokala samhällskontraktets innehåll och utformning för att människor skall kunna leva tillsammans i en värld i förändring blir allt angelägnare att finna svar på.